Pangaltı semti hayırsız bir kocanın mirasıdır


 Pangaltı semtinin adı nereden geliyor?


Pangaltı semti tarihi fotoğraf /SALT
Cumhuriyetin ilanından sonra devlet yetkilileri Avrupa meydanlarındakine benzer bir Cumhuriyet anıtını Taksime yaptırmak isterler. 1 Aralık 1926 günü karar alınıp çalışmalara başlanır. Milli Mücadelenin yaraları yeni sarılmaya başlanmıştır. O nedenle burada yaptırılacak anıtın parası devlet bütçesinden değil şirketlerden, bankalardan, halktan ve diğer kuruluşlardan toplanmıştır. Şimdi size heykeli mi anlatacağım? Hayır, Pangaltı semtinin kuruluş hikayesini anlatacağım!

Hayırsız koca Sinyor Pancaldi  ve  Pancaldi dutluğu


Sırtınızı verin Taksim Cumhuriyet Anıtı'na geniş bulvardan ilerleyin, yolun sol tarafında Ermeni ve Rum mezarlıkları, Surp Agop Hastanesi derken Pangaltı’ya geleceksiniz. Kısaca Şişli'de Harbiye ve Osman Bey semtlerinin karşısındadır. Pangaltı semti adını Bologna kökenli bir hancı olan Jean-Baptiste Pancaldi’den almıştır. Bu sakin bölgeye yerleşmiş olan İtalyan o zaman dutlu olan Pangaltı’da ve hanına uğrayan avcılar ile doğa meraklıları sayesinde para kazanmaktaymış. Sinyor Pancaldi aslen Bolonyalı bir katoliktir. Bolonya bölgesinde çok yaygın olarak kullanılan Pancaldi soyadını taşır. Pancaldi 1840'ların başında karısı Rosa Zaghi'yi Roma'da bırakıp İstanbul'a yerleşir ve yukarıda bahşettiğimiz, otel birahane karışımı yerleri işletmeye açar. Eşinden kaçtığı bir dedikodudur ki hiç oralara girmeyelim. 1913 yılında Pangaltı gayrı-müslim semtiydi. Nüfusunun %27 si Levantenler, %19'u Rumlar, %49'u Ermeniler % 5'i "öteki" lerden oluşuyormuş.

Semt kalabalık olsa da insanı rahatsız etmeyen görgülü bir kalabalığa sahiptir. Son yıllarda değiştiğini söyleseler de inanın, inanasım gelmiyor.


Yorumlar

RABİA SERTELİ dedi ki…
En son yıllar önce gittiğimde bir değişiklik görmedim ama bugün nüfusunun çoğunluğunu Türkler oluşturuyordur. Güzel yerler, güzel hatıralar...
Blogger Bolat dedi ki…
Bence hala güzel bir semt çok merkezde bir yerde :)
Şükran dedi ki…
bir dahaki İstanbul'a gelişimde Pangaltı'yı keşfetmek isterim. Dolapdere tarafına gitmiştim.Peki burası ordan daha mı yakın :)?

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı