Aslan Payı Deyimi Nereden Geliyor?

Ayamama Deresi Etrafında Aslan Payı Araziler

Aslan Payı deyiminin kökeni


Ayamama deresi etrafına yapılan yapılara bakınca 9.9.2009 tarihini hatırlarım. Bildiğiniz gibi o sel felaketinde 11 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Ama ne hikmetse, yıkılacak denen dere yatağı bırakın yıkılmayı, katmerlenerek inşaat şantiyesine çevrilmiştir. Aslanlar İstanbul arazisinde tepinmeye devam ediyor diyelim. Dere yatağı mı? Kim koymuş oraya dereyi yahu? Önemli olan aslanların İstanbul arazisinden payını almasıdır. Gelin size "aslan payı" deyimin hikayesini anlatayım! Bu daha eğlenceli! Aslanlar bizi parçalamasın sonra!

Hikaye şöyledir. Bir gün  bir aslan bir kurt ve bir tilki ortaklaşa ava çıkarlar. Çayırda çok iyi beslenmiş bir karaca avlarlar. Üç avcı da yorgundur. Aslan gölgeye geçip kurt ve tilkiye şöyle der

"Haydin bakalım koçlar güzel bir av oldu paylaştırın aramızda şu karacayı"

Kurt hamen zıplar "Ne demek aslanım hemen ben paylaşımı yapıyorum bak şimdi" der. Ve eşit miktarda dağıtarak bir sana, bir bana, bir tilkiye diyerekten avı paylaştırır. Ve döner gölgedeki aslana bak bakalım olmuş mu der!

Karacayı üç eşit paya ayrılmış şekilde gören aslanın tepesi atar! Bütün siniri ile pençesini havaya kaldıran aslan yıldırım gibi çarparak çatırt diyerek kurdun belini kırar. Bununla da yetinmez onu azğındaki keskin dişlerle hallaç pamuğu gibi bir sağa bir sola atar!



Sonra hayretler içinde titreyerek bakan tilkiye döner.

"Gel bakalım tilki efendi kurt bunu beceremedi sen pay et şu karacayı" der.

Tilki korkudan tir tir titremektedir.

Karacayı bir aslan hazretlerine, yine aslan hazretlerine, bu da aslan hazretlerine, şu da aslan hazretlerine diyerekten tüm eti aslana, bağırsakları ve mideyi de kendine ayırır. Titreyerek gölgedeki aslanı bak bakalım olmuş mu aslan hazretleri der. Aslan tilkinin pay etme işine bakınca baya bir keyiflenir ve tilkiye dönerek şöyle der!

"Aferin be tilki sen biliyorsun bu pay etme işini! Nerden öğrendin sen bunu deyince" 

Tilki kıyıda leşe dönmüş olan kurdu göstererek ondan öğrendim aslan hazretleri der!

İşte aslan  payı deyiminin kökeni de buradan gelir!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı