Barbar'la Amak-ı Hayal

Cennet Kültür Merkezi


Arkadaşım Barbar davet etti ezoterik bir panel izliyoruz. Panel şahane Hürriyet Gazetesi yazarı Ata Nirun’u dinlemek çok keyifliydi ayaküstü de olsa sohbet etme fırsatımız oluyor. Oradan ayrılıp Küçük Çekmece Cennet Kültür Sanat Merkezi’ndeki Amak-ı Hayal galasına katılıyoruz.

Bu ne yaman tesadüf Cennet Kültür Merkezi'nde Hayalin Derinlikleri'ne dalıyoruz.

Amak-ı Hayal, Filibeli Ahmet Hilmi Efendinin felfesi derinliği yüksek olan eserinin adıdır. Çok orijinal bir eser olup kesinlikle sizi duman edecek bir doğu yapıtıdır. Amak-ı Hayal'e hayalin derinlikleri diyebiliriz.  Kitabın içeriği hafifletilmeden absürd ögeler eklenerek neşelendirilmiş. Hayat ile hayal, hayat ile masal  arasında gelip gidiyorsunuz.

Oyun için naçizane eleştirilerim şöyle. Kitap biraz ağır tasavvufi ögeleri içeriyor. Oyunun, sıradan tiyatro izleyiciyle de buluşacağını düşünerek biraz hafifletmek gerekir miydi bilemiyorum. Yoğun tasavvufi ve felsefi bombardımanın altından o izleyici çipi yakmadan kalkabilir mi, bilemem. Oyundaki, görsel ögeler, hareket, efektler ve mesajı aynı anda algılamak zor oluyor. Oysa kitapta böyle bir durum söz konusu değil her şeyi okuduğumuz anladığımız oranda beynimiz yapıyor. Durup, vay bea! Diyoruz. Oyun ise sürekli akıyor ve daha buyurgan, göze, kulağa emir veriyor.

Sahne tasarımı, sahne görselliği güzel. Oyuna dijital ögeleri eklemek, benim naçizane tavsiyemdir. Oyunu beğendim. Böyle kıymetli eserler tozlu raflardan çıkarılıp halka sunulmalı. Tiyatro Nefes oyuncularını tebrik ederim. Masalsı bir oyun olmuş.


Deli misin Derviş mi?



Oyundaki Raci karakteri Aynalı Baba önderliğinde  Buda, Zerdüşt, Hürmüz, Ehrimen üzerinden teolojik tur atıyor.Delilikle dervişlik arasında gidip geleceksiniz!Teşekkürler, Aynalı Baba!




Aynalı Baba Kimdir?


İstanbul’da göğsüne muhtelif büyüklükte aynalar asarak gezen zatı muhteremdir. İşte bu nedenle de kendisine Aynalı Baba denmiştir. Az ve öz konuşan İstanbul delilerinden biridir. Aynalı Baba’nın mezarı Topkapı Gezi Parkında olup bugün kabrin yeri bilinmemektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı