İstanbul Simgesini Kaybetti!

Filedelfiya neresi, Alaşehir neresi!


Basınımızdaki polemiklerden de anlaşılacağı gibi Amerika hala Türkiye ana gündemi için önemli! Önemli değil, diyebilir miyiz? Bence, diyemeyiz! Okyanus ötesi ve Pensilvanya kelimelerini Edirne’den daha çok duyar olduk. Peki, Pensilvanya eyaletinin Philadelphia  adlı şehrinin adını duymuşmuydunuz! O şehrin yani Philadelphia’nın, Alaşehir’de olduğunu biliyor musunuz? "İyi de Bolat? Biz neden Philadelphia’ya Alaşehir diyoruz" hemen onu da yazalım. Philadelphiaya Bizans döneminde deri ve kırmızı ipeği ile meşhur. Akın akın Anadoluya gelen atalarımız Türkmenler Philadelphiaya’ya kırmızı yani “al” kelimesinden mütevellit kırmızı ipek memleketi anlamına gelen Alaşehir adını vermişlerdir.

Anadolu’daki 7 kutsal Kilise


İncil’de adı geçen ve hepsi Anadolu’da olan 7 kiliseden biridir Filedelfiya. Anlam olarak “kardeş sevgisi” veya “kardeşini sevenler şehri” anlamına gelmektedir. Anadolu’nun üstü bizimse altı da bizimdir. Yani dünya mirasıdır. O mirası Anadolu medeniyetlerini benimsememiz lazım. Örneğin ben Ankara’nın ambleminin değişmesini çok saçma bir durum olarak görüyorum. Minare yap, olmadı kedi yap! Ne minareye itirazım var, ne kediye! Ankara deyince aklıma Anıtkabir ve Hitit güneşi geliyor, Ankara keçisi geliyor.

Hitit Güneş Kursu


O amblemi, simgeyi kâğıttan silebilirsin ama kalplerden silemezsin. Allahtan Üniversitem Ankara Üniversitesi’nin simgesi Hitit Güneş Kursu'dur da içim rahattır. Gün gelir oradan da silinir mi bilemiyorum! Bolat, pagan mısın diyen olabilir! Alakası yok!

Bugün yaz gününden kalma bir İstanbul’u yaşıyoruz. Pensilvanya’ya gitmeden önce Alaşehir’e gitmek lazım. Yazın Ege yapmak şart oldu geçen yıl Kıbrıs'ı saymazsak tatil de yapamadık.

İstanbul’un simgesi nedir?


Aklıma takıldı Ankara’nın çok değişken simgeleri var da peki, İstanbul’un simgesi ya da simgeleri var mı? Evet, İBB’nin bir simgesi var. Bence, 7 tepe güzel. Fakat yapılaşma denilen heyula sayesinde İstanbul’un tepesi kaldı mı bilinmez! Simgesiz kaldık a dostlar. Sizce, İstanbul deyince aklınıza gelen simgeler nelerdir?

Fotoğraf Kayna:Everchanginglife

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi