İstanbul'da gezilecek görülecek yerler

kadıköy haydar paşa tren garı
Haydarpaşa Tren Garı / Kaynak:AA

İstanbul'da mutlaka görülmesi gereken yerler 

İstanbul'u ilk defa ziyaret edecek biri benden yardım isteseydi listeye hangi mekanları yazardım? Muhakkak herkes farklı bir liste yapabilir. Ama o listede en az 4 mekan aynı olurdu diye düşünüyorum. İstanbul'u İstanbul yapan bazı  yerler vardır. Blogger Bolat'a göre İstanbul'da ziyaret edilmesi gereken 16 mekan aşağıdaki gibidir.
İstanbul'u İstanbul yapan mekanların hepsini bir güne sığdırmak mümkün değil ideal vakit 1 hafta diye düşünüyorum. Üç imparatorluğa başkentlik yapmış bir şehirden bahsediyoruz. İki kıta üzerinde yer alan 20 milyonluk bir şehirden bahsediyoruz. Mümkünse her yıl ziyaret edilmesi gereken bir kültür  ve sanat kentinden bahsediyoruz.

Dikkat bu liste Blogger Bolat'ın genel listesidir. Özel İstanbul listemi  bir başka postta yazacağım çok ilginç mekanlar var.

1- Rumeli Hisarı
Rumeli Hisarı / Kaynak:onedio

Boğazın Keyfine varılacak en güzel yerlerden bir tanesi. Gidip bir kafeye tıkılmanıza gerek yok. Rumeli Hisarı İstanbul'un ve Boğaz'ın güzelliğini görebilmeniz için en güzel tepe noktalardan biridir.

Blogger Bolat'a Göre İstanbul'un Olmazsa Olmazları


2- Ayasofya

Alem, dünyanın dört bir yanından gelirken hala paralı deyip görmediyseniz ayıp size. Mutlaka gidin görün yeryüzünün en güzel mabetlerinden biri nasıl asırlardır ayakta duruyor insan hayretler içinde kalıyor.

3- Topkapı Sarayı

İçinde yaşadığımız bu şehri bize bağışlayanların ruhunu hissedeceksiniz. Muhteşem bir tarihi mirasın yaşayan kalıntılarını göreceksiniz. Sadelik ve zerafeti aynı anda hissetmeniz mümkün. 

4- İstanbul Arkeoloji Müzesi

Türkiye'nin tartışmasız en iyi arkeoloji müzesi, İstanbul İstanbul olalı neler olmuş göreyim diyenler. Arkeoloji ve sanat tarihi meraklıları mutlaka görmeli.

5- Kapalıçarşı

Günde ortalama 200 bin  kişinin ziyaret ettiği başlı başına bir şehir. Ne yazık ki, hor kullanım nedeniyle deforme olmuştur ve restorasyonu için karar alınmasına rağmen gerçekleştirilememiştir. Şehrin Fatihine ait bu yapının yıkılması bekleniyor herhalde. Kişisel küçük çıkarlarımızı maalesef ülke menfeatine tercih ediyoruz. 

6- Galata Kulesi
galata tower istanbul
Galata Kulesi / Kaynak: Change.org

Dibinden bakmakla yetinde, çık tepesine seyreyle İstanbul'u. Hastane olmuş, silah deposu olmuş, mahpushane olmuş ve restoran olmuş bu kulenin etrafından İstanbul'u izlemeye doyum olmaz. Hastası olduğum Ceneviz yapısıdır.

7- Pierre Loti Tepesi

Bir ara İdrisi Bitlisi tepesi olsun diye bir tartışma başlatılmış olan tepedir. Bir kaç kez gitmişliğim vardır. Bırakın çay ocaklarını mezarlık çok etkileyici uğramadan inmeyin. Her şeyin boş olduğu hissine kapılacaksınız. Ruhu şad olsun Pier Loti dilimize "gavur" sözcüğünü kazandıran kişidir. Etimoloji meraklılarına dipnot düşeyim istedim.

8- Ortaköy

Ortaköy camii ve etrafının insana yaşam sevinci veren bir yanı vardır. Harekette bereket vardır derler ondandır herhalde. Bir finans kuruluşu olan Albaraka Türk Ortaköy Camii'ni restore ettirmişti. Kültür A.Ş'nin bir işi için fotoğraf çekmeye gittdiğimde görmüş dökülen sıvalara bakıp üzülmüştürm.

9- Beyoğlu İstiklal Caddesi

Hareketin, enerjinin, sinerjinin doruk noktası Cadde-i Kebirdir. Yani İstiklal Caddesi'dir. Binbir türlü insanın yumak halinde iki yönlü aktığı dünyanın en önemli caddelerinden biridir. Tarihi tramvaylar da cabasıdır. Blogger Bolat'ın en büyük hayali siyah pardüsösü ile Ağa Camii'nin duvarına çıkıp "Ulen bu kadar insan nerden gelip nereye gidiyorsunuz, başınız sonunuz yok mudur?" demek istediği caddedir.

10- Üsküdar Kız Kulesi

İstanbul romantizminin olmazsa olmazı. Dünyada en çok fotoğrafı çekilen minik kule. Boğazın ortasında yapayalnız kalmış gibi görünür. Halbuki milyonlarca insanın albümünü süsler, gönüllere kazınmış bir yapıdır.

11- Prens Adaları

Adalara gitmek demek tam bir gününüzü bitirmek demektir. Ada ruhu adaların tamamında yaşar ada halkı biz misafirleri pek sevmez. Çok kez yaşlı ada insanlarının serzenişini duymuşluğum vardır. Sanki ada senin tapulu malın be annem! Sen hafta içi sebepleniyorsun bir hafta sonu çok görme insanlara diyesim gelir. Ben en çok Heybeli Ada'yı beğenirim.

12- Kadıköy Haydarpaşa Tren Garı

Çok hatıram vardır, bana İstanbul'u anlatan adeta Yeşilçam abidesidir. Yolcusundan yoksun kaderini beklemektedir. Özgün mimarisi ile Kadıköy'ün medarı iftiharıdır. O küçük meyhanesi kapandı mı bilemem ama ben pek severim Haydarpaşa Tren Garı'nı.

13- Eyüp Miniatürk
minyatürk eyüp
Miniatürk-Eyüp

Beğenmeyen çıkabilir ama ben güzel bir proje olduğunu düşünüyorum. Derli toplu Türkiye'yi görebileceğiniz güzel bir parktır. Oradan şöyle Osmanlının izlerini göreceğiniz Eyüp'e doğru uzanırsanız pek  yerinde olur.

14- Eminönü Sultanahmet

Artık Eminönü diye bir ilçe yok Fatih oldu. İstanbul Turizminin  en çok hissedildiği alandır. Güzel bir meydandır. En çok turisti orada görebilirsiniz. Bazı turistlerin fes taşıdığını görmüşlüğüm vardır. Bir gün dayanamayıp sordum Kanadalıymış yerel halka benzemek için dedi. Öyle baka kaldım! Ömrümde öyle yerel halkı sadece Arnavutluk'ta gördüm a benim ablak suratlı kızım dedim anlamadı tabi!

15- Fatih Süleymaniye Camisi

Bence Türklerin şaheseri olan bir binadır. Lakin Süleymaniye ve etrafını mezbelelik hale getirdiğimiz için o ihtişamı bir türlü hissedilmez.

16- İstanbul Boğaziçi Vapurları

İstanbullular vapurların kymetini bilir fakat İstanbul'u ziyaret edecek turistler bunu zaman kaybı olarak görelebilir ,vapurun içinde olmakla dışarıdan seyretmek arasında dünyalar kadar fark vardır, bilesiniz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı