Lunaparklar, Eğlence Merkezleri, Tema Parklar ve İstanbul

Lunaparklar, Çocuklar ve İstanbul'da Bayramlar!


Lunaparklar, Temaparklar İstanbul'da Nerede?
Bayramlar yaklaşıyor. Blogger Bolat insanı 40'ı geçti 2 de çocuk sahibi. Hal böyle olunca çocuklar ve eğlence kelimeleri bizi istanbul lunaparkları, eğlence merkezleri ve İstanbul'un tema parkları ile ilgili yazı yazmaya itti. Çoluk çocuk, torba boncuk lazım olur diyerekten blog yazımızı kaleme alıyoruz. Maksat ammeye hizmet olsun efem!

Lunapark Kelimesinin Hikayesi, Kökeni, etimolojisi? 


Etimoloji hastası Blogger Bolat İnsanı, Lunapar Kelimesinin Kökeninde araştırdı. Öyle ise buyrun Lunapark kelimesinin kökeninin hikayesini etimolojisini açıklayarak blog yazıma başlayayım.

Lunapark kelimesi, İtalyanca'dan dünya dillerine geçmemiştir. "Luna" ay demek "Park" ise çiçekli böcekli bahçeli geniş alan demek değildir! Lunaparkın isim babası bir Rus! Lunapark kelimesinin ilginç bir hikayesi var! Rus aydını, Rus politikacı Anatoli Lunaçarski, Çarlık Rusya'sına karşı duran bir adem evladıdır. O da her aydın gibi doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar misali doğruyu eğmeden bükmeden söylemiştir. "Çarlık mı olur güzel kardeşim, aş, iş, emek, işçi, adalet" dedikçe Çarlık tarafından anarşist ilan edilip Fransa'ya kaçmak zorunda bırakılmıştır! 


Lunaparkların Babası Anatoli Lunaçarski 


Anatoli Lunaçarski Fransa'da yaşarken vatan aşkı ile yanan bir komünisttir. Halkının refahı, kurtuluşunu kendince komünizmde bulmak için yola çıkmıştır. O bir halk kahramanı kendini ülkesine milletine adamış bir münevverdir. Çarlık Rusya'sını yıkmayı kafasına koyan Anatoli Lunaçarski devrim faaliyetlerini organize edebilmek için bir eğlence yeri tasarlar. Bu eğlenceyerine soyadının "luna"sı ve "park" ismi eklenerek "Lunapark" olur. Ondan sonra Lunapark patlar gider annadın mı!

Anatoli Lunaçarski  ile Bizim Zalımların Şark Kurnazlığı


Peki, bu komünist Anatoli Lunaçarski devrim hayallerine erişebilmiş midir Blogger Bolat insanı! Evet, erişmiştir ve Ekim Devrimi sonrasına güzel ülkesine dönmüştür. Eğitim işlerinden sorumlu yetkili olmuştur.Şimdi düşünelim, Türkiye'de parası olmayıp da devlet parasıyla burs alarak ABD'de okuyup sonra ben memur mu olacam, öderim len devletin burs parasını diyerek kendi ülkesinin geleceğini kişisel geleceğinden üstte tutan, devletin, milletin parasını, emeğini çer çöp eden "kerameti kendinden menkul bir halta yaramaz" insanlarına duyurulur! Biraz ülke sevgisi, biraz millet sevgisi, biraz insan sevgisi!


Blogger Bolat Atarlanırsa! Lunaparklara mı? "Hayır" Dönme Dolaplara


"Ne atarlanıyorsun Blogger Bolat?" Haklısınız sakin sakin blog yazımıza devam. Efem, şimdi çocuğunuzun elinden tutup gideceğiniz. Torununuzun hoplaya zıplaya keyiften göklere zıplayacağı bir ortama akmaya hazır mıyız? O zaman İstanbul'un Lunaparkları, İstanbul'un tema parkları, İstanbul'un eğlence merkezleri nerede onu birere birer şıftıralım şuraya:


Temaparklar, Lunaparklar ve Çocuklar?


Kidzania Tema Parkı: Sanırım bir zincirin halkası Kidzania, dünya çapında bir organizasyon. Kidzania'da hem eğitim hem de eğlence bir arada. Kidzania İstanbul’da Nerede sayın blog yazarı? Efen bu mekan Akasya AVM'de bulunuyor. Çocuklarınızın 1 haftada bitiremeyeceği kadar aktivite koymuşlar! Alın gidin  çocuk enerjisini boşaltsın akşama erkenden yatarlar, oh miss! Burada çocuğunuzu arkeoloji etkinlik alanına götürerek ona kültürel miras sevgisini aşılayabilirsiniz.

Minepolis Tema Parkı: Bakırköy ilçemizin sınırları içinde yer alan Minepolis Marmara Forum AVM içinde yer alıyor. İster itfaiyecilik oynasın, ister kuaförlük yapsın, isterse bankacı olup para saysın bence güzel bir yer. 

Bakırköy denince Bakırköy Lunaparkını da unutmayalım! Birçok İstanbullunun bildiği ve her cumartesi muhakkak uğramaktan kendini alamadığı merkezi bir konumda bir yer. Nasıl Gidilir Bolat? Toplu taşıma ile İncirli metrosu, metrobüste incirli durağına gelirseniz hemen 300 metre ileride.

Anadolu yakasında Bostancı Gösteri Merkezini herkesler biliyor. Konserler gösteriler. İşte onun hemen yanında kurulu başka bir Lunapark var, not edeyim dedimdi. Gelelim 
Haliç’in kıyısındaki Lunaparka manzarası şahane hem eğlence hem göz ziyafeti. Viaport var diyorlar gitmedim. Kavaklı Lunaparkı var gitmedim! Bayrampaşa'da var yol kenarından gördüm. Bir de Vialand var Eyüp ilçesi sınırlarında onunda sadece otoparkını kullandık.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi