Profesyonel Telve Pro Türk KahvesininTruva Atısın

Türk Kahvesi Böyle Ayakta İçilir mi? Hayır Kesinlikle!
Türk toplumu olarak kahveyi Yemen'den aldık. Biz kahveyi belki Yemenlilerden öğrendik ama  onu kendi üslubumuz ile harmanlayarak "Türk kahvesi" adında yeni bir demleme ve içim şekli icat etmeyi de başardık. O gün bugündür Türk kahvesi dünya kültüründe önemli bir yer etti.

Türk kahvesi bir alışkanlıktır, Türk Kahvesi bir gelenektir. Türk kahvesi bir tiryakiliktir. Türk kahvesi bir törendir, şölendir, seromonidir. Türk kahvesi milli kültürümüz içinde oluşturduğumuz önemli bir dünya standardıdır. Standarttır diyorum çünkü: Türk kahvesini karton bardakta içebilir misiniz? Hayır yavan olur! Türk kahvesini su bardağında içebilir misiniz? Hayır, görgüsüzlük olur! Türk kahvesini, kulplu fincanda içebilir misiniz? Türk kahvesini yolda yayıla yayıla yürürken içebilir misiniz? Hayır, kahve çekirdekleri çarpar sizi. O sıradan bir kahve değildir! Onu ancak zarif Türk kahvesi fincanında, oturarak keyifle içersiniz!

Türk kahvesi olmadan kız istenir mi?




Türk kahvesi olmasa "kehanet" müessesesi kalır mı? Türk kahvesi olmasa fütüristler ağlamaz mı? Türk kahvesi olmasa "falcılar" afallamaz mı? Türk kahvesi olmasa astrolojinin yıldızları sönmez mi? Türk kahvesi milli kültürümüze o kadar güzel yansımıştır ki onsuz kız istemek mümkün değildir. Onsuz muhabbetlerin tadı tuzu yoktur. O dostluğun nişanesi, hatırşinaslığın özlü sözüdür.

Savaş ve kıtlık yıllarında Türk kahvesi inovasyonu




Kıtlık yıllarında bile Türk toplumu tiryakisi olduğu kahveyi yalnız bırakmamıştır. Kahve bulamadı ise onun yerini alması umuduyla bir çok bitkiden kahve yapmasını bilecek kadar kıvrak zekalıdır. Aslında inovasyonun, yenilikçiliğin dibine vurmuştur da takdir edeni yoktur. Nohut kahvesi, çörek otu kahvesi, menengiç-çedene kahvesi, kenger kahvesi, badem kahvesi, kahvedeki inovasyonumuzdur. Yine demleme şekliyle ilgili olarak isimlendirdiğimiz, mırra kahvesi, tatar kahvesi, mirvari kahvesi, dibek kahvesi ve adını unuttuğum tüm kahve çeşitlerimiz sosyal kültürümüzün en önemli ögesidir.


Plaza dünyasında karton bardakla kahve içmeyeni sopayla kovalama yılları


Kahve kültürü 2000'li yılların başında o kadar gelişmeye başladı ki, elinde karton bardakta Starbucks kahvesiyle dolaşmayanı plazaya almıyorlar; yanlışlıkla Türk kahvesi içeni sopa ile kovalıyorlardı. Bir plaza çalışanının sabah içeceği lattedir, americanodur, espressodur, cappucinodur, macchiatodur, mochadır, affogatodur çoğunu da telaffuz edemez garsona bırakırsın! Ama gel gör ki milletimiz Türk kahvesinden vazgeçmedi, vazgeçemedi. Bir fincan kahve, 1 bardak su, yanında çikolata ya da lokum, tadına doyum olur mu? Olmaz, olamaz!

Kahve zincirleri o kadar büyüdü ki Doğuş Gurubu Kahve Dünyası'nı almakla çok iyi etti. Kahve dünyasının kendine has bir havası var. Starbucks zaten biliniyor, Gloria Jeans  kendi halinde, Robert's Caffe, Caffe Nero veya benim adını sayamadığım bir sürü kahve zinciri olabilir. Bir de iyi kahve yapan dükkanlar var ki onları say say bitmez.


Türk kahvesi fırtınası başlıyor


Son olarak madem dünya kahve ile yatıp kahve ile kalkıyor. Kendi ülkemizde bile yabancı kahve kültürü gelişiyor da Türk kahvesi neden boynu bükük dedi bazı iş dünyası insanları. Koç Grubu'nun Arçelik'i, Beko'su, Vestel, Arzum gibi fimalarımız daha önce kolay Türk kahvesi yapmayı sağlacak ürünleri ürettiler. Tamam evde bakır cezvede yapacağız, şirkette cezveden vazgeçtik. Arçelik'in telve'si, Arzum'un Mırra'sı, Okka'sı, Beko'nun Mini Keyf'i, Vestel'in Sefa'sı derken dayanamadı Fakir bile Türk kahvesi makinası yaptı iyi mi! Her şey tamam da kahve zincirlerinde Türk kahvesi için beklemek can sıkıcıydı.


Milli kültürümüze en önemli katkı Rahmi Koç ve Arçelik'ten


Ve Koç Grubu milli kültürümüz "Türk hahvesi"nin boynunu bükük bırakmadı. Türk kahvesini dünyaya içirecek endüstriyel bir kahve makinesi üretti.  Ve çok iyi bir iş çıkardılar kendilerini tebrik ediyorum. Dünya artık Türk kahvesi ile daha kolay buluşacak! Teşekkürler Arçelik. Odun ateşi kıvamında 9 Türk kahvesini 2.5 dakikada pişiren sade, orta ve şekerli şekilde aynı anda pişiren Arçelik Telve Pro lansmanı yapılmış. Tebrik ediyorum. Emeği geçen, fikri ortaya koyan, Ar-Ge'sinde rol alan herkesi tebrik ediyorum.


Öperim seni yanaklarından Arçelik Telve Pro


Tüm bunları daha önce beceremediğimiz için Türk Kahvesini başkaları sahipleniyordu. Hadi bakalım şimdi sahiplenin de görelim. Arçelik'in profesyonel Türk kahvesi makinesi, endüstriyel Türk kahvesi makinası Telve Prosu milli kültürümüze en kıymetli katkıyı sunmuştur. Henüz Arçelik Telve Pro makinesinden kahve içmek kısmet olmadı ama bu makineyi iyi konfigre ettiklerine inanıyorum.


Savulun Türk kahvesi profesyonel Telve Pro ile geliyor


Arçelik Telve Pro lansmanı İstanbul'da Rahmi Koç Müzesi'nde yapılmış. Türk kahvesinin profesyonel hali, Arçelik Telve Pro, seni öpüyor, dünya mutfağına gönderiyoruz. Blogger Bolat insanı dünya kahve yolculuğunda Telve Pro'ya başarılar diler. Oteller, hoteller, kahve zincirleri,caffe'ler, kahveler, restaurant'lar, dinlenme tesisleri, bekleyin "Çılgın Türkler"in Telve Prosu geliyor!

"Ya Blogger Bolat, ne çok reklam yaptın" diyen olur mu bilemem!
Ama olsa da yazdım olmasa da! Teşekkürler Arçelik!
Lafla ülke sevilmiyor, insan ülkesini böyle sevecek arkadaş!

Teşekkürler Rahmi Koç!Teşekkürler...

 

Fotoğraf Kaynak: skirtsandskylines

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi