İstanbul'un Doğal Mirası Anıt Ağaçlar Kitabı

İstanbul'un Doğan Mirası Anıt Ağaçlar

İstanbul'un Anıt ve Korunmaya Değer Ağaçları

Ağaçlar bir şehrin siluetinin en önemli parçası. Türkiye dünyanın en zengin flora merkezi, fakat kıymetini biliyor muyuz? Hayır. İstanbul sadece camileri, sarayları, müzeleri, köprüleri, eski evleri mi korunmalı? Hayır, saydıklarımız korunmalı fakat İstanbul'un coğrafi mirası ve biyolojik mirası da korunmalı.

İstanbul'da hangi ilçe kaç anıt ağaça sahip?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı güzel bir çalışma başlatmış. Çalışmanın adı "Anıt Ağaçlar" Bu çalışmaya göre İstanbul'da 2 bin 597'si Anadolu, 2 bin 524'ü Avrupa yakasında olmak üzere 5 bin 121 ağaç korunmaya değer bulunmuş.

Anadolunun Anıt Ağaçları

Anıt Ağaçlar projesi ile ilgili bir de kitap hazırlanmış ve internet sitesi kurulmuş, İnternet sitesinin adı  www.anitagaclar.com Projeye kaynak ayıranlara teşekkür etmek lazım. Geç oldu ama oldu. Çok zaman önce anıt ağaçlarımızı yazmıştım.

İstanbul'un Anıt Ağaçları ve Türleri

İstanbul ve anıt ağaç dedin mi akla çınar gelir sonra,  sakız, okaliptüs, erguvan gibi türlerin de anıt ağaçları var İstanbul'da. Özellikle Üsküdar'da 969 anıt ve korunmaya değer ağaç varmış. Artık anıtsal ağaçlarımız gözlem altında, kayıtlı kuyutlu, uzmanlarımız ağaçların tomografisini çekecek, tedavi edecek, bakımları yapılacak.

Hangi İlçede kaç anıt ağaç var?

Yapılan çalışmaya göre: Anıt ve korunmaya değer ağaçlar açısından Üsküdar (969), Sarıyer (936), Beykoz (909), Beşiktaş (732), Fatih (494) ve Kadıköy (271) ilk sıralarda yer aldı.

İstanbul'un Doğal Mirası Anıt Ağaçlar kitabı

Kitap, Anadolu ve Avrupa yakası olarak iki ayrı kitap halinde yaklaşık 1200 sayfadan oluşuyor. Kitapta ilçe ilçe şehirdeki tüm anıt ve korunmaya değer ağaçlar ele alınıyor. Ağaçlarla ilgili bakım önerilerinin bulunduğu kitap, ayrıca ağaçların hikayelerini de anlatılıyor.

İstanbul anıt ağaçlarıyla daha güzel sevgili bloggerlar

Varsa etrafınızda adı konulmamış bilinmeyen ağaçlar, ben uzmanlarına iletmeyi görev sayıyorum kendime.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi