Sultan Vahdettin Köşkünün Ruhuna Fatiha!

Belki bilirsiniz Çengelköy sırtlarında bir köşk vardı.


Dikkat buyrun vardı diyorum, artık yok! Sultan Vahdettin Korusundaki "köşk" yıkıldı güya restore edildi. Ne restoresi yıkıldı! Yeniden inşaata çevrildi diyelim. O zarif köşk gitti, betonarme parasız yatılı okulu gibi bir yapı geldi. 

Yapan da mimar! Şimdi ne diyelim! Sinirimize hakim olamayıp bir şeyler yazsak mahkemeyi boylarız. Kendimize oto sansür çekelim! Sadece İstanbul'da mı bunlar oluyor! Hayır bu Türkiye'nin her yerinde. Bakın, Van'ın Gevaş ilçesinde o canım Halime Hatun kümbetinin arkasına dik bir parasız yatılı okulu! Kör müsünüz kardeşim, aptal mısınız?


Bu tarihi mirası katletmenin cezası yok mu!

Ata sevgisi, ata mirasına duyulan hürmet bu mudur?
Her defasında Osmanlı İmparatorluğu'nu yücelttiğini söyleyen insanların bu Osmanlı mirası zarif ahşap köşkü yıktırıp yerine parasız yatılı okulu pansiyonu versiyonu yapmaları için nasıl bir zaruret hasıl olmuş olabilir? Ata sevgisi, ata mirasına duyulan hürmet bu mudur?


Kendimi Çengelköy "hıyarı" gibi hissediyorum dostlar.

Sözüm meclisten içeri dostlar, bugün kendimi "hıyar" gibi hissediyorum. Hani dilim dilim doğrasalar beni, Marmara, Ege, Karadeniz hatta Akdeniz, cacık olur diyorum! 

Allah rızası için bir mimar çıkıp bana şunu desin: "Halt etme Bolat, ne şahane restorasyon olmuş. Bunlar senin evhamın."

La havle! Boğaziçi'nin kimliğini oluşturan bu yapıyı dünyada bizden daha iyi restore edecek pardon yıkıp yeniden beton yapacak hangi millet evladı olabilir?

Boğaziçi'nin estetiği bitti, gelen dikiyor giden dikiyor


O estetikten yoksun binayı oraya dikebilmek için kesilen fıstık çamlarına, toros sedirlerine, erguvanlara üzülürüm.  Zaten içimiz dışımız inşaat olmuş, hadi İstanbul'un düzlüklerini betonla dolduruyoruz ya da TOKİ eliyle şirketlere satıyoruz! İyi de Boğaza neden bu kötülüğü yapıyoruz! Hadi yıktınız, bari adam gibi restore et yahu! Kimse restore edilirken eskiye sadık kalın kardeşim demedi mi?


Türkiye Cumhuriyeti'nin yetişirdiği mimarlar


Bu mudur koskoca Türkiye Cumhuriyeti'nin yetiştirdiği mimarlar, bu mudur restorasyon kapasitemiz, bu mudur estetik anlayışımız! Verseydiniz kalfa Kamil'e bundan daha iyi restorasyon yapardı! Nedir bu yahu? Koskoca köşk gitmiş, gelmiş sana prefabrik kutu. Hatta köşk bir iken Nasrettin hoca misali yavrulamış müştemilatlar eklenmiş! Ne desek boş çünkü kimse milleti iplemeyecek! Eleştiriye zaten tahammül yok!


Vahdettin köşkü de koruluğu da tıpkı Sultan Vahdettin gibi mevta oldu


60 dönümlük Vahdettin Korusu'na aman yaman vah tüh yıkılıyor diye restore edelim de! Eee, al sana restorasyon! İkisi de mimar biri 18.yy mimarı diğeri 20.yy mimarı! 
Vahdettin köşkü de tıpkı Sultan Vahdettin gibi hakkın rahmetine kavuştu. 
Allah rahmet eylesin! Ruhuna fatiha!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi