Blog Yazarlığı Blogger Etik Anlayışı

Blog Yazarlığı ve Blogger Olmayı İstismar Etmek



Alternatif Tıbbı Kirleten Blog Yazarı
Dünyanın pek çok yerinde blog yazarlığı çok ciddiye alınıyor. Ne yazık ki ülkemizde henüz blog yazarlığı kavramı yeterince oturabilmiş değil. Blog yazarlığını, Blogger olmayı köşe kapmaca, köşe dönme aracı, Türkiye'yi veya dünyayı bedava dolaşma arzusu, içimizi dışımıza dökme aracı, promosyon toplama şeygi gibi gördüğümüzü düşünüyorum. 
Blog yazarlığının çok daha güzel hedefleri olmalı. Bunların başında  kendi dışında birilerine "faydalı olmak" duygusu çok önemli. Moda bloggerlığı dahi  yapıyor olsan faydalı olmayı düşünülmelisin.


Nasıl faydalı olabilirim Blogger Bolat? Ahkam kesme babında düşünmeyelim ama aklıma gelen faydalı olma şekillerini sıralayabilirim: Suskunluk sarmalını kırmak, toplumun vicdanı olmak. Kötülüğe isyan etmek! Yolsuzluğu ifşa etmek. Güzel ülkemizin daha güzel yarınlara kavuşması için doğru bildiğini övmek yanlış bildiğini yermek gibi amaçlarımız olmalı!


Belle Gibson Örneği, Kötü Blog Yazarı Olmak



Aslına bakacak olursanız dünyanın büyük bir kısmında da durum bizden farksız. Avustralyalı blog yazarı, Blogger Belle Gibson, beyin kanseri olduğunu ve kanseri nasıl yendiğini blog yazılarında paylaşarak insanların dikkatini çekti ve buradan bir kitap yazarak, daha doğrusu derleyerek, doğal beslenerek beyin kanserini nasıl alt ettiğini yazarak aslında büyük bir şarlatanlığa imza atmış oldu. Sonra "The Whole Pantry" adlı bir yemek kitabının aslında bir derleme olduğu ortaya çıktı. Bu kitabı dünyanın en saygın yayınevlerinden biri basmıştı işte o yayınevinin de başı dertte.


Bir Blogger'ın Para Kazanma Arzusu




Blogger Belle GibsonAğzı Kulaklarında /news.com.au
Gibson, belki de yüzbinlerce insan aptal saptal bir yemek programına sokmuş oldu. Evet, kısaca blog yazarı Belle Gibson insanları aldattı! İnsanların merhamet duygusunu sömürdü, merhamet avcılığı yaptı, bana kalırsa bildiğin dilenciliğin daha aşağı seviyesi! Şimdi özür diliyormuş! Ne diyeceğimi bilemiyorum, insanların duygularını sömürmek, umuttan bir ticaret devşirmek kadar kötü bir şey olamaz! Hem de kanser gibi bir illeti amaçlarına araç yapmak!




Bir kanser hastasının umudunu paraya çevirmek ne kadar affedilebilir bir suç? Yine de insanlar hata yapar erdemlice özür diler, cezasını çekerse Belle Gibson da affedilebilir!


Bloggerlar Neyi Hedeflemeli


Belle Gibson insanların umutlarını sömürdü. Blog yazarları için kötü örnek oldu. Yanlış yapmak insanlar içindir ama böyle küresel ölçekte yanlışlar milyonlarca insana zarar veriyor.

Evet buradan çıkaracağımız ders şudur, sırf PR faaliyeti diye bize verilen bedava ürüne haksız övgüler düzmek, vatandaşlarımızı (şirketler biz vatandaşlara tüketicileri der) yanıltmak anlamına gelir ki, burada Belle Gibson kadar olmasa da bir fatura ödeyebiliriz diye düşünüyorum.

Ben Blogger Bolat olarak, güzel şehrimiz İstanbul lehine olan her uygulamayı övmeye, şehrimizin dokusuna uymadığını düşündüğüm şeyleri eleştirmeye çalıştım, çalışıyorum, çalışacağım. İstanbul ile ilgili okuğum ilginç şeyleri sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Olduğu kadar, çünkü herkesin dünyası farklı, dünyaya bakışı ve bu şehre bakışı farklı.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı