İstanbul'un En Meşhur Balı

Bal şifa kaynağı, her derde deva mı?
Havalar soğuk kestane balı aradım bulamadım. Bal deyince kafamız o kadar karışıyor ki, Canan Karatay hoca "amaaaaan şeker yemeyin bal da buna dahil" diyor. Bazı hekimler balı tavsiye ediyor.

Memleketin üçkâğıtçıları her şeyden nemalandığı gibi baldan da nemalanıyor. Şişe şişe, kavanoz kavanoz, teneke teneke şekeri bal diye vatandaşa yediriyor.

Üçkağıt ve Üçkağıtçılık Kelimesinin Anlamı


Sahte balın reklamını yapıyor üçkağıtçılar!
Üçkâğıtçılık: üç tane iskambil kâğıdıyla saf kimseleri oyuna katıp dolandıran kimselere deniyor. Üçkâğıtçı balcılarda da her yol var!

“Üzerine arı konmamış bal!” İnanamadım nasıl slogan bu!

Atina ve Girit Balı İstanbulluların En Sevdiği Baldı


İstanbullular eskiden Atina balını çok severlermiş. İstanbul'un zengin zevatı Osmanlı döneminde Atina'dan petek petek bal getirtiyormuş.

Yine Aynı şekilde Girit Balı da çok meşhurmuş. Blogger Özlemaki bunu bilir! Onsuz Girit'te keçiler süt vermez, arı vızıldamaz. İzmirli gurmelerin klavuzudur Özlemaki.

İstanbul'un En Ballı İlçeleri ve Bal Üretimi



Benim bilebildiğim kadarıyla İstanbul'un en iyi balı Şile'de. Bu yıl Dünya Arıcılar Birliği yöneticileri Şile'ye geldi. Bu arada Şile'nin kestane balı tescillenmiştir. Dünya Arıcıları Birliği 2017 yılında Türkiye’de toplanacak.


İstanbul'da Bal Denince Akla Gelen Ballar


İstanbul’da en çok balı Beykoz ilçemiz üretiyor. Şile dışında İstanbulda bal üreten bölgeler arasında Eyüp, Çatalca, Gaziosmanpaşa var.

Posof Balı, özellikle beyaz macun gibi olanı çok meşhur. Rize'nin Anzer balını bilmeyen yok. Mersin'in Erdemli ilçesinde üretilen Eğriçayır balı da dünyada tescilli ballar arasında. Siirt Pervari balı ve Çamlıhemşin balı şimdilik benim aklıma gelenler.


Şimdi sorum şu, İstanbul'da en kaliteli balı nerelerden temin edebiliriz?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi