Kruvasan'ın İlginç Hikayesi

kuruvasan ay çöreği
Kruvasanın Tarihi

Kruvasan kelimesinin kökeni

Kruvasan, Fransızcası: croissant yani Türkçesi "ay çöreği, hilal açması" anlamına geliyor. Kruvasan Fransız mutfağına özel bir açma türüdür. Hamurun içi çikolata ile doludur, ağza geldiğinde sizdeki haz duygusunu tavana ulaştırır. Yanında kahve olursa ne ala...

Tipik Fransız kahvaltısının vezgeçilmezi kruvasan 

Bugün bir yaz sabahı Paris'te kahvaltı yapsak ilk isteyeceğimiz şey güzel fırından yeni çıkmış bir kruvasan olmalı.

Türkleri yenecek çörek olarak gören Avusturyalı

Evet, bugün size Kruvasan hikayesini yazayım istedim. Rivayet odur ki hemşehrim Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Viyana Kuşatmasından sonra Viyanalı fırıncı ustası Peter Wender, Osmanlı sancağındaki hilali alaya almak amacıyla onun hamurdan bir taklidini yapar. Ona bugün Avusturya'da kruvasan için kullanılmakta olan "Kipferl" adını verir.

Çörek yerine kruvasan yesinler diyen Marie  Antoinette

İyi de Bolat bunun Fransızlarla ilgisi nedir? Buraya kadar bir ilgisi yok. Hikaye Fransızlar için bundan sonra başlıyor. Kuşatmanın ardından yani 1770'den hemen sonra  Avusturya İmparatoriçesi Marie Theresa'nın kızı Marie Antoinette, Fransız Veliahtı Louis August ile evlendi ve Paris'e taşındı. Kral 4 yıl sonra mevta olunca tahta kocası adına Marie'nin kocası kral oldu.


Avusturya asıllı yeni kraliçenin hilal şeklindeki ay çöreğini Fransasılara tanıttı. Önce Türk çöreği denen kruvasan Fransızların boğazına dizilip iştahını kaçırınca sonra gelin buna ay çöreği diyelim ağalar denilerek "Kruvasan" adını aldı.

Kruvasan sever misin blogger bolat? 


Hikayesi biz Türkler için pek hoş olmasa da severim ben kruvasanı. Ama kruvasan kuruvasan diye yanar tutuşur muyum! Hayır!. Açmadır, her nevi poğaçadır, simittir hatta su böreğidir gününe göre yerim.

İstanbul'da en iyi Kruvasan yapan yerler


Starbucks'lar fena değil, Buyaka AVM'de Paul. Kanyon'daki Dean&Deluca, Nişantaşı Bread&Butter, Komşu Fırın, kadar yeterli sanırım...

Dostum Pier sen alınma ama!


Aman diyeyim kruvasan yiyerek Fransız taklidi yapmayın zira çok özenilecek bir durumları yoktur, Pier sen üstüne alınma ama kardeşim! Pek hazzetmem kendi gibi olmayan insanlardan!

Evet, etimolojik bir hikaye anlatmayalı ne çok olmuştu değil mi?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi