İstanbul'un yükselen sanat trendi Karaköy semti hakkinda her şey

istanbul karaköy merdivenleri gökkuşağı
Karaköy Merdivenleri - SUB
İstanbul'un her yeri güzeldir dersek yalan söylemiş oluruz ama yumuşatıp İstanbul güzeldir diyebiliriz. Sanırım buna kimsenin itirazı olmaz. Siz de İstanbul sınırları içinde yaşıyorsanız bu güzellikten nasiplenirsiniz. İstanbul sürekli bir devinim halinde bir yanı betonlaşırken bir yanı güzelleşiyor. Bir zamanlar bankacıların, tüccarların, zenginlerin oturduğu Karaköy sonra izbe bir halde geldi. Resmen hırdavatçı semti oluvermişti. Ne yaman bir savrulma değil mi bankerlerden hırdavatçılara? Şimdilerde semt kendi kimliğine geri dönüyor.

Karaköy ismi nereden geliyor? Karaköy'ün etimolojisi, kökeni

Geldik Bolat’ın etimoloji merakına. Karaköy ismi nereden geliyor? kara-köy yani siyah köy mü? Hayır. Karay-köy yani Karay köy. Fatih döneminde İstanbul'a getirilen Kırım kökenli Karaim Yahudilerinde almış ismini. Ama onlarda  İstanbul’u terk edeli çok zaman oldu.

İstanbul'un en ünlü, en meşhur semtleri

Bu " en ünlü" kelimesi belli ki birçok semte haksızlık yapacak ama yine de yazayım istedim. Nişantaşı'nı dışarıda tutacak olursak, moda bir tanımla Asmalımescit, Şişhane OUT Karaköy İN anacım! Amaa Karaköy'ün en afilli restaurantı bir Yakup 2 Restaurant bir Sofyalı Restaurant eder mi? Bolat indinde etmez o ayrı! İstanbul'un en ünlü en meşhur semtleri derken biz sanatı kast ediyoruz.
şef didem şenol yemek
Didem Şenol - Maya -Karaköy

Karaköy'ün en ünlü lokantaları, Karaköy'ün en meşhur  restaurantları

Karaköy'de son beş yıl içinde müthiş bir gelişme var. Karaköy insanı şaşırtıyor. Lüks bir otelin hemen yanı nalbur arkası dünya mutfağı çalışan bir lokanta Pim. Bando, Rudolf, Zelda Zonk, Colonie ferah ve şık mekanlar arasında. Liman Lokantası'nda midenizi şenlendirin. Şehrin gurmeleri, ağzının tadını bilenler, zevk sahipleri birer ikişer Karaköy'e uğruyor. Karaköy kafeleri pek bi meşhur oldu. Lokanta Maya bildiğin esnaf lokantası pek sevdim. Sadelik ve zerafet aynı mekanda. Bir kere humuru sağlam bu lokantanın. Hiç tanışma fırsatım olmadı ama Didem Şenol iyi şef. Bej Kahve'ye gitmediğim için bir şey yazamam. Lulu's Life Paps İtalian' da risotto yedi mi henüz bilinmez ama ben Paps'a gidemedim. Mums Cafe insana ev hissiyatı veriyor. Barbarla bir lokantada pide yemiştik Karadeniz işi kapalı pide affetsinler koskoca lokantanın adını unuttum iyi mi? İşbankasına yakın bir yerdeydi.

İstanbul'un en güzel köyleri ve bir blogger isyanı!


İstanbul'un bir çok köyü var, tüzel kişilikli köyleri kastet miyoruz. Hani o şarkıdaki Kız Sen İstanbul'un neresindensin?  
Duruşun andırır asil soyunu, 
Hisar, Kuruçeşme sahil boylu mu? 
Arnavutköylü mü Ortaköylü mü? 
Kız sen İstanbul'un neresindensin? 

Sorusunda bütün İstanbul köy semtleri sıralanmış da arasında Karaköy ya da karaköylü kızlar yok! Blogger Bolat insanı bunu haksızlık olarak gördü. Bakırköy, Yeşilköy, Kadıköy, Arnavutköy, Ortaköy... hepsi var ama Karaköy neden yok sorusunu sordu.

İstanbul'un en güzel kızları Karaköy'de

Genç dimağlar, kart zamparalar duymasın İstanbul'un en hoş kızları artık Karaköy'de cirit atıyor. Bu haksızlığa blogger Bolat karşı çıktı. Ve İstanbul'un en güzel kızlarının artık Karaköy'de olduğunu yazarak ahanda buraya tarihi postunu not düştü!

Karaköy'ün en meşhur kafeleri

Julius Meinl  Karabatak Kafe
Julius Meinl - Karabatak Kafe - Karaköy - İstanbul
Karabatakları hiç sevmeme rağmen (Küçük Karabalık ve yazarı Samet Bahrengi bu günah sana ait) Julius Meinl Karabatak isimli kafe ortamını en beğendiğim mekanlar arasında. Semi bloğu Mutlueller'de yazmıştı sanırım Julius Meinl'ı. Dem kafe adı kadar kafayı çay içerek bulacağınız mekan güzel bir mekan. Baltazar'ı gördüm ama içeri hiç girmedim burgerci galiba. Nar Kafe, Ops Kafe, Maya Kafe, Mana Kafe, İstikamet Kafe de önemli mekanlar arasında. Unter fiyatlarına bakmamla kalmam bir olduydu.  Şöyle bir baktım da son 3 yıldır baya bir gezmişim bu Karaköy'ü.


İstanbul'un en iyi tatlıcısı


Tatlı denilince akla ilk gelen yer Karaköy Güllüoğlu kendilerine 110 kilo baklava siparişi vermişliğim var allasen!

Karaköy'ün en önemli tarihi binaları, Karaköyün tarihi mekanları


Bu binalar içinde benim ilkim " kayıp cami" ya da "Karaköy Mescidi", "Veziriazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Camii" şimdilerde yeniden yapılıyor. Önemli bir yapı da Arap Camii'dir. Mimarisine bayılacaksınız. Bana uğur getiren bir cami oldu. Sebebini anlatsam inanamazsınız. Gidin görün kesinlikle etkileneceksiniz. Karaköy Surp Krikor Lusaroviç kilisesi. Kamondo merdivenlere tam fotoğraflık. Osmanlı Bankası Müzesi, Galata Kulesi'ne çıkmadıysanız gidin kendinizi köprüden atın! Minerve Han, Kurşunlu Han, St Benoit Lisesi de Karaköy'ün önemli tarihi yapıları arasında. Son olarak Pera Palas Otel'i unutmayalım jumeriah mı öyle bir eklentisi oldu şimdi Pera Palas otel'in. Dolmabahçe Sarayını da bari buraya katayım tam olsun. Cam kafesinde şahane manzara vardır. Tophandeki boyalı merdivenleri görün sanat bir donuşla betonu ne hale getiriyor.

istanbul çok kültürlülük
İstanbul - Karaköy - Çok Kültürlülük / SUB

Karaköy'ün en önemli sanat mekanları, Karaköy sanat galerileri

Karaköy ve sanat denilince akla İstanbul Modern gelir. Tüm Türkiye Eczacıbaşı ailesine teşekkür etmeli. Bu bina ile ilgili bir eleştirim olacak sanat mekanı ama binası bir felaket. Gelecekte İstanbul Modern adına yakışır futuristik bir yapı ile aynı yerde hizmet vermeye devam etmeli. Karaim Yahudilerinin Zülfaris Sinagogu bugün Yahudi müzesi oldu.
Antrepo5 aynı eleştirilerim onun içinde geçerli. Bildiğin lojistik depo buralar. Gelecekte çok daha hoş ve naif yapılarda sanat dünyasının eserlerini ağırlamalı. Karaköy Salt üzerine diyecek bir şey yok. Mercii doğuş grubu diyorum. Bir un fabrikası nasıl bir sanat merkezine dönüşür bakınız Mana diyorum. Fotoğraf sanatına meraklı iseniz Türkiye'nin ilk özel fotoğraf galerisi Elipsis tam size göre.
Karaköy DEPO, Türkiye'nin hinterlandı için kurulmuş bir sanat yapısı amacı sanatçılar, sanatçı ve sanat kurumları arasında işbirligini desteklekmek amacıyla kurulmuş. Nasıl yanıi Blogger Bolat? Şöyle ki, Muslu Anna Barseghian ile Çorumlu Stefan'ın izleri bir sergide buluşuyor.       
Galeri Mana, "a"ların üzerinde şapka var. Manav gibi değil daha manalı okuyalım diye. Video enstalasyonlarının hastasıyım. Galata Rum İlkokulu'nu da atlamadan yazdıysam muradıma ermişim demektir. Çok renklilik, çok kültürlülük İstanbul'a yakışıyor ama en çok da Karaköy'e yakışıyor.
istanbul karaköy port
Karaköy Port - Ulaşım -SUB

İstanbul Karaköy Otelleri, Butik Karaköy Otelleri

Karaköy'e çok güzel oteller yapıldı. Bunlardan biri Vault Karaköy, The House Hotel diğeri ise 10 Karaköy Hotel dışı ruhsuz ama bence içi pek şık bir otel. Bir misafirim The Haze Hotel'i çok beğenmişti Galata Kulesi'ne yakın ondan olsa gerek pencereyi açsan kuleye dokunuyorsun. Karaköy Rooms, SUB Karaköy yine manzaralı oteller arasında.

Kağıdın İnovasyonu Karaköy Kağıthane ve İnovatör Emine Tasavul

Son olarak Karaköy'ü yazarımda Karaköy Kağıthane'yi House of Paper'i es geçer miyim? Geçmem, geçemem yazdığım postlar çarpar beni Emine Tasavul.

68 Ruhu, 6. Filonun Karaköy'den denize dökülüşü

altıncı filo istanbul olaylar karaköy
6. Filo - İstanbul - Karaköy -68 Ruhu
Tamam anladık Blogger Bolat efendi her şeyi yazmışın da Karaköy Genelevi nerde? Bu ne taassub, bu ne hadsizlik dedin o yüzden yazıyorum yoksa yazmazdım! Karaköy Genelevi Karaköy Kemeraltı mevkiinde bulunan, Leblebici Şaban Sokak ve Zürafa Sokak yer alırmış. Gitmedim sadece önünden geçtim İstanbul'da se-ks işçilerinin çalıştığı mekan. O meşhur 68 olaylarında zamanın İstanbul valisi ve mülki erkanı Amerikan denizcileri geneleve gelecek diye genelevi bakıma onarıma alınca olayı duyan sol gruplar ayaklanır ve bu ayaklanmaya genelevde çalışan kadınlar da katılır bazı Amerikan askerleri denize dökülerek olaylar sona erer. Sen neymişsin Karaköy!

Karaköy için en tartışmalı projelerden biri Galata Port gibi duruyor.

Bir kaç kez ihalesi yapılan ve İstanbul'da büyük tartışmalara neden olan Galata Port ne olacak şimdilik bekleyip göreceğiz.

Fotoğraf Kaynak: SUB Karaköy





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi