Dünyanın Sıfır Noktası Greenwich Değil İstanbul'dan Geçiyor!


million stone istanbul
Milyon Taşı - Dünyanın Sıfır Noktası

Şanslıyız çünkü İstanbulluyuz

"Bütün yollar Roma'ya çıkar!" Öyle mi? Hayır bütün yollar Konstantinapolis'e yani İstanbul'a çıkar şekerim. O "Roma" İstanbuldur senin anlayacağın. Şimdi böyle etimolojik bir girişten sonra maruzatımızı anlatalım, rahat rahat.


İstanbul'da yaşayanlar olarak bir çok şikayetimiz olsa da, dünyanın her yerinden insanın bir kez görmek için "ah çektiği" şehirde yaşıyoruz, şanslıyız. İstanbul Roma ve Bizans'tan sonra Osmanlı Devletine de başkentlik yaptı. Hatta 130 yıl öncesine kadar dünyanın merkezi İstanbul olarak olarak kabul ediliyordu. 

Çünkü sıfır meridyeni İstanbul'dan geçiyordu İstanbul doğu ve batının merkezi olarak kabul ediliyordu. Bir gün ingilizler uyandılar. İstanbul artık Türklerin şehri, nasıl olurda sıfır meridyeni oradan geçer yazık bize, yazzık bü güneş batmayan İngiltere'ye diyerekten bir anda sıfır meridyenini kendi Londra'larının Greenwich denen semtine çektiler.

İngilizler Milyon Taşını neden çaldı?

Kendilerini çok akıllı sanan bu kurnazlar, böl, parçala, yönet behçet'in babasıdırlar. Ayrıca nitelikli hırsızlık da bunun bir parçasıdır. Nasıl Yani?

1886'da Yerebatan Sarnıcı'nın girişi kapısı kısmındaki Milyon Taşı'nın yarısını kesip Greenwich'e götürmüşlerdir. Bundan ala hırsızlık mı olur!

Hadi canım diyeceksin! Evet, aynen öyle canımın içi...

Azimle şeyepan taşı delecek bu kesin!
Yerebatan Sarnıcı Yanı - Milyon Taşı

Ülkemizdeki bazı genç araştırmacı astronomlar, yeni bir çalışma yapıyor. İstanbul'un gasp edilen sıfır meridyeni ünvanını geri alacaklar bununla ilgili olarak  makaleler yazıyor araştırmalar yapıyorlar.

Azimle şeyapan taşı deler derler. 130 yıl önce İngilizler tarafından çalınan Milyon Taşı'nı ve sıfır noktası unvanını Greenwich'ten geri alınabilir. Biz de bu genç astronomları alkışlarız. Mümkün mü? Mümkün!

Bu topraklar bu millet Ali Kuşçular, Uluğbeyler, Strabonlar'ı yeniden bu topraklardan çıkaracaktır. 

Şaka mı yapıyorsun Blogger Bolat?

Şaka mahiyetinde bir blog yazısı yazdığımı düşünmeyin lütfen, ben bu konuda ciddi çalışmalar yapılacağına inandığım için bunu yazıyorum.  Gün gelecek Yerebatan Sarnıcı'nın önündeki 'milyon taşı' bütün dünyanın başlangıç ve merkez noktası olacak! Milyon Taşı tekrar dünyanın sıfır noktası olacak! 

Sahi Milyon Taşı neden İngiltere'ye götürüldü? Sıfır boylamı neden Londranın uyduruk bir semtinden geçiyor geçiyor? Kendine bir kıyak yap, demli bir çay ya da ne bileyim şöyle bir Türk kahvesi yap, düşün taşın!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi