Münasebetsiz Mehmet Efendi


Münasebetzilikle Dobralık Arasındaki Farklar

Münasebetsiz Mehmet Efendi'nin İlginç Hikayesi
Geçen bir arkadaşımla konuşurken dobralıkla, münasebetsizlik arasındaki farkı tartıştık. Dobralıkla münasebetsizlik arasında dağlar kadar fark vardır. "Münasebet" kelimesi Arapça kökenli olup ilgili, ilintili, sebep sonuç ilişkiline dayalı durumları ifade etmekte kullanılır. Sebep ve sonuca bağlı bir uygunluk durumu olmalıdır. 



Dobra kelimesinin kökeni Bulgarca'dır.


Dobra kelimesi ise dilimize Bulgarca'dan girmiş olup Trakya göçmeni Türkler aracılığı ile dilimize girmiştir. Dobra Bulgarca'da iyi demektir. Bugün Türkçe'de ise anlaşılır ve açık anlamıyla kullanırız. Açık sözlülük dobralığın idafe edilmiş şeklidir.

Münasebetsiz Mehmet Efendi ve ilginç hikayesi



Aklıma Sultan II.Mahmut döneminde "Münasebetsiz Mehmet Efendi" hikayesi geldi ve sizlerle paylaşayım istedim. Öyle ki Mehmet Efendi'nin münasebetsizliği tüm İstanbullunun bildiği bir durummuş kendisi münasebetsizliği ile ün salmış. Sultan kendisi ile görüşmek istemiş. Vezir, vüzera çok endişeli aman demişler ayvayı yemeyelim! Kim bilir ne münasebetsizlik yapacak bu adam! Derken Mehmet Efendi huzura kabul edilmiş sohbet filan derken pot kırmadan, münasebetsizlik etmeden huzurdan ayrılırken padişah onu 1 kese altınla ödüllendirmiş. Etrafı da bu olaya çok şaşırmış. 

Gel zaman git zaman Münasebetsiz Mehmet Efendi Sultanı İstanbul sokaklarında aracıyla görünce yolun ortasına atlayıp bağırarak Sultanı durdurmuş. Kapıkulu Münasebetsiz Mehmet Efendi’nin kafasını gövdesinden ayıracakken padişah duruma engel olmuş. Söyle derdini efendi ne istiyorsun demiş! Hiç demiş Münasebetsiz Mehmet Efendi! Madem öyle beni neden durdurursun be adam deyince, Münasebetsiz Mehmet Efendi Padişaha şu soruyu sormuş:

"Hünkâr hazretleri siz zurna çalabiliyor musunuz?" demiş.
"Hayır, çalamam bu sazı" demiş Padişah!
"Ben de zurna çalamam padişahım hatta babam da çalamazdı hatta Ali Timik dayım da çalamazdı" demiş! 

Sultan sinirlense de doğal hali münasebetsiz olan bu adamı affetmiş ve yoluna devam etmiş.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı