İstanbul'da Hangi Balık Hangi Mevsimde Yenir?

İstanbul'da Balık Pazarında Torik Bulmak


Geçen gün Bakırköy'deki balık pazarına uğradım ve çok uygun fiyata bir torik aldım. Üzerinde 90 TL yazan torik bana 70 TL oldu. Torik de torik. İnsan bakmaya doyamıyor yahu! İlk işim bir parçasını akşam evde yemek oldu. Nefis!


Torik görünüşü itibari ile orkinos'a benzer ama bu benzetme çok büyük haksızlıktır. Kimi insan onu orkinos yavrusu sandığı için satın almaz, yemez.

Palamut balığını çok sevdiğimi bloğumu takip eden herkes bilir. Palamut demek Bolat için İstanbul demektir. Bu şöhretini ben vermedim. Bizans paralarında palamut simgesi vardır. Palamut- torik Bolat için "mübarek" balıklardır. Hele torik İstanbul deryasının kuzusudur.

İstanbul'da Hangi Balık Hangi Mevsimde Yenir?


Ekim ayında tüketilecek balıklar


Göç ayının başıdır. Geçici dediğimiz balıklar, yazın Karadeniz'de beslenip semirmiştir. Marmara'ya doğru göçe başlamışlardır.  Uskumru boldur, mübarek lüfer zamanıdır. Palamut bolca çıkar. Barbunya, levrek, tekir, kılıç, levrek, mercan, sardunya, eşkina, torik, izmarit ve denizlerin çöpü diyeceğim İstavrit çıtır çıtırdır (çöp derken bol dolu anlamında kullanıyorum yoksa istavrit çarpar beni)

Kasım ayında yenilebilecek balıklar


Uskumru iyice yağlanmıştır. Tezgahlarda torik görmeye alışkın olursunuz. Kasım ayında Pisi balığı denen bir tür vardır ben pek tercih etmesemde lezzetli olur. Ekim ve kasım ayı balıkları aynıdır. 

Aralık ayında satın alabileceğiniz balıklar



Uskumru, lüfer, palamut üçlüsü ve torik iyice yağlanmıştır kendileri ızgaraya verilerek pişirilebilirler. Aralık ayından önce hamsi yemem ben. Aralık ayı Bolat için hamsi ayıdır. Sevdiğim bir balık tipi olan tekir bol bulunur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı