İstanbul'da Viking, Hitit Varlığı Gün Yüzüne Çıkıyor


vikings istanbul
Vikingler İstanbul'da - Wikipedia.org
İstanbul, her yanı sürprizlerle dolu bir şehir. Küçükçekmece Gölü etrafında dünya kültür tarihi açısından çok önemli gelişmeler oluyor haberiniz var mı? O kadar tarihi, coğrafi, kültürel değerimiz var ki, tanımada, sahiplenmede hovardaca davranıyoruz. Tanıtım konusunda söyleyecek söz bulamıyorum.

Küçükçekmece Bathonea kazıları 


Küçükçekmece Gölü kenarında süren Bathonea kazıları, bilim insanlarını ve dünya arkeoloji camiasını şaşırtmaya devam ediyor. Göl kenarında  Bathonea adı verilen kazı alanında bir zamanlar İstanbul'da paralı asker olarak bulunan ama varlığı bir türlü ispat edilemeyen, kanıtlanamayan Vikinglerin izine nihayet rastlandı. 

Peki ne işi var İstanbul'da bu Viking insanlarının. Efem, onlar bildiğiniz lejyoner yani paralı asker. İstanbul'da Roma için askerler. Orta Asya'dan Arap Memluk ordusundaki lejyoner Türkler gibi düşünün. İstanbul'da Viking ve Hitit İzleri Bathonea kazı alında blundu. Bu eşyalardan ilki amber taşından viking kolyesi ve erken Hitit dönemine ait ayaklarını geriye çekmiş başında polo bulunan bir geyik figürü bulundu bu tip figürlerin Hitit tanrıça figürü olduğu biliniyor. Bu buluntular arkeoloji dünyasında büyük yankı uyandırdı.  

Bu iki buluntudan biri olan tanrıça heykelciğinin, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı'nda yapılan incelemeler sonuncunda Hitit tanrıçası olduğu ve bilimsel testlerden sonra yaşının 4 bin yıl olduğu tespit edildi.  

Türk basını Bathonea'ya ilgisiz 

 

Konu Türk basınında yankı bulmasa da İngiliz World Archaeoloji Dergisi’ne haber oldu. Dünya bilim dünyasında büyük şaşkınlık yaratan İstanbul'da ise kimsenin umurunda olmayan bu keşif İstanbul’a geldikleri hep söylenen ama arkeolojik olarak kanıtlanamayan savaşçı Vikinglere ait bir amber kolye oldu. 

Dünya Küçükçekmece kazıları ile sarsılırken Küçükçekmece'nin etrafı bizim müteahhitler tarafından yapılaştırmaya devam ediliyor. Yüzümüz kızarıyor mu? Hayır. Millet malı deniz yemeyene keriiiiiizzzzzzzzzzz diyorlar! Yapmayın etmeyin diyen yok. Küçükçekmece gölü betona boğuldu!

 

Ayasofta'daki pagan Viking Halv 

 

Hititler İstanbul'da
Diyeceksiniz ki Blogger Bolat ben Ayasofya'ya gittim ve orada "Halv'dan Buradaydı" Viking yazısını gördüm. Çok haklınız, işte o yazı nedeniyle Viking Askerleri İstanbul'da mıydı yoksa bu bir ziyaretçi pagan maceraperest miydi, tartışmaları vardı. Bu amber taşı kolye Vikinglerin İstanbul'daki varlığını kanıtlamış oldu. Vikingler'in İskandinavya ve Danimarka'dan yola çıkarak, Önce Rusya'ya vardıkları ve oradan da  İstanbul’a geldikleri ve İstanbul'da 400 yıl kadar kaldıkları söyleniyor.  


Küçükçekmece Bathonea kazılarına katılan üniversiteler ve kuruluşlar

Bathonea ile ilgili ikinci blog yazım oldu. Olsun, gelişmeler ortaya çıktıkça yeniden yazma gereği hissedersem yine yazarım.

Batheonea kazısını yürüten ve katkı sağlayan üniversiler ve diğer kurumlar şunlardır. Kocaeli Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Kiel University, Madrid Autonomo University, La Hey University, Bristol University, Arizona State University, Polonya Bilimler Akademisi, Avusturya Bilimler Akademisi katılımıyla yürütülüyor.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi