Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Mescidi Neden Yapılamıyor?

Hepimiz onun ismini biliyoruz! Devrin en kudretli insanıydı! Dürüstlüğü ve cesaretiyle savaş meydanlarındaki gözü karalığı ile "kara"sıfatını kazanmıştı. Kaptan-ı Deryalık yaptığı sırada gemilerinden birinde patlayan fişeklerin üzerine koşarak gemisini ve askerlerini kurtarmaya koşmuş ve yaralanmıştır. Askerini canı pahasına savunmuş, cesaretinden ve devlet adamlığından hiçbir şartta caymamış, çok güçlü bir karakterdir. Ailesinde kendisinden sonra birçok devlet adamının yer alması da bu karakterin bir yansıması olarak değerlendirilebilir.

Uğradığı tek ve son başarısızlık Viyana Kuşatmasında aldığı yenilgidir. Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın İstanbul Karaköy'de yıkılan mescidi hala yapılamadı. Bırakalım İtalya'dan Riamondo Tomasso D'Aranco Vakfı gelsin yapsın nasıl olsa dedelerinin binasıdır! Merzifonluların, Amasyalıların en büyük ayıbı hala bu mescidin yapılmasını sağlayamamış olmalarıdır.

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Mescidi Nerededir?

Karaköy'deki Ziraat Bankasının binasının hemen arkası diyelim. Bu Bina Viyana Banka Kurumu’nun 1908 yılındaki yarışmasını kazanan Alexander Von Neumann ve Ernst Gotthily tarafından inşa geçirildi. İlk olarak Avusturyalı Wienner Bank Verein için yapılan, sonra Fransız Banque Française des Pays Orient’e devredilen bina son olarak Tütün Rejisi’nin oldu. Binanın Balkon kısmında bulunan “Dul Kadının Çocukları” ve “Hiram Usta” adı verilen iki adet masonik heykel nedeniyle yapıldığı dönem ve sonrasında gizemli eser olarak anılmaya devam ediyor.

Peki dul kadın kimdir? 

Dul Kadın, Üstad Hiram'ın anasıdır. Hiram Usta Yahudi inancına göre Süleyman Tapınağı'nın ustalarından biridir. Tam adı Adon Hiram Abif. Bu banka binası ile bu güzel eser gölgelenmiş ve daha sonra maalesef yok edilmiştir! Düşünün devrin anıtlar kurulu bu cami için tarihi değer yoktur raporu vermiş. Artık ne çektilerse, nasıl bir kafayla karar verdiklerini düşünün! Ön taraftaki banka binası çok tarihi duruyor, el insaf! 

Amasya'nın, Merzifon ilçesinin Marınca köyünden Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın mirasına sıradan bir Avusturyalı mason mimarın eseri kadar değer verilmemiştir. Çünkü onun babasının adı tımarlı sipahi olan Oruç Bey, annesi ise Abide hanımdır! Bu toprakların bir şehit çocuğudur! Viyanalı değildir!

Dolayısıyla, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın camisinin Hiram Usta kadar kadri kıymeti bilinememiştir! Tüm Merzifonlulara, tüm Amasyalılara çağrımdır! Bu mescidin yeniden inşasını takip edin! 

Şimdi ne diyelim keşke o güzel Viyana'ya kıyıp şehri cayır cayır yakıp yıksamıydın acaba? Böyle olunca kudretin yedi düvele yürürdü mü diyelim bilemedim Paşam! Merzifonlu Kara Mustafa Paşa ile ilgili 11 Eylül 1683 adlı bir filmde paşa filmin merkezindedir. Bu Avrupalıların Türklere olan düşmanlığının boyutunun ne olduğunu hayretle izleyeceksiniz! Baştan aşağı aşağılık kompleksidir!

Biz Anadolu topraklarında yetmiş iki buçuk millet ile kardeşçe bir arada yaşarken içinizdeki ırkçılığa, şövenizme kısaca dönüp kendi totonuza bakın!

Bir şehrin güzelliğine kanıp onu yakmadığın için başına neler geldi be Paşam!

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın torunlarına, varisleri bu mabedin inşası için İtalya'da bulunan Riamondo Tomasso D'Aranco Vakfı ile işbirliği içinde bu mabedin inşasını takip etmelidir.

Sayın Ekrem İmamoğlu'na çağrımdır, sayın Başkanım bu eseri Karaköy'de yeniden inşa ettirmelisiniz!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi