Gelir Gruplarına Göre İstanbul İnsan Tipolojisi Araştırması

İstanbullunun gelirle imtihanı 


İstanbul sürekli göç alarak büyüyor. İstanbul'da her insan tipolojisini bulmak mümkün. Bu blog yazımda da kazançlarına göre İstanbul metropolünün insan kümelerini yazayım istedim. 

Asgari Ücretle Yaşayan İstanbullu, Yoksulluk Sınırında Yaşayan istanbullu 


İstanbul'da insanların %50'i dramatik hayatlar yaşıyor, günü birlik borç içinde karın tokluğuna bir yaşam. Kimler böyle yaşıyor? Aylık kazançları olmayanlar veya  950 TL-1800 TL arasında aylık ücret alanlar. Sosyal güvencesi olmadan yaşayanlar, asgari ücretle çalışanlar, işsizler de bu grubu dahil. Gelecek nesile feda edilmiş hayatlardan oluşuyor. Okullar tatil oldu mu baba ocağından daha iyi tatil olmaz onlar için. Sonra dönerken bulgurdu, yapraktı, fasulyeydi, fındıktı, turşuydu, salçaydı yüklenir gelirler İstanbul'a yoksa İstanbul'da aç kalmak elde değil. Kıt kanaat ekmek peşinde bir emek hayatı. Şehrin en ağır yükünü çeken onlar. Şehrin enerjisini oluşturan onlardır. Gelecekte, evlatları için kulvar açmaya çalışan o onurlu insanları saygı selamlıyorum.

Orta direk İstanbullu ne fakir ne zengin İstanbullu 


İstanbul'da İnsanların %30'u orta karar bir hayat yaşıyor açlık sınırının biraz üstü, ay sonu elde ver sıfır durumu söz konusu. Bu insanlar ortalama aylık gelirleri 2.500 TL-3.000 TL arasında olanlardan oluşuyor. Kredi kartları, yol parası, hafta sonu bir kafe veya sinema yaptın mı bütçe açık vermeye başlıyor. Hala gittiği 1 haftalık yaz tatilini ödemeye devam edenler bu gruba dahil. Çoğunluğu üniversite mezunu, kariyerler peşinde olan insanlardan oluşur.Bankaların en sevdiği müşteri tipleri bu gruptan çıkar. Sıkıştın mı emekli anne ve babanın cüzdanına müracat edilir. Çoğunluğu toplu taşıma konusunda doktora yapmış insanlardan oluşur. Eğer evdeki yastık altı altınlara takılara müracat edilirse bu grubun araç sahibi olması kolaydır. Ama o araç sadece hafta sonu  bir gün kullanılır.

Gustosu gelişmiş İstanbullu



İstanbul'da insanların % 10'u insan gibi yaşıyor. Kimler var bu grupta? Orta düzey yöneticiler, kobiler, dükkan sahipleri. Ben bürokratları da bu gruba dahil ediyorum. Maaşları az olsa da, araç beleş, lojman yardımı var idare edip gidiyorlar işte. Yılda bir defa isterlerse turla yurt dışına çıkmak onların bütçelerinde büyük açık oluşturmaz. Aylık geliri 5.000 TL-8000 TL olanlar bu gruba dahil. Her hafta sinema, cafe, restaurant olabilir. Öyle yada böyle bir araca sahiptirler, çocuklar çok iyi olmasa da sıradan bir koje gidebilir.

Kendini kurtarmış gemisini kurtaran İstanbullu


İstanbul'da insanların %8'i gelişmiş ülkeler standardında yaşıyor. Çocuklar adam gibi bir koleje gider. Hafta sonu tatilleri, yemekleri sıradan olmaya başlar. Her türlü aktiviteye bütçe ayrılabilir. Yaz tatillerine, kış tatilleri eklenir. Aylık gelirleri 10.000 TL- 16.000 TL olanlar bu gruba dahildir. Artık baraka gibi yazlıklardan  havuzlu yazlıklara geçiş yapılmıştır.Yurt dışı seyahat özgürlüğüne sahiptirler. Yeme, içme gustoları gelişmiştir. Göze çarpacak marka bir araca bir araca sahiptirler. Etraflarını da geliştirirler. Bir telefonları işe alınmak için yeterlidir. Gittikleri davetlerde baş köşe konuğudurlar.

İstanbul'un ve dünyanın tadını çıkaran İstanbullu



İstanbul'un %2'si komşusu açken tok yatanlardan oluşur ki o gruptan birileri ile yemek yemişliğimiz, iş yapmışlığımız vardır ama henüz yaşantıları ile ilgili bir bilgim yoktur. Caddede Ferrari kullanan insan evladı benim gözüm de "G..."şeklinde ifade edebileceğim bir insan evladıdır, bir kere zorla Bağdat caddesinde co pilot olarak sevdiğim bir arkadaşım itişme kakışması sonra bindim o süreler içinde gözümü kaldırıp caddeye bakamadım. O süreler içinde kendimi "G..." hissettim. O aracı satın alması durumunda da kendisini "G.."ler grubuna katacağımı bizzat söyledim.

Toplumdan aldığının bir kısmını dahi toplumla paylaşmayan insanlarla işim olmaz!

Sevgili Blogger Bolat bu blog yazında İstatistikler vermişsin. Bilimsel midir alıntı yapabilir miyiz? Elbette bilimseldir, bakınız kaynağı veriyorum.


Source: "Human Clusters in Istanbul." İstanbul Financial Research. Edge of Bolat's The Right Side. Citation Index for articles candidates.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı