Ahşap Oyuncak, Geppetto Usta ve Pinokyo

İstanbul Çocukları Masalını Arıyor


gepetto oyuncak pinokyo
İstanbul'da Oyuncak Müzesi kurmak Sunay Akına Yaraşır
Üretim çılgınlığı ile doğadan o kadar uzaklaştık ki sahte bir dünya yarattığımızın ancak farkına varabiliyoruz. Çocuklarımızı naylon ve petrol türevi parklarda oynatıyor evimizi doğanın yüzyıllarca dönüştüremeyeceği atıklarla dolduruyoruz. Dünyayla birlikte onunla uyumlu bir şekilde yaşamak değil, onu fethetme gibi düşünce içindeyiz.

Eyüp Oyuncakçılığı Tarihe Gömüldü



Eyüp'ün oyuncak ustaları kaybolalı yıllar oluyor. Modernleşme uğruna ustalarımızı, el emeği göz nurumunuzu kaybettik. Gepetto ustayı bilmeyen yoktur, hani şu Pinokyo'nun yaratıcısı. Geçen gün İçerenköy Carrefour'da Gepetto Usta'nın Atölyesin'de çocuklar minik elleriyle ahşap oyuncakları zımparalarken, ahşap tahtaları boyarken çocukluğumda kıt kanaat bulduğum oyuncaklar aklıma geldi. Oyuncaklarım bana nasıl bir hayal dünyası yaşatırdı size anlatamam.
pinokyo ilgin hikaye
Pinokyo Yalanlarına Boğuluyor

Doğaya Kulak Ver İnsanoğlu!


İnsan doğanın önemli bir parçası olduğunu unutsa da genetik kodları bunu unutmuyor, evde beslediğimiz hayvanlar doğadan kopamamanın parçası, evde balkonda baktığımız çiçekler bu kodlamanın önemli bir belirtisi, büfelerde, kesonlardaki hayvan bibloları buna işaret ediyor.


İnsanoğlu asla doğadan kopamayacaksın! Her ne kadar yapay bir dünya inşa edip, doğaya meydan okusan da o meydan okumanın sonu toprak ananın şefkatli kollarına dönmektir. Sığacağın, kaplayacağın ve geri dönüşüm olacağın yer 4 metrekarelik topraktır ya da meşrebine göre havaya savrulur toz olur yağmurla toprağa inersin!

pinokyo ilginç hikaye italya
Pinokyo Okulu Asıyor Yalana Dolana Bulaşıyor

Carlo Collodi Lorenzo ve Pinokyo Hikayesi


Geppetto, aslında Carlo Collodi Lorenzi'nin 1881 yılında yazdığı hikayenin yaşlı ve yalnız marangoz ustasının adıdır. Pinokyo hikayesinde kukla yapan Geppetto Usta, yaptığı ahşap kuklalardan birine Pinokyo adını verir. Bu kütükten olma, Gepetto Ustanın hünerli ellerinden doğma Pinokyo ahşap bir oyuncak iken onu çok sever ve bizim tahta oyuncak bir anda ete kemiğe bürünerek kanlı, canlı yaşayan bir çocuğa dönüşür. Geppetto Usta onu çocuğu olarak sever, evlat edinir ve onu okula gönderir. 

Tıpkı kanlı canlı çocuklar gibi ahşaptan çocuk olan Pinokyo da yaramaz bir çocuk olup babası Gepetto ustanın sözünü dinlemez, okuldan kaçıp başıboş dolaşır; çocuklarla dalaşır, misket oynar, cam çerçeve kırar, zile basıp kaçar! Çok para kazanmak uğruna olur olmaz işler yaparak elindeki paralardan da olur.

pinokyo gepetto müze ahşap
Blogger Bolat Gepetto Usta İle İçerenköy'de
Derdini Gepetto Usta’ya nasıl anlatacağını düşünüp benim gibi kel başını kaşırken birden Kara Ormanlı Mavi Orman Perisi çıkar karşısına. Peri ona ilgi gösterir, Pinokyo’nun derdini dinler. Pinokya Kara Ormanlı Mavi Orman Perisi’ne yalan söyledikçe de burnu uzar, yalan söyledikçe Pinokyonun burnu herkes tarafından fark edilir hale gelir.

Pinokyo babacığı Geppetto Usta’ya derdini anlatmak için eve döndüğünde babası kaybolmuştur, usta Gepetto Pinokyo’yu aramaktadır. Pinokyo mutsuzdur, Pinokyo yalanlara batmıştır, Pinokyo yalancının önde gidenidir. Bu durumdan bıkan Pinokyo babacığını arar durur. Günlerden bir gün Pinokyo denizde yüzerken büyük bir köpekbalığı Pinokyo’yu yutar, Pinokyo balığın karnında babası ile karşılaşır. Uzun zaman önce balık tarafından yutulan Gepetto usta artık çok halsizdir, takati kalmamıştır. Pinokyo balığın karnını gıdıklayınca huylanan balık, ikisini de kusar ve Pinokyo ile babası Geppetto Usta eve dönerler.

kukla müze pinokyo
İtalya'da Pinokyo ve Yazarı Anısına Yapılmış Pinokyo Parkı

Pinokyo hasta babası, oyuncak ustası Gepetto’ya iyi bakar. İyi kalpli, uslu bir çocuk olur. Veeee Pinokyo Kara Ormanlı Mavi Orman Perisi tarafından gerçek bir çocuğa dönüştürülür. Hikaye bu...


Edebiyatına, Sanatına, Zanaatına Sahip Çıkmak Maharet İşi


Bir ülke sanatçısına, edebiyatçısına, kültürel değerlerine nasıl sahip çıkar en iyi bu fotoğraf anlatıyor. İtalya'da bir park Pinokyo ve babası Geppetto Ustayı yutan köpekbalığı. Biz de böyle yaratıcı dişe dokunur park var mı? İstanbul'da Sunay Akın Müzesi var, götürün çocuklar Pinokyo'yu orada görsün. Bir de müze kurarken çektiği ve devam eden sıkıntıları Sunay Akın'dan dinlemek lazım. Bu ülke için iyi bir şey yapanın başına gelmeyen kalmaz!


Pinokyo'nun Türklerle Ne İlgisi Olabilir?


Etimolojik bir dipnotla postu bitiriyorum. Hani hikayenin içinde bir Kara Ormanlı Mavi Orman Perisi var ya, işte onun orjinal adı  "La Fata Dai Capelli Turchini"dir yani sizin anlayacağınız buradaki mavi renk turkuaz mavisinin dışında, gece gelmeden önce gökte ortaya çıkan renktir karanlık mavidir. Kara Ormanlı Mavi Orman Perisi'nin koyu mavi saçları Türk kelimesi'nden türetilmiştir. İtalya'da yaygın olan Türk korkusu aksine Türk kelimesi kökeninden türetilmiş bu kelime kelime  olumsuz bir anlam içermez. 

Teşekkürler Onur Almalı, Teşekkürler Tuba Kılıç Almalı, Nuit Ajans'a bereketli bir 2017 diliyorum şimdiden sevgili arkadaşlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi