Ünlü Blogger'lar, Youtuber'lar, Instagramer'lar ve Altın Kelebek

Ünlü blog yazarları, bloggerlar, Youtuberlar, Instagramerlar

Emeksiz iletişim imkanı sosyal medyadaki seviyesizliği artırdı


Sosyal medya emeksiz iletişim nedeniyle seviyesizliği artırdı. Artık çocukların çok tanıdığı vloggerlar, Youtuberlar var. Çocuklar vakitlerinin çoğunu video izleyerek geçiriyorlar. Bir gün Bakırköy’de bir AVM'de oğlumla meşhur bir Youtuber’ın filmine gidecektik yaş sınırı nedeniyle giremedik sonra bu ünlü Youtuber’ı merak edip izleyince bana oğlumla o filmi izlettirmeyen sinema müdürüne teşekkür etmek istedim!

Blog yazmak, bloggerlar, vloggerlar, youtuberlar, Instagramer'lar ve zevzeklik



Ünlü veya ünsüz blog yazarları, ünsüz, ünlü bloggerlar için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Sonuçta yazı yazmak bir marifet istiyor. Video çekmekle zevzeklik arasında gidip gelen insanlar yüzünden çocukların geleceği zehirleniyor. Ama maalesef çoğu Youtuber çocuklar üzerinden para kazanmanın verdiği keyifle seviyesizlikte zirve yapmış durumdalar. Youtuber’lar arasında Barış Özcan, Ruhi Çenet gibi isimleri beğeniyorum. İlla küfürlü video izleyeceksiniz diye bir zorunluluk yok!

Kerameti küfürden menkul arkadaşlar küfürden değer kazanılmaz!


Bu kerameti kendinden menkul arkadaşlara videolarıyla ilgili bir eleştiri getirildiğinde, seyretmeyin o zaman kardeşim gibi son derece hayret veren reddediş içindeler. 9 yaşında bir oğlum var. Hayatımda etmediğim küfürleri, duymadığım sözleri bu seviyesiz arkadaşlar sayesinde benim oğlum öğrenmiş oldu! Önüne geçmek mümkün mü? Mümkün! Ünlü Youtuber Ener Batur bu arkadaşlar arasında fena bir yerde durmaz ama onu Hürriyet gibi bir kurumdan “Altın Kelebek” ödülü verilmesini hayret içinde izlemiştim. Umarım film yapımcıları geçmişte Yeşilçam'ın utanç olarak hatırladığımız prodüksiyonları gibi prodüksiyonları ünlü Youtuberlar aracılığı ile tekrar sergilemez. Her Youtuber'ın filmi olmaya başladı! Bu ne primitif yaklaşımdır!

Ünlü Youtuberlar Barış Özcan, Ruhi Çenet


Bana kalırsa Türkiye'nin ünlü vloggerları arasında Barış Özcan, Ruhi Çenet gibi isimler önemli isimlerdir. Belki blog yazarları kendilerini tanıyordur.  Peki, Barış Özcan, Ruhi Çenet vloggerlar varken neden Hürriyet gibi bir medya devi Enes Batur’a nasıl ödül verebilir?


Enes Batur'a neden Altın Kelebek Ödülü verildi? Verilen Ödül neden alındı?


Anlaşılan o ki aklın yolu bir. Hayretler içinde kalan sadece ben olmamışım Hürriyet Gazetesi’nin ombudsmanı, yazar Faruk Bildirici de kendisine bu konuda e-posta gönderen aktivist Seda Akço Bilen sayesinde bu konuyu köşesine taşıyarak kendi gazetesini eleştirmiş. Bilen, Avrupa Birliği ve uluslararası mevzuat bağlamında çocuk hakları ve insan hakları konularında danışmanlık hizmetleri veren Hümanist Büro’nun kurucu ortağıymış. Gönderdiği e-postada Altın Kelebek’te bu yıl “En iyi YouTuber”Ödülü alan Enes Batur’un videolarına şöyle dikkat çekmiş:


“Amacım ahlak bekçiliği değil, argo konuşuyor ve çocuklar argo öğreniyor gibi bir bakış açım yok. Kullandığı dilin sorunlu noktası, çocuk istismarı eylemlerini normalleştirici yanı. Örnek olarak aşağıdaki videoyu paylaşmak istiyorum.

(...) Bu kişi YouTuber, siz çocuklarınızı kontrol edin diyebilirsiniz. 13 yaşındaki bir çocuğun bu içerikle ilgili yorumunu sizinle paylaşayım: ‘Enes Batur, çok iyi bir insan. Birçok kişi onu takip ediyor. Uygun olmasa o söylemez zaten.’  Şimdi bu savunmaya ‘Öyle olsaydı ödül verilmezdi’ tezini eklemiş oldunuz. Bu dili kullanan bir YouTuber’a ödül verilmesi üzücü.”

Bilen’in linkini verdiği videoyu özellikle paylaşmadım. Çünkü gerçekten de argoyu, küfrü geçtim, şiddet ve çocuk istismarı da var. Aslında sadece Enes Batur’un değil, başka YouTuber’ların videolarında da var böyle unsurlar. Ne ahlaki sınırlar var bu alanda ne de insani kaygılar...

Konu medya gündemine gelince, eski Hürriyet yazarı, Huffingtonpost’ta blog yazarı olan dünyaca ünlü blogger İzzet Çapa da konuyu gündeme taşıyarak instagram hesabında şunları yazmış:

Faruk Bildirici bugün köşesinde Altın Kelebek gecesinde ‘En iyi Youtuber’ ödülü alan Enes Batur’u yerden yere vurmuş. Bu öylesine sert ve haklı bir eleştiri ki genç adamın videosunun linkini bile paylaşmaktan imtina etmiş.

Demiş ki ‘Videoyu özelikle paylaşmadım. Çünkü gerçekten de argoyu, küfrü geçtim, şiddet ve çocuk istismarı da var…’ E be kardeşim! Madem vaziyet Ombudsman’ın köşesinde paylaşılamayacak kadar rezalet, o zaman siz bu çocuğa o ödülü hangi akla hizmet verdiniz?!

Bu kadar mı başıboş, bu kadar mı araştırmadan-soruşturmadan dağıtıyorsunuz siz bu ödülleri? Gördüğünüz gibi neresinden tutsak elimizde kalıyor! Kısaca nereden baksan tutarsızlık, nereden baksan ahmakça!

Hele de bugün Bildirici’nin köşesinde yazdıklarından sonra o ödülü geri almak da sizin boynunuzun borcu değil mi? Ombudsman’ın köşesindeki iki satırlık eleştiri yazısıyla bu meseleden sıyrılacağınızı mı sanıyorsunuz beyler! İçeriğinde çocuğa yönelik şiddet, cinsel istismar, hakaret olan her paylaşım suçtur; siz tutup bir de utanmadan bu rezilliğe ödül verdiniz yahu! Hey gidi amiral gemi hey! Düştüğün durum içler acısı. Ama bak bu mesele hanuta manuta, kağıt kaçakçılığına benzemez; söz konusu olan çocuklarsa iş zurnanın zırt dediği yere gelmiş demektir.

Ya o sizin kerli felli adamlardan oluşan etik kurulunuz bir an önce bu kepazeliğe çıkıp müdahale etsin ya da hep beraber kapatıp dükkanı gidin. Çünkü artık sözün bittiği yerdesiniz!”

Sonunda ne oldu. Enes Batur’un ödülü geri alındı. Bence isabetli bir karar olmuş. Peki, Enes Batur bu duruma ne demiş? HaberTürk televizyonuna katıldığı bir programda şunları söylüyor:

“Geçmişteki videolarımda birazcık ağır konuşuyordum, bir veya bir buçuk sene önceki videolarımda. İnternette o kadar fazla kötü şey var ki, şu anda hala kötü içerikli videolar çeken çok fazla kanal var, ancak ben bir buçuk yıldır buna dikkat ediyorum” 


Hürriyet, Altın Kelebek Ödülü Ünlü Youtuber Enes Batur'dan alındı haberi


Kamuoyunda küfürlü, argo içeriklerle ilgili çok tepki gelince ödül geri alındı ve Hürriyet Gazetesi Kelebek adlı ekinde şu haberle Altın Kelebek Ödülü’nü geri aldığını duyurdu:

Hürriyet'in 44 yıllık Altın Kelebek ödülleri geçtiğimiz günlerde sahiplerini bulmuştu. Bu yıl Youtuber-Instagramer kategorisi Altın Kelebek ödülleri arasında yer almış ve ilk ödül Enes Batur’a verilmişti.
Ödül töreninden sonra Enes Batur’un seslendirip yayınladığı videoda çocuklara kötü örnek olabilecek görüntüleri kamuoyunda ve Hürriyet dünyasında büyük tepkiye neden oldu. Hürriyet, çocuk hakları konusunu sosyal sorumluluk anlayışı içinde gören ve bu bilinçle yayın yapan bir gazetedir.
Hürriyet’in farkındalık yaratmaya çalıştığı çocuk hakları konusunda Enes Batur’un sorumsuz yayını okuyucularımız, sivil toplum kuruluşları ve Altın Kelebek jürisi tarafından kabul edilemez bulundu. Altın Kelebek jürisi, Hürriyet ilkelerini ve okuyucularımızdan da gelen tepkileri dikkate alarak yaptığı değerlendirme sonucu Enes Batur’a verilen ödülü iptal etti.

Umarım blog yazarları, blogger arkadaşlarım kesin hüküm çıkarmaz


Ünlü Youtuber Enes Batur Altın Kelebek ödülünun geri alınmasına ne dedi?
Ben Enes Batur’un çok genç olması dolayısı ile geçmişteki küfürlü, argolu videoları nedeniyle mazur görebilirim. Kendisi de bunun bir hata olduğunu söylüyor ama Hürriyet gibi medyanın amiral gemisi olan bir kurum ödül verirken izleyici sayısına göre hareket ederse bu yanlış olur. 

Hem Hürriyet hem de Enes Batur yanlıştan dönmüş. Bu da önemli…Bu blog yazımdan blogger arkadaşlarım Enes Batur’a bundan sonra ödül verilmemeli gibi bir anlam çıkarmaz diye umuyorum çünkü Enes Batur hatasını gördü, küfürlü videolarını sildi, çocuklara iyi örnek olmak için uğraştığını söylüyor bu da onun gelecekte ödül alabileceğini gösteriyor!

Bakalım 2018 yılı blog yazarları, blogger’lar için neler getirecek?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi