Balık Baştan Kokar! Balık Çorbası

Balık Baştan Kokar

Somon Solungaçları / Evet Bu Kadar Büyük!
Bu atasözü üzerine ne yazsak gider. Bu atasözü idareyi/iradeyi elinde bulunduranların kokuşmuşluğunu ifade için kullanılır. Şirazlı Sadi balığın baştan korkma hikayesini küçük bir deyişle bitirmiştir. 
Şöyle ki:
Padişah bir elma yerse halkın bağından,
Adamları kökünden söker ağacı.
Sultan zulmü reva görürse beş yumurta için,
Askerleri şişe geçirir bin tavuğu...
Ben size gerçekten balığın baştan koktuğunu anlatmak için bu postu yazıyorum.
Neden?  Öykü 8 aylık oldu artık ona balık çorbası içirme vaktimiz geldi. Balıkçıdan somon aldım. Onları itina ile doğrayıp buzluğa attım. Somon kafalarını atmak yok onlar balık çorbası olacak. İstanbul'da balık bulamama gibi bir sorunumuz yok.

Balık neden baştan kokar?

Önce şunu anlatayım balığın baştan kokması kadar normal bir şey yoktur. Balık için solungaçlar insan ayağı gibidir. Balıkların anatomik yapısı gereği en çok işlev gören organları solungaçlarıdır. Solungaçlar aminoasitler ve amonyaklarla kokmaya başlar biz buna balık gibi kokuyor deriz. Halbuki denizden çıkan balık kokmaz kokan iyottur sadece. Küçük balıklarda solungaçların içini pek detaylı göremezsiniz fakat somon alırsanız kesinlikle solungaçlarını hemen çıkarmanız gerekir çünkü çabuk bozulur. Somon'un solungaçları 4 adet istavrit büyüklüğündedir. Fotoğrafta kırmızı olarak gördüğünüz filtre gibi solungaçlara bakın.

Blogger Bolat'a göre balık çorbası nasıl yapılır? Balık çorbası tarifi

Öncelikle somon kafalarındaki solungaçları temizleyerek işe başladım. Bir kaç parça somon parçası. Aman solungaçları iyi alın hatta solungaçları elinizle bile koparabilirsiniz.


Temizlediğiniz balık kafaları için tuzlu su hazırlayın bol tuz koyun. 5-8 dakika tuzlu suda bekletin. Hazırladığınız tuzlu soya biraz limon sıkın. Limon balık üzerindeki asitleri nötralize eder bu yüzden balıkla limon dilimi sunulur.
Tuzlu su dolu başka bir kap hazırlayın. Somonlarınızı önceki tuzlu su kabından alıp hazırladığınız diğer tuzlu su dolu kaba devredin. O suya biraz elma sirkesi ilave edin ve limon sıkın. Yine yaklaşık 5 dakika bekletin. Tencereye temiz su koyun suyun içinde 1 adet bütün soğan olsun. Kafaları yaklaşık 20 dakika kaynatın. 20 dakika sonra başka bir tencerede zeytinyağı ile patatesleri ve doğradığınız havuçları yağda kızartın üstüne süzdüğünüz balık suyunu koyun. İsterseniz balık kafalarının etlerini çorbaya koyabilirsiniz.
Afiye olsun...





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi