İstanbul'un Ressamları

İster İstanbul'da yaşayalım isterse Türkiye'nin veya dünyanın başka bir yerinde. Eğer yolumuz İstanbul'dan geçti ise bu şehirden etkilenmemek imkansız. İstanbul'la ilgili hepimizin mutlaka bir hikâyesi var.
Türkiye'de insanların duvarlarındaki tablolar, fotoğraflar sayılsa, en çok İstanbul ile ilgili resimlerin, fotoğrafların ilüstrayonların duvarlarımızı şenlendirdiği söylemek yanlış olmaz.

Sketcher hayranı Blogger Bolat

Ne zaman köşe başına sinmiş bir sketcher görsem, yerli veya yabancı farketmez, konuşmadan edemem ve bu insanlara da hayranlık duyarım çünkü onların çizdikleriyle de İstanbul'u dünyanın diğer yanlarına taşıyoruz.
Dünya Ressamları bir bakın. Hangi ressam İstanbul'u resmetmek istemez ki! Sarayburnu, Haliç, İstanbul Boğazı, Yoros Kalesi, Çamlıca Tepesi, Rumeli Hisarı ve İstanbul Sahilleri şahane manzaralar sunar sanat insanlarına.

Şöyle bir araştırdım kimler İstanbul'u tuvaline aksettirmiş diye. Kimler Yok ki!


Matrakçı Nasuh, Nakkaş Osman, Levni, Süleyman Seyyid, Osman Hamdi Bey, Halil Paşa, Hoca Ali Rıza, Bahriyeli İsmail Hakkı, Halife Abdülmecid Efendi, Hüseyin Zekai Paşa,, Cevad Göktengiz, Garabet Atamyan, Şevkat Dağ, Mehmet Ali Laga, Sami Yetik, Ali Sami Boyar, Nazmi Ziya Güran, Hikmet Onat, İbrahim Çallı, Feyhaman Duran, Ali Rıza Beyazit, Hüseyin Avni Lifij, Namık İsmail, Vecih Bereketoğlu, İbrahim Safi, Şeref Akdik, Cevad Dereli, Nazlı Ecevit, Sabiha Rüsştü Bozcalı, Şefik Bursalı, Hamit Görele, Ayetullah Sümer, Zeki Faik İzer, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Avni Arbaş, Mehmet Pesen, Burhan Doğançay, Devrim Erbil, Hüseyin Cahit Derman, Faruk Cimok

Peki, dünya ressamları yok mu?

Olmamı! Başta pek sevdiğim Ivan Konstantinoviç Ayvazovski, François Dubois, Mıgırdıç Melkon, Fausto Zanoro.... bu liste uzar gider.

Tüm İstanbullulara tavsiyemdir: Deniz Müzesi Komutanlığı'nın, "Seçilmiş Ressamlar" sergisi kapsamında, "zamanın en büyük deniz manzara ressamlarından biri" kabul edilen Ivan Konstantinoviç Ayvazovski'nin eserleri Deniz Müzesi'nde sergileniyor. Tavdiye ederim.

Resim Kaynak: Faruk Cimok

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi