İstanbul'da kadınlara yasaklar!

İnsanın Atalarıyla Övünmesi

İnsanların atalarıyla övünmesi güzel şeydir. Bunu kendim de yaparım, Atilla'dan başlar, Ertuğrul'dan, Osman Gazi’ye oradan da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e kadar şeceremizi hürmetle anarım. Tarihimiz hep övüneceğimiz olaylarla mı doludur? Değildir elbet, her millet gibi rezaletler de diz boyudur tarihimizde.

Osmanlıcılık Furyasına Blogger Bakışı

Bir Osmanlıcılıktır almış başını gidiyor. Bu da Osmanlı nefreti ile aynı şeydir. Atalarımızı sevmek, geçmişle övünmek ayrı "yıkılmış" bir imparatorluğun canlanmasını istemek ayrı şeyler. Osmanlı İmparatorluğu’nun devam edecek takati kalsaydı zaten devletimiz Osmanlı Devleti olarak devam ederdi, demek ki yıkılması gerekiyormuş yıkıldı ve gencecik bir Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduk henüz varmadı 100 yaşına.


Sıktın Ama Bolat


Offfff sıktın Bolat dediğini duyar gibiyim! Öyle ise hemen yandaki videoya tıklayarak biraz neşemizi bulalım ve Rebetika çalarken biz postu okumaya devam edelim.

Lale Devri'nde Kadınlara Yasaklar!

Lale devrini biliyorsunuz. Hani sanatın göğe çıktığı bir dönem olarak anlatılır. Bakın o dönem de bile kadınlara İstanbul'da neler yasaktı:
"Bazı yaramaz avratlar, halkı baştan çıkarmak maksadıyla süslü püslü gezmeye, kafir karılarını taklit ederek başlarına acayip şeyler takmaya başlamışlardır....İsmet sahibi karılar kocalarından bu elbiseleri istemeye başlamış, bu elbiseleri almaya gücü yetmeyenler karınlarından boşanmaya başlamışlar..." İşte bu garip kıyafetler yasaktır. "...Bundan böyle büyük yakalı feracelerle dolaşmak yasaktır... Büyük yakalı feracelerle sokağa veya mesire yerlerine çıkan avratların yakaları görüldüğü yerde alenen kesilecek ve ikinci veya üçüncü kez yakalananlar İstanbul'dan sürgün edileceklerdir."
Hadi buyrun bakalım!
İstanbul'da sanatın zirve yaptığı zevkü sefa devrinde Damat İbrahim Paşa tarafından çıkarılmış bir yasak!
Şu geçmişte yaşama isteği alışkanlığından vazgeçip ne zaman elimizdeki devletin kıymetini bileceğiz bilemiyorum.
Şimdi soruyorum, hangi kadın Osmanlı Devletinin kurallarının olabildiğince esnediği Lale Devrin'de İstanbul'da yaşamak isterdi?

Ferace Ne Demektir?

Peki Ferace nedir Bolat?  TDK şöyle diyor: Kadınların sokakta giydikleri, mantoya benzer, arkası bol, yakasız, çoğu kez eteklere kadar uzayan üst giysisi


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi