Yerim Seni Dülger
Balık tezgahında dülger balığı
Akşam balıkçıya uğradım. İki
gün uğramasam başım ağrır. Almasam da ne var ne yok diye bakarım. Ağzımın
tadına göre balık bulursam kaçırmam. Yine böyle bir günün akşamı balık tezgâhının
önündeyim. Bir kadın geldi balık bakıyor. O pahalı, şu küçük bu büyük derken. Yine en iyisi Çupra deyişinden balıkla pek arasının olmadığını düşündüm sordum!
Dülger balığı nasıl yenir?
Nasıl bir balık bakıyorsunuz? "Nasıl derken!" Kırmızı etli, beyaz etli, dip balığı, deniz balığı, çiftlik balığı. Ayrıca fırın için mi, ızgara için mi kavurma için mi? "Yo dedi bebek
için" dedi. Ahanda beni onikiden vurdu. Tezgah pahalı ama ona dülger’i tavsiye ettim.
Dedi ki "çok çirkin." Dedim ki çirkinliğini örtecek bir lezzet vermiş Allah ona!
Hem kemikli balıktır löp ettir! Kılçık mılçık uğraşmazsın. Ben 1 adet dülger aldım. O da aldı. Dülger
kavurma tarifini verdim. İnşallah beğenmiştir. Benekli balık diye diye gitti. Ah bir de o beneklerin hikayesini bilse! Umarım bebek keyifle yemiştir.
Dülger balığı, Peygamber Balığı, Benekli Balık ve Zeus faber Hikayesi
Dülger balığı, halk arasında
peygamber balığı, latince ismi ile Zeus Faber, tadıyla adıyla bile mübarek bir
balıktır. Nasıl yani diyenler böyle buyursun. Dülger balığı beyaz etli balıktır.
Kemiklidir, eti kalkan kadar lezzetlidir. Mart ayına kadar yersiniz sonra Eylül’e
kadar beklersiniz. Zaten tezgahlarda pek sık bulunmayan bir balıktır.
Tipine bakmayın eğer dülger
balığını kesenize uygun bulursanız direkt alın. Pişmanım diyen olursa balık
borcum olsun. İyi diyorsunda Bolat bari bir de tarif verseydin. Onu da yapalım
şöyle ki.
Dülger Kavurma,
Dülger’i balıkçıya soydurun yoksa sizi evde çok uğraştırır. Sonra o
balıkları parmak şeklinde uzun uzun dildirin. Sos olarak jülyen soğan,
sarımsak, biberi hafifçe vogda biraz soya sosu katarak kızartın. Efem, başka bir tavada yağı kızdırın ve unladığınız dülger dilimlerini kızgın yağda kızartın sonra alın onları vogda hazırladığınız soğanlı, biberli, sarımsaklı ve mantarlı garnitürlerle 5 dakika hepbirlikte döndürün. Ateşten aldığınız malzemeye biraz pul biber biraz kekik. Afiyetle yiyin. Eğer bebek
balık yiyecekse pul biber ve kekik atmayın derim. Zira Teoman yemiyor. Belli ki
çocuklar kırmızı pul biber sevmiyorlar!
Yorumlar
Yorum Gönder