Bir blogger’ın Marmaray Deneyimi

metro yenikapı durağı işareti

Marmaray Açıldı, İşte Düşüncelerim


Kozyatağı’nda görüşmem vardı. Metro ve Marmaray’ı kullanayım dedim. İlk Marmaray deneyimini size aktarmak istiyorum. Kozyatağından Metro'ya binip Ayrılıkçeşme durağında indim. Burası Marmaray’ın ilk durağı. Kadıköy Ayrılıkçeşme durağında dikkatimi çeken ilk şey TCDD mensuplarının yani Devlet Demiryolu çalışanlarının duraklardaki kalabalıklığı oldu. Sordum 13 Kasıma kadar Sirkeci istasyonu kapalı olduğu için böyle durak ve istasyonlarda olacaklarmış, hepsi son derece kibar ve utangaç insanlar. Marmaray onlarla güzel.

Neyse Kadıköy Ayrılıkçeşme durağında Marmaray’a bindim her şey normal. Sarıçizgiyi geçenleri görevliler özellikle uyarıyor. Marmaray’ın kapıları açıldı Turkuaz Marmaray koltuklarına oturdum.  İlk gözüme çarpan Marmaray’ın Kore markası olan Hyundai Rotem oluşu oldu.Vatandaş Kadıköy’den itibaren tartışmaya başladı. Acayip gergin bir toplum olduk.  Umarım Marmaray yapımından kazanılan know-how Türk firmalarına ivme kazandırır.

Vatandaş İstanbul Marmaray’ı Tartışıyor
Marmaray iç mekan vagonlar istanbul


Bir vatandaş, erkek 60 yaş üzeri: Hey maşallah hey maşallah ne büyük bir iş Allah razı olsun.
Diğer vatandaş, kadın 40-42 yaş tahminen: He ya! Hay vesile olanlardan Allah razı olsun. Bir de kıymetini bilseler. Nankör çok amca, nankör çoook!
Üçüncü vatandaş, erkek 25-30 yaş arası: Yapacaklar tabi, babalarının paralarıyla mı yaptılar, nedir bu kadar şaştığınız şey?
Karşıdan ses geldi: Adam tam karşımda bildiğin Kamil Sönmez yahu insan insana bu kadar benzer yani. Onun görüşü şöyle “ bu projenin mimarı Özal’dır. Hatta Devlet Bahçeli hükümetteyken projenin fizibilite, etüt, ve ön inşaat ihalesi yapılmıştı."

Marmaray ile Kaç Dakika’da Karşıya Geçerim 


marmaray hattı ayrılıkçemesi kadıköy üsküdar sirkeci yenikapı kazlıçeşme

Allahtan yolculuk kısa sürüyor yaklaşık 10 dakika. Boğaz’ın 60 metre altından geçip Sirkeci durağına geldik bu durak çalışmıyordu. Sonra Yenikapı durağında indim. Yenikapı kazılarının son durumunu bir göreyim vatandaş olarak teftiş edeyim dedim. Bilim insanlarımızı tebrik ediyorum harıl harıl çalışıyorlar. Anforalar, kemikler, milyonlarca parça çiçek bahçesi gibi olmuş, plastik kasalar içinde sanki fidanlık gibi.

Marmaray Yenikapı Arkeolojik Kazıları


Dünyanın hiçbir ülkesinde dünyanın hiçbir şehrinde böyle bir kültürel miras zenginliği yok arkadaş! İstanbul’da yaşayıp da hala Yenikapı Arkeolojik kazılarını dünya gözü ile izlemeyen varsa aman diyeyim yapmayın. İlk boşlukta derhal Yenikapı. İlk İstanbulluların kalıntılarına 30 santim yakından bakabiliyorsunuz.
anfora yenikapı müzesi marmaray


Yenikapı İstasyonunun tasarımını çok beğendim Yenikapı kazılarına ve arkeolojik buluntularına gönderme yapılarak Marmaray Yenikapı İstasyonunun durakları seramiklerle süslenmiş. Müze gibi istasyon.


Marmaray’da Eleştirdiklerim.




Marmaray çok güzel bir proje İstanbul’un ulaşımını 100 yıl kangren olmaktan kurtarır. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Üzüldüğüm tek şey şu oldu Marmaray Zeytinburnu Kazlıçeşme durağında İstanbul’un siluetini bozan o iki iğrenç binayı görmek kanıma dokunuyor. Çok iğrenç. Lanet olsun demekten başka bir şey diyemem! Bu binalar Estambul'un tarihi dokusuna zarar verdi. Surların dibinde bu yapılır mı yahu!

onaltıdokuz 16/9 tarihi yarımada siluet bozan binalar istanbul

Marmaray Durakları


Avrupa yakası Büyükçekmece-Beylikdüzü-Avcılar-Bakırköy-Bahçelievler hattından Marmaray'a ulaşmak isteyenler İETT Yenibosna otobüsleri aracılığı ile Zeytinburnu Kazlıçeşme durağına gelebilirler. Sirkeci İstasyonu'na tramvay aracılığı ile ulaşılabilir. Ayrıca Üsküdar meydanı ve Kadıköy Tepe Natilus önünden yani Ayrılıkçeşme durağından Marmaray'a ulaşabilirsiniz. Metrobüs üzerinden Marmaray'a Ünalan ve Tuzluçayır üzerinden ulaşabilirsiniz. Eğer Anadolu yakasından Marmaray'a Metro üzerinden ulaşmak istiyorsanız Kadıköy tarafına doğru Ayrılıkçeşme durağında ineceksiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı