İstanbul'un Kara Cuma'sı Black Friday Girişimi



back friday istanbul
Kara Cuma - Yetiş Hatçe Bitecek - Geek

İnternetten yapılan alışveriş ticaret dünyasında devrim yarattı. Artık ben dokunmadan almam diyen insan grubunu hemen  “out of date” grubuna sokup, yaşlı diyorlar aman diyeyim!

Geçen günlerde haberlere konu olmuştu ünlüler mağaza yağmaladı diye! İstanbul’da bir Kara Cuma girişimiydi sanki!


“Kara Cuma” Black Friday nedir Blogger Bolat?


Efem, “Thanksgiving” yani Şükran Günü’nde hindilerimizi afiyetle yiyip mideyi şenlendirdikten sonra, müteakiben günde kutlanan Kasım ayının son haftası Cuma,  yani bu yıl 27 Kasım Cuma günü kutlanacak olan alış veriş ayinidir! Beyazların Şükran Günü Kızılderililer tarafından yas günü ilan edilmiştir. Ben Kızılderililerin yanındayım dolayısıyla Kara Cuma’dan da hoşlanmam!

İspanya’daki boğa güreşi misali alışveriş için değil adrenalin için gidilmesi gereken bir gündür. 50 milyon hindinin hasada hazır bekletildiğini düşününce vazgeçiyorum!


Peki, Bolat, niye kara Cuma bunu hemen İslamofobiye bağlayalım mı? Aman diyeyim öyle bir şey yapmayın madara olursunuz.  Cahiiil derler! Burada amaç Cuma gününe hakaret ya da gönderme değil. Alışveriş delilerinin Cuma günü zabahın köründe yani 04:00’ten itibaren yani gün doğmamışken karanlıkta kapılara dayandığı için adı böyledir! Black Friday’in tarihi hiç de eski değil 1961 yılında bir mağaza başlanıyor ve her yıl bu günü kutluyorlar.


Türkiye’de her püsürük günü kutlanıyor da bu Black Friday “Kara Cuma” neden kutlanmıyor! Sivri zekâlının biri kutlarsa biz de de başlayabilir. Ama başlatanın sülalesinin kulakları çınlar diye düşünüyorum!


Bunun denemesi yapıldı. Hatırlayın bir dünya markası Türkiye’ye gelen Fransız lüks moda evini tanıtmak için çakma Kara Cuma vari bir organizasyona imza attı! Ünlüleri de fotoğraflayıp insanları manüple ederek haber servis edildi, haberlere şöyle bir baktım bunu “görgüsüzlük” olarak algılamışlar!

Amerikalı Blogger Meagan Goepferich’in bloğunda yazdığına göre “Kara Cuma” artık ABD’de dahi önemini kaybetti ve online alışverişin kurbanı oldu.


Olum, sen bir Kızılderilisin Blogger Bolat senin ne işin olur Black Friday ile? Doğru, hiç işim olmaz İstanbul alışveriş günleriyle dahi ilgilenmeyen biri neden böyle bir post yazar.

Sürç-i lisan ettik, amme hizmeti olarak şeyaptıydım diyeyim sıyrılayım!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi