Dünyanın en eski ikinci metrosu İstanbul'da



Dünyanın En Eski İkinci Metrosu İstanbul'da

Dünyanın en eski metrosu İstanbul’da. Nerededir Blogger Bolat? Karaköy-Taksim arasındadır. İstanbul Karaköy tüneli 1863 yılında açılan Londra’daki metronun ardından, 1875 yılında hizmete girer. Karaköy ile Beyoğlu’nu birbirine bağlayan bu tünelin 141’inci yılını kutluyoruz. Bu tünel yani İstanbul metrosu, dünyanın en eski ikinci metrosu olma özelliği taşır. 





Bu yıl yapılacak kutlamalar için İstanbul metrosuna özel para basılmış. Nümizmatikle ilgilenen nümismatlara, koleksiyonculara, efemeracılara duyurulur. Şehrin yöneticilerinin de katıldığı 141. Yıl kutlama törenlerinde sahlep ikramı da yapılacakmış. Yani soğuk havalarda ikram edilecek en ideal içecek.Galata-Pera arasında her gün hayatımızı kolaylaştıran bu tünelgünde ortalama 181 seferle 15 bin dolayında yolcu taşıyormuş. 


Karaköy Tüneli - İstanbul Metrosu
İstanbul yeraltı metrosu ve yeraltı asansörü, tahtelarz gibi çeşitli isimler verilen Karaköy Tünel’in yıllık yolcu sayısı 5,5 milyonu buluyormuş. Davetliyiz ama vaktimiz olur mu bilemiyorum. Bir yanım törende olmak istiyor, doya doya bu eski tüneli fotoğraflayalım diyor ama diğer yandan bizi bekleyen işler var Bolat diyor. İki arada bir deredeyiz. Vaktimiz olursa gideceğiz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi