Yarim İstanbul'u Mesken mi Tuttun Türküsü


Yarim İstanbul'u Mesken mi Tuttun Türküsünün Hikayesi

İnsanın yüreğinin cız etmesini sağlayan bir gurbet türküsüdür.  Belki türkünün hikayesini bilen blogger arkadaşlar vardır ama ben kısaca anlatayım istedim.
Hikâye şöyledir: Kayseri'de yeni evlenmiş bir kadın, eşini para kazanmak için gurbete göndermek zorunda kalır. Yani gurbetin adı İstanbul'dur.
Kadın gece rüyasında eşini görür. Adam İstanbul güzelleri ile zevkü sefa içindedir. Bunun üzerine kâbus gibi bu uykudan uyanan kadın. Gördüğü bu kötü rüyanın etkisiyle " Yârim İstanbul'u mesken mi tuttun " adlı türküyü söyler.
Türkü hüzünlüdür, taşı toprağı altınla özdeşlemiş İstanbul'un İnsanlarda oluşturduğu karışık duyguları anlatır. Kim akla gelir bu türküyü dile gelince? Zeki Müren, Şükriye Tutkun? Yavuz Bingöl? Kim söylese yeridir. Zira İstanbul insanın aklını başından alacak güzelliklerle ve kötülüklerle doludur.

En güzel İstanbul Şarkıları ve Türküleri


Türkü bir kadının hissiyatını yansıttığı için bir kadın hanende tarafından okunması durumunda daha etkili bir hissiyat yaratır. Yâri İstanbul'u mesken tutanın yareni de İstanbul'u mesken tutmalıdır yoksa İstanbul ayağını kaydırır insanın. Bir ayrılık acısı olmadan en güzel İstanbul şarkılarını ve en güzel istanbul Türkülerini mırıldanmak dileğiyle..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi