Atilla Hülagü İstanbul Boğazı'nı Yürüyerek Geçen Adam

İstanbul Boğazı'nı Yürüyerek Geçme Hayali!


 Walking on water / Bosphorus / İstanbul / Turkey
İstanbul Boğazı’nı sadece İstanbullular mı sever? Bana göre İstanbul Boğazı yeryüzünde yaşayan herkesin görmek istediği bir yerdir. Böyle bir coğrafyanın var olduğunu bilip de gezmeme isteği akılla izah edilebilir bir durum değil. Her İstanbullu gibi ben de İstanbul Boğazı’nı çok seviyorum. Sarıyer’de oturduğum yıllarda neredeyse haftada 3 günüm Boğaz’da yürüyüşle geçerdi. Ama İstanbul Boğazı'nın trafiği İstanbulluyu çıldırtır. Peki, ya İstanbul Boğazı'nı yürüyerek geçseydik! "Bu ne saçma hayal Blogger Bolat" dediğini duyar gibiyim! Hayal değil gerçek!

Atilla Hülagü Kimdir?


Bugün ben size İstanbul Boğazı’na sevdalı başka birini tanıtmak istiyorum. "Haydi söyle kim kim" dediğinizi duyar gibiyim. Evet açıklıyorum: Atilla Hülagü! "Kimdir, necidir, ne iş yapar Atilla Hülagü?" Kendisi o yıllarda yüzbaşı rütbesinde bir deniz subayımızdır. İstanbul Boğazı’nı yürüyerek geçmiş tek insandır! "Af buyur ne dedin ne dedin!" İstanbul Boğazı’nı yürüyerek geçmiş tek insandır! Ne yazık ki kendisi hakkında gov.tr, bel.tr uzantılı hiç bir adreste dişe dokunur bir belge bulunmamaktadır. Neden hayret ediyorsam!


Bahriyeli Yüzbaşı Atilla Hülagü ve Kendi İcadı Deniz Ayakkabısı

Atilla Hülagü / Su Ayakkabılarını Denize İndiriyor

Gelin hikâyeyi anlatayım size. Tük donanmasının Gölcük üssünde vazifeli olan Yüzbaşı Atilla Hülagü Boğaz’ı çok sever. İcatlara, mucitliğe, yenilikçiliğe günümüzün moda terimiyle inovasyona çok meraklı bir kişiliktir. Herkesin vapurla seyre daldığı İstanbul Boğazını yürüyerek geçme fikrini Leonardo Da Vinci’nin bir ayakkabı modelinden esinlenir. "Ülen, bu ayakkabıyı yaparsam İstanbul Boğazını da yürüyerek geçerim" diye düşünür. Düşünmek kolaydır azizim demli bir çay, köpüklü bir kahve eşliğinde herkes düşünür ama Atilla Hülagü sadece bir düşün insanı değildir. Aynı zamanda bir eylem insanıdır da! Tam 2 yıl boyunca uğraşır ve deniz ayakkabılarını yapar.


Atilla Hülagü Ayakkabısının Yapılışı


Yüzbaşı Atilla Hülagü’nün ayakkabıları 1 metre 45 santim uzunluğunda ve 25 santim yüksekliğinde tenekelerden, saçlardan kaynaklanarak, lehimleyerek yapılmıştır. Ayakkabılarının birinin altında 14 adet pedal vardır. Suyun direncini bu pedallarla kırmak ister.

Atilla Hülagü ilk denemesinde Boğaz’daki akıntı nedeniyle başarısız olur! Bazıları 30 yaşındaki bu subayımızla maytap geçer! Konu medyaya da yansır. Bugün köprünün altındaki o Beylerbeyi’ndeki Astsubay Hazırlık Okulu önünden girdiği İstanbul Boğazı’ndan yürüyerek o kadar kişinin hayretler içindeki bakışlarına aldırış etmeden İstanbul Boğazı'nı geçerek Baltalimanı açıklarından çıkar.

Evet, bu ismi not edelim Adı Atilla Hülagü! Mesleği deniz subaylığı yani askerlik! Yüzbaşı Atilla Hülagü tam 30 yaşındadır. Adı Atilla kadar cesur. Hülagü kadar ataktır! 1961 yılında İstanbul Boğaz’nı kendi yaptığı ayakkabılarla 56 dakikada geçen ilk insan! Kendisine başka bir hedef koyarak Cebelitarık Boğazı’nı da yürüyerek geçmek istediyse de ömrü ne yazık ki buna yetmemiştir.

Teşekkürler Sunay Akın Senden Çok Şey Öğreniyoruz


Tahire Demircan'ın Eniştesi Atilla Hülagü CNN-Türk'te
Atilla Hülagü Yarbay rütbesiyle donanmamızdan emekli oldu. 1982 yılında sessiz sedasızca aramızdan ayrıldı. Sunay Akın’ı CNN-Türk’teki Işıltılar programına konuk eden televizyon programcısı Tahire Demircan programının bir yerinde şunları söyledi: “sizin çok önem verdiğiniz benim hayatımda da yeri olan birisi var. Rahmetli eniştem Atilla Hülagü" gözleri dolarak Sunay Akın’ın ısrarla heykeli dikilecek adam dediği Yarbay Atilla Hülagü’nün kendisinin akrabası olduğunu gözleri dolarak anlattı!

Atilla Hülagü'nün İstanbul Boğazına Heykeli Dikilecek!


Sunay Akın, sırf Atilla Hülagü’nün heykelini İstanbul Boğazı’na dikmek için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmak istediğini söylüyor. “Şöyle 10 metre denizin Boğaz’ın içinde, suyun içine bir kayalık yapıp oraya Atilla Hülagü’nün heykelini dikeceğim ve gece aydınlatacağım. Gece aydınlatacağım su üstünde yürüyor…”diyerek konuşmasına devam etti.

"Geçen Gün Kamyon Sürdüm Leonarda Da Vinci"* Egemen Bağış!


Leonardo Da Vinci / Walk on Water
15 yüzyıl'daki Leonardo Da Vinci’nin Walk on water hayali, İstanbul Boğazı’nda kendi tasarımı olan deniz ayakkabılarıyla  Boğaz'ı geçen Atilla Hülagü ile hayat buldu. Atilla Hülagü Atatürk’ün tabutu önünde nöbet tutacak kadar şanslı olabilmiş bir bahriyeli subayımızdır. Onun adını yaşatmak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin görevidir. Sayın Kadir Topbaş’a buradan Sunay Akın’ın sitemleri hatırlatmak gerek. Atilla Hülagü heykeli dikilecek adamlar kategorisinde yer almıyor mu sayın başkanım?


İstanbul sever blog yazarı Blogger Bolat insanı bunu yazıp kendini rahatlatmak istedi. O erdi muradına siz çıkın kerevetine!


Not:*Zamanın AB Bakanı Egemen Bağış, katıldığı, "Mesleki Eğitimde Yeni Fırsatlar: Leonardo Da Vinci Programı" tanıtım toplantısında, "Geçen gün kamyon sürdüm, Leonardo da Vinci" demiş ve medyada gündem olmuştu. Gülsem mi ve ağlasam mı bilemedim!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi