Şişli ismi ismi nereden geliyor?

şişli belediyesi logosu
Şişli Belediyesi Logosu -Abide-i Hürriyet Anıtı

Şişli ismi nereden gelir?

Bugün Şişli'deydim. Şişli, İstanbul'un en güzel ilçelerinden biri. Nişantaşı, Feriköy, Kurtuluş gibi sevdiğim bir çok multi kültürel yapılar orada. Şişli ismi nereden geliyor? Şiş yapımıyla uğraşan ve şişçiler ailesinin yaşadığı konak dolayısıyla "Şişli" şeklinde anılmaya başlanmış. Şişciler ailesi bir semte ismini vermiş.

Şişli Belediyesi'nin amblemi nedir?

Şişli Belediyesi’nin  amblemi, işareti  Abide-i Hürriyet Anıtı’dır. İstanbul belediyelerinin sık sık logo değiştirmesi hoş değil, Küçükçekmece Belediyesi logo değiştirdi, Beylikdüzü Belediyesi logo değiştirenler arasındaki yerini aldı. 

İstanbul'da belediyelerin logo değiştirmesi

Şahsen ben logo değişimlerini olumlu bulmuyorum! Beylikdüzü, dünün belediyesi o yüzden Ekrem İmamoğlu başkan mazur görülebilir! Beylikdüzü Belediyesi'nin kuşlu logosunu sevdim. Kuş gözlemcisinin, ornitoloji meraklısının kırlangıcı sevmemesi mümkün mü. En hazzetmediğim logo değişimi Ankara’nın sembolü olan Hitit güneşinin değişmesi oldu. Benin için Ankara demek Hitit güneş kursu demek Melih Gökçek!
abidei hürriyet anıtı şişli
Abide-i Hürriyet Anıtı İstanbul Şişli

Neyse efenim Şişli’nin amblemi Abide-i Hürriyet anıtı sanırım 1990 yılında Kabul edilmiş bir sembol, amblem eskisi neydi bilen varsa lütfen yoruma yazsın. İnanın hatırlamıyorum!

Jön Türklerin Türbesi Şişli'de

Jön Türkler de nedir? Yakşıklı Türkler mi! Galiba Fransızcadaki "jevene" yani yeni kelimesinden geliyor. Peki, Abide-Hürriyet Anıtı’nın bizdeki anlamı nedir. O meşhur 31 Mart Olayı’nın ardından gelen ayaklanma ve Sultan II. Abdülhamit’in tahtan indirilmesine sebep olan olayların ardından şehit olan hareket ordusu askerleri adına dikilmiştir. Anıtı, Kemalattin Bey,  Mimar Vedat Bey, Konstantin Kiryakidi  gibi mimarların ortak yapımıdır. Harbiye Nazırı Enver Paşa anıtı açmıştır. Anıtın hemen yanında bir mescit ve etrafında bazı İttihat Terakki Hareketi önde gelenlerinin defnedildiği bir anıt mezarlığa dönüştür.

Talat Paşa da orada yatmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı