Har Vurup Harman Savurmak! Tutumluluk İnovasyonu

Modern çağ insanı krize o kadar açık ki! Her şey yolunda gidiyorken işlerinizin tersine dönmesi an meselesi. Ya da kaşının üstünde gözün var diyerek işten çıkarılmanız her an başınıza gelebilir.
Ama tüm bunlara karşın modern çağ insanı savurgan, harcamaya, kaynakları tüketmeye pek meyilli. Artık ev hanımları haftalık alışverişi bıraktılar günde en az iki kez market ziyareti bir sosyalleşme aracı oldu sanki! Tüm ev hanımları böyle diyerek haddimi aşmak istemem. Biz çevremizdeki örneklere bakıyoruz.

Tutumluluk, pintilik ve cimrilik

İktisatli  davranan, başka bir deyişle ekonomik birikimler yapma çabasındaki kadınlara iyi gözle bakılmıyor. Oysa gelişmenin ilerlemenin yolu tutumlu olabilmektir. Tutumlulukla cimriliği karıştırmamak lazım. Zira en sevmediğim insan tipidir cimrilerdir! Tutumlu olmak zengin olma çabası değildir, tutumlu olmak ekonomik bağımsızlık demektir.
Her yerden mesaj yağıyor az tüketiyorsun "tüket! daha fazla tüket" Tükettiğin kadar mutlusun, tüketmek mutlu olmaktır gibi anlamsız çağrıların yanında tutumluluk için post yazmak demode  bir eylem şekli oldu.

Har vurup harman savurmak ne demek?


Düşüncesizce harcama yapanlar ve hesapsızca harcayanlar için, dilimize güzel bir deyim var. "Har Vurup Harman Savurmak"  "har" Farsça ateş demek, har vurmak-ateşe vermek, harman savurmak buğdayı ezip sonra rüzgarla samanla taneleri bir yana ayırmak demek. 
Yine de uyarıyorum bu postu okuyup tutumlu olmaya çalışmanın cimrilik, pintilik gibi algılanması sizin canınızı sıkabilir.

Yerli Malı Haftası ile dalga geçmek

Yerli malı haftası ile dalga geçecek kadar özenti insanların bol olduğu bir toplumda konuşurken yazarken dikkatli olmak gerekir ama gördüğünüz gibi ben bu dikkati gösteremedim.
Tutumlu olmak sadece para ile ilgili bir konu değildir. Çevre kaynaklarını daha az kirletmek, kamu malını gözetmek, enerjinizi doğru kullanmak dahi "tutumluluk" kavramı içindedir.
Hazreti Ali’nin beğendiğim bir söz var  bu güzel insan derki : “İktisat ve kanaat en değerli hazinelerdir. İsraf çoğu az eder, iktisat azı çok eder!"

İstanbul'un kaynakları savuraganca harcanıyor, çar çur ediliyor


İstanbul'un kaynakları o kadar savurganca harcanıyor ki! En çok da kamu kaynakları çarçur ediliyor. Ne diyeceğimizi bilemiyoruz. Optimis Dergi'ye konuşan danışman Navi Radjou "Türkiye Tutumlu İnovasyon Merkezi "olabilir demiş. Ama biz tutumluluk duygusunu kaybedeli çok oldu.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi