İstanbul Deyimleri Altı Kaval Üstü Şişhane

Altı kaval Üstü Şeşhane Deyiminin Hikayesi Kökeni

Şişhane değil Şeşhane
Kaval, eskiden ağızdan dolma yivsiz topa verilen addır. Şeşhane ise namlusunda altı yiv bulunan topa bir başka top çeşididir. Bu deyim yanlış giyim tercihinde bulunan kişileri ifade etmek için kullanılır. Abartılı, biçimsiz kısaca paçoz tipleri bu deyimle tanımlayabiliriz. Poçozluk zaman zaman herkesin hakkıdır, istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Tembellik ve poçozluk hakkımı evde kullanmak isterim, pijama terlik...

Peki, Blogger Bolat kaval bizim bildiğimiz müzik aleti değil  herhalde onu anladık da “Şeşhane” nasıl “Şişhane” olmuş hadi onu anlat bakalım!

Efem sağır duymaz uydurur misali olmu bu. Halkımız Şeşhaneyi çarpa çıkara, yamula yumulta, "Altı Kaval Üstü Şeşhane" deyimi “Altı Kaval Üstü Şişhane” şeklinde galat-ı meşhur haline gelmiş. 
Blogger Bolat insanı, alakasız giyinen insanları ifade etmekte bundan güzel "cuk diye oturan" bir İstanbul deyimi bilmez.

Şişhane-Şeşhane demek mi Bolat? Hayır Şişhane, şiş kelimesi kökeninden geliyor. Bildiğin şişçi demek. Bir zamnlar o semt şiiçileri ve şişçi zenginlerden birinin zengin, gösterişli hanesi dolayısıyla Şişhane oluvermiştir. Bugün Şişhane güzel bir İstanbul semtidir. Şeşhane ise bir toptur.

Evet toptur…

Hay bu etimoloji merakıma

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı