İstanbul ve İstanbulluların Kimliksizleşme Sorunu



İstanbullulaşmalı mı İstanbullulaşmamalı mı?


Elveda istanbul -  Grafik Kaynak: Doğan Arslan
Blog yazarlığına başladığım ilk günden bu yana, kendimce İstanbul'un sorunlarını yazmaya çalışıyorum. Konu başlığının ağırlığını taşıyorum şuan ve hemen sinirleniyorum. İnsan yaşadığı şehre saygı duymalı, onun hatıralarına, onun coğrafyasına ve kültürel mirasına sahip çıkmalı. İnsan İstanbul gibi bir şehrin birikimine, tarihine, coğrafyasına saygı duymalı.


Yerel yönetimlere İstanbul tarihi dersi zorunlu okutulmalı


Parti, pırtı ayırmadan söylüyorum. İstanbul'u yöneten büyük şehir belediyesi ve ilçe belediyeleri de bence bu kentin ağırlığı altında eziliyor. İlçe belediyesinde görev alacak memurlara, bürokratlara İstanbul'un tarihi zorunlu ders olarak okutulmalı, sınavdan çakana berat verilmemeli.

İstanbul kimliğini koruyamıyor başkalaşıyor


Blogger Bolat der ki "İstanbul kimliğini koruyamıyor." Şehri yönetenler siyasi iradenin altında eziliyorlar. Böylece şehir de kimlisizleşiyor.Çılgın projeler yerine ayakları yere basan şehrin ruhuna uygun projeler yapılamıyor. Bir İstanbullu olarak ilan ediyorum daha ulaşım, trafik gibi kaba sorunlarımız çözülemeden, bize sofistike projelerle gelmeyin aman diyeyim!


Kentsel tasarım fiyaskosu İstanbul


İstanbul'da büyük bir metropolde olması gereken planlama yok, var olan planlara da uyulmuyor. Böyle giderse Galata Kulesi gödelenlerin arasında kalarak anlamını kaybedecek!Kentsel tasarım diye bir olay yok. Maliyet, maliyet, maliyet!
İstanbul'da meydan yok, Taksim meydanına ne derece meydan denir sizin takdirinize bırakıyorum. İstanbul’da Yenikapı sahili doldurularak bir meydan yapıldı.
Meydanlar sosyal ilişkilerin kurulduğu çok dinamik mekânlardır. Miting yapılsın diye meydan yapıldı hissi var bende.

Meydanlar önemlidir. Kuru kalabalık toplamak için değil, yaşamın orta yerinde durduğu sürece meydan meydandır. Meydanlarda düşünce ortamı gelişir insanlar kafalarını dağıtırlar. Bunlar zamanla oluşurlar. Ben meydan yaptım, hadi gidin orda toplanın, demekle meydan olmaz. 

Bina inşa edilerek şehir olunmaz


Her şeyi siyasilere atmak konusunda çok istekliyiz. Oysa siyasetçi dediğin insan senin benim içinden yani bu toplumdan çıkıyor. Eğer bir gün medeni ve müreffeh bir toplum olacaksak bireysel ahlakımızın geliştiği gündür diyebilirim. Siyaset neyse sen de o sun çünkü! Topu taca atmaya gerek yok!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi