Kürt Böreği, Yagma Hasan Hikayesi ve Etimolojisi


Kürt Böreğinin ilginç hikayesi

Kürt Böreği - Yağma Hasan Böreği ve Börekçi Hasan
Bugün bir toplantıda yeni bir kişiyle tanıştım. Yenildi içildi konu dolaştı Kürt böreğine geldi. Bu arkadaşımız Kürt böreğinin tanıtmak amacıyla bize böreğin hikâyesini anlattı. Efenim Kürt böreği Mezopotamya’nın asli unsuru Kürtler tarafından dünya mutfağına kazandırılmış bir yemekmiş? Olayı biraz hikayeleştirerek anlattı! Herkes hayretler içinde!

Kürt böreği Mezopotamya kültürünün ürünü müdür?


Oysa arkadaşın anlattığı ile gerçeğin hiç alakası yoktu. Baktım bir böbürlenme ile nasıl anlattım hikâyeyi modunda! Kısaca Kürt böreğinin etimolojisini anlattım millet ikinci kez dumur oldu. Ama yeni tanıştığım arkadaş biraz bozuldu!

Kürt böreğinin gerçek hikayesi


Kürt böreğinin gerçek hikâyesi şudur dostlar: Hani o kaytan bıyıklı Cemil İpekçi var ya, işte Cemil İpekçi'nin dedesi Börekçi Hasan,  İstanbul'un tanımış simalarından biridir. Hayır sever bir esnaftır. Hatta “Yağma Hasan'ın Böreği” deyiminin de babasıdır.

Cemil İpekçi'nin dedesi Börekçi Hasan, Yağma Hasan Böreği

Börekçi Hasan Cömert bir esnaftır. O yıllarda sırtında küfeleriyle hamallık yapan Kürt  vatandaşlarımızın yemesi için Börekçi Hasan tarafından meydana tepsi tepsi börekler yapılır ve bu börekler belirli meydanlara bırakılırmış. Bu yüzden uzun yıllar bu böreklere “Dökme Börek” denmiş. Peki, nasıl olmuş da “Kürt Böreği” denmiş? Bunu bizzat televizyon programında Cemil İpekçi kendisi anlattı. Dökme börek Kürt hamallar  tarafından çok rağbet gördüğü için zamanla bu böreğe dökme börek yenine Kürt böreği denmiştir. 

İyi bir Bektaşi olan Börekçi Hasan'ı saygı ile anıyoruz. Kendi yaşamasa da namı Kürt Böreği'nde yaşıyor. Börekçi Hasan İstanbul’un tadı ve tuzu olmuştur.

Velev ki Kürt böreğini Kürtler icat etse ne olurdu? Bir şey olmazdı, yine yerdik yine severdik! Mikro milliyetçilik, kavmiyetçilik benim anlayışıma göre  değil!


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı