İstanbulun kayıp yapıları: Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Karaköy Mescidi

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa

İstanbul'da Bir İtalyan Şaheseri, Karaköy Mescidi

İnsanın bahtı güzel olsun derler ya, çok doğru. Siyaset iki ucu keskin bıçak gibidir. Hem vezir hem rezil eder insanı. Örnek mi? Merzifonlu Kara Mustafa Paşa. Anadolu'nun yetiştirdiği büyük kahramanlardan biridir. Ama ne yazık ki "goygoycu"tarihçilerimiz tarafından bize yanlış tanıtılmıştır. 

Vezirken rezil olmuştur! Osmanlı'nın çöküşünü başlattığı savı ile tarihi kişiliğine çamur sıvanmıştır. Merzifonlu Karamustafa Paşa! Hemşerimdir, paşamdır, ruhu şad olsun!

Merzifonlu Viyana'yı Neden Fethedemedi?

Merzifonlu Karamustafapaşa o güzelim Viyana'yı yıkmadan yakmadan almaya çalıştı. İstedi ki halk teslim olsun! Bir moğol gibi talan ederek şehri harap ederek alsaydı bambaşka bir tarih yazılacaktı! Viyana'nın teslim olmasını beklemesi kellesinin Belgrat'ta uçurulmasına neden oldu! Kesik kafası Edirne Adalet Kulesi'nin olduğu alanda "beng-i ibret taşı"nda sergilendi. Kokuşmuş Osmanlı yönetim taifesinin yüreği soğudu ve o gün ocağımıza incir ağacı dikildi. Burnumuz b..ktan hiç kurtulmadı millet olarak.

Lider, önder tarihi kişilikler öyle beş on yılda yetişmez, bakınız Gazi Mustafa Kemal Atatürk! Gazi Paşam'da öleli beri ülkenin rotası bir türlü düzelemiyor... 

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın lakabı neden kara?

Merzifonlu esmer miydi? Hayır "kara" sıfatı onun cesaretinin, gözü karalığının nişanesidir. Kaptan-ı deryalık yaptığı sırada gemilerinden birinde patlayan fişeklerin üzerine koşarak askerlerini kurtarmaya çalışmış ve yaralanmıştır. Canı pahasına askerini korumuş ve milletin malını korumaya çalışmıştır. Kara sıfatı cesaretinden ve devlet adamlığındaki dirayetindendir.


Merzifonlu Kara Mustafa Paşa  ailesinde kendisinden sonra birçok devlet adamının yer alması da bu karakterin bir yansıması olarak değerlendirilebilir.

Blogger Bolat'ın Merzifon ve Merzifonlu sevgisi

Bloğumu takip edenler bilir İstanbul'un kayıp yapılarını zaman zaman postlarıma konu ederim. Yine Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın Karaköy'deki kayıp mescidini de yazmıştım. Muhafazakar olduğunu iddia eden bir belediye o kadar yıldır iktidarda neden Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın yıkılmış Karaköy Mescidi'ni onarmaz diye çemkirmişliğim vardır.


2008  Yılında Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Karaköy Mescidi ile ilgili blog yazım


Riamond D'Aranco'nun Karaköy Mescidi ya da Karaköy Camii

Sonunda muradıma erdim. Karaköy Karaköy Meydanı'nda Karaköy Mescidi rekonstrüksiyon projesi başladığını gördüm çok sevindim. 1958 yılında Adnan Menderes hukümeti emri ile  başlatılan "İstanbul'da İmar Hareketi" kapsamında yıkılan güya camisi olmayan Kınalıada'ya taşınacağı belirtilen mescid kaybolmuştu. Ne güzel bir haber ki İtalyan  Raimondo d'Aronco'nun tasarımı yapı çizimleri İtalya'daki Udine Kent Müzesi'nden  alınan planlarla orijinaline uygun olarak yeniden yapılıyor.

Atatürk’ün Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Hakkında Söyledikleri 


Atatürk Ankarada bir okulu ziyaret edidyordur. Tarih dersi vardır konu Viyana hazimetidir. Öğretmen paşa hakkında olumsuz şeyler söyler.  Buna sinirlenen Atatürk şunları söyler:

Öğretmen Bey, Öğretmen Bey! 173.000 kişilik bir orduyu İstanbul’dan alıp Avrupa’nın göbeği Viyana’ya götürmek her komutanın yapabileceği bir iş değildir. Bu büyük tarih olayını, o büyük adam gerçekleştirmiştir. Viyana’yı ancak Padişah, Kanuni Sultan Süleyman kuşatabilmiştir. Merzifonlu onun derecesinde büyük bir adamdır. Siz nasıl olur da böyle bir başkomutanı kötülersiniz? 
Gençler! Merzifonlu değerli bir komutandır. Bunu böyle biliniz!
Cismin olmasa da İsmin İstanbul'a hoş geldi Paşam! Hoş geldin hemşehrim! Ruhun şad oldun!

İnşallah bir gün o kemiklerini de ebedi yurdumuza geri getirteceğiz!


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı