İstanbul Semtlerinin Köy İsimleri Nereden Geliyor?

istanbul köy isimleri
İstanbul İstanbul Olalı Hep Böyle Güzel

Alibeyköy İsmi Nereden Geliyor?

Karesi Beyi Gazi Evrenos oğlu Ali Bey'den ismi almıştır. Alibeköy'ün Mısır tarlaları bugün Gecekondu tarlası olmuştur.


Ataköy  İsmi Nereden Geliyor?

Eski adıyla Baruthane, bir zamanların kumulu üstüne 50-60 bin kişilik şehir kurma fikrinden doğmuştur. Fikrin sahibi Emlak Kredi bankasıdır. Olası depremde İstanbul'un en çürük elmasıdır. Halk oylaması ile adı "Ataköy" olmuştur. 

Arnavutköy  İsmi Nereden Geliyor?

Fatih Sultan Mehmet Arnavutluk'u Osmanlı Devleti sınırlarına katınca o gün unutulmasın bir nişane olsun diye semte Arnavutköy ismi verilmiş ve bazı Arnavutlar burada istihdam edilmiştir.

Bir de Çatalca ve Gaziosmanpaşa taraflarında Arnavut bir aile tarafından kurulmuş Arnavutköy vardır İstanbul'un ilçesidir. İstanbul'a çok uzaktır.

Bahçeköy  İsmi Nereden Geliyor?

Fatih Sultan Mehmet zamanında Belgrad seferinden dönüşte Sırp esirlerin yerleştirildiği yerdir. Buraya Belgratköy deniliyordu. Zamanla köylüler oradaki su kaynaklarını kirletince köyün yeri değişti ve buraya Bahçeköy dendi. Bugün çok güzel kaynak suları hala şırıl şırıl akmaktadır.

Bakırköy  İsmi Nereden Geliyor?

Latinlerin Septimum'u "yedinci" Bizanslıların Hebdomon'u, Rumların Makri Köy'ü (Uzun Köy) 1925 yılında yer adların Türkçeleştirilmesi kanunu ile Bakırköy olmuştur. Yedinciden maksat Ayasofya önündeki dünyanın sıfır noktası olan Milyon Taşı'na 7 Roma mili uzak olmasındandır.

Basınköy  İsmi Nereden Geliyor?

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyeleri tarafından kurulan bir kooperatifle gazeteci abilerimizin bal tutan parmağını yalar şeklindeki sözünü doğrulatan bir semt ismidir. Tüm bloggerlara çağrımdır bir devlet arazisi bulalım bir kooperatif kuralım ve oraya binalar dikelim ve adını Bloggerköy koyalım!

Boyacıköy  İsmi Nereden Geliyor?

Emirgan ve Baltalimanı arsındaki semtin adıdır. Üçüncü Selim zamanında fes ve kıyafet yapımında çalıştırılmak üzere getirilen "Kafkariyodi" ailesinin buraya yerleştirilmesinden adını almıştır.

Çekmeköy  İsmi Nereden Geliyor?

Köy ismi ile ilgili hiç bir fikrim yoktu. Belediyenin internet sayfasına baktım. Tamamen bir halk söylencesinden ibaret bir açıklama var Çekmeköy ile ilgili: 7 kardeeş varmış 6 tanesi eşkiyalar tarafından vurulunca 7. kardeş "çekme tetiği demiş" köyün adı çekme köy kalmış. Biraz saçma! Ama şunu söyleyebilirim Çekmeköy adında Çekmeköy ilçesine ait bir köy var ismi de oradan geliyor.

Çengelköy  İsmi Nereden Geliyor?

Osmanlı döneminde gemi çengeli gemi çapası imal edildiği için semte böyle bir isim verilmiştir. Osmanlı Kaptan-ı deryası Çengeloğlu Tahir Paşa'nın semte ismini verdiği de söylenir. İstanbul'un en sakin parçalarından biridir. Ata-2 sitesinden yuvarlarsan kendini Çengelköy'de kulursun. 

Demirciköy  İsmi Nereden Geliyor?

Osmanlı Devleti döneminde avlak yani avlanma mekanı. Yalnızca paşaları avlanma alanı. 17. yüzyılda demircilikle uğraşan aileler yerleşmiştir adı oradan gelir. Fransız devriminden kaçan Alyon ailesi sayesinde semt sınıf atlamış zengin semti olmuştur.

Erenköy  İsmi Nereden Geliyor?

Orhan Gazi marifetiyle bu semt savaşçı dervişlerin mekanı olmuştur. Osmanlı Döneminde alp ve eren'lerinocağıydı.  Eskiden dutluktu şimdi 06:30 vapuruna yetişemeyenler için zııt Erenköy olmuştur! Zırt değil zııııt hız anlamında, kapiş!

Feriköy  İsmi Nereden Geliyor?

İstanbul Ermeni cemaatinin ve Rum cemaatinin yaka paça kavga etmesine sebep olan semttir. Ermeniler der ki Ermenice "veri-yukarı" kelimesinden türemiştir "Veriköy-Yukarıköy" dür. Rumlar da der ki burada Levanten Madam Ferry oturuyordu bu yüzden adı Madam Ferry'den gelir. Bir de blogger Bolat tezi var o da derki, bir dönem orada gözünün feri kaçmış bir "Ferdi Baba-Ferdiköy" vardı o yüzden semtin adı zamanla Feriköy oldu. Sevgili öğrenciler ödev için copy paste yapmayın yawrum mazallah madara olursunuz sınıfa! Aman diyeyim çocuklar!

Firuzköy İsmi Nereden Geliyor?

Bulgar eşkiyalarının aman vermediği Balcıbük köyü sakinleri köylerini komşuköye satıp Türkiye'ye yerleşmeye karar verirler ve Avcılar köyü yakınlarındaki Firuz'un satılık olan çiftliğini almaya karar verirler ve 60 hane olarak Firuz'un çiftliğine yerleşip buraya  Firuzköy derler.

Hadımköy  İsmi Nereden Geliyor?

Daha önce yazmışlığımız vardır. Semt adını hizmet eden anlamındaki "Hadim-Hizmetli" den almıştır. Hadımköy Saray hizmetlilerinden  birine verilmiş bir arpalıktır. İşte bu nedenle Hadimköy'den yanlışlıkla söylenen Hadımköy şekline dönüşmüştür. Hadım Baba efsanesi koca bir palavradır. Bektaşi geleneğine göre babalık müessesi ile hadımlık ve hadım ağalığı birbiri ile uyumlu değildir.

Hasköy  İsmi Nereden Geliyor?

Fatih Sultan Mehmet'in Kuşatma sırasında otağını kurduğu için buraya Hasköy denmiştir. Semt Haliç kenarındadır. İkinci Selim dedesinin bu hatırasını yaşatmak için semti has bahçeri ile donatmıştır.

Kadıköy  İsmi Nereden Geliyor?

Fatih Sultan Mehmet, Nasrettin Hocan'nın kızının torunu olan Celalzade Hızır Bey'i ilk defa İstanbul'a kadı atayıp buraya yerleştirince buranın adı Kadıköy olmuştur.

Karaköy  İsmi Nereden Geliyor?

Fatih zazamnında "Karaim" Yahudilerin yerleştirilmesi sonrasında bu semte "Karayköy" denilmiştir. Karaimler Talmud ve Tevrat tefsirlerini kabul etmedikleri ve sadece Tevrat'a inandıkları için İbranice Kitapçı-okumacı anlamına gelen "karai" kelimesiyle adlandırılmışlardır. Karayköy zamanla Karaköy olmuştur.

Mecidiyeköy  İsmi Nereden Geliyor?

Muhacirlere toprak vererek yerleştiren Sultan Abdülmecit'ten gelmektedir. Mecidiyeköy Sultan Abdülmecit'in köyüdür.

Merdivenköy  İsmi Nereden Geliyor?

Alevi Bektaşi inancına göre "merd-i iman" imanına güvenilir anlamında inancına bağlı Alevi ve Bektaşi toplumunun yoğun olduğu semt olduğundan zamanla semte Merdivenköy denmiştir.

Ortaköy  İsmi Nereden Geliyor?

Derevadisinin ortasında olmasından dolayı Kanuni Sultan Süleyman devrinde yerleşime açılmış ve Ortaköy adını almıştır.

Polenezköy  İsmi Nereden Geliyor?

1830 Polonya ayaklanması ile Polonya'dan sürülen sürgün lideri Prens Adam Czartoryski'nin önderliğinde bir kısım polonya vatandaşın tarafından 1842'de kurulan bir Polak köyüdür.

Sefaköy  İsmi Nereden Geliyor?

Küçükçekmece sınırlarındaki bu semt Bulgaristan Deliorman Türkleri tarafından kurulmuştur, kurucusu Karaömeroğlu İbrahim Safra'dır. Safraköy iken zamanla Sefaköy olmuştur.

Tokatköy  İsmi Nereden Geliyor?

Tokat ilinin fethinin hemen ardından heyecanlanan padişah Fatih Sultan Mehmet, Beykoz'a bir kale yapılmasını ve buraya Tokatköy denmesini istedi o yüzden buranın adı Tokatköy'dür.

Vaniköy  İsmi Nereden Geliyor?

Dindar başbakan yani Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmet Paşa, din adamı Vanlı Mehmet Efendiyi İstanbul'a davet etti ve bu semte yerleştirdi o yüzden Vanlı anlamında buranın adı Vaniköy'dür.

Yeniköy  İsmi Nereden Geliyor?

Antik çağın Neapolis'i, Bizans'ın Kommodores'i Kanuni Sultan Süleyman döneminde Romanya'nın Geni bölgesinden getirilen vatandaşların yaşadığı yerdir. "Geniköy" zamanla Yeniköy olmuştur.

Yeşilköy  İsmi Nereden Geliyor?

Bir zamanların aziz Ayeftefanos'u, Halit Ziya Uşaklıgil'in önerisi ile Yeşilköy adını almıştır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi