Tuzlu Kahve Kız İsteme Törenlerinin Dejenere Adeti!

Kız isteme törenlerinde tuzlu kahve neden içilir?

Kız isteme törenlerinde tuzlu kahve neden içilir?

Kahvenin Türk kültüründeki yeri çok önemlidir. Herhalde Türklerin dünyaya ihraç ettiği 2 önemli içecekten biridir.  Biliyorsunuz bunlardan biri ayran diğeri de kahve. Hiç dikkat ettiniz mi birçok viral içerikte kız isteme törenlerinde kahveye tuz atmak ile ilgili çok farklı videolar var. Sanki kız isteme törenlerinde kahveye tuz katmak Allah'ın emriymiş gibi bir durum var. Hatta bir haberde bu kahveyi içen birinin öldüğünü dahi okumuştum!

Adet olduğu söylenen bu geleneği incelediğimde böyle bir geleneğin çok eski olmadığını hatta 1980'li yıllarda yaygınlaşan dejenere bir kültürel adet olduğunu öğrenince çok şaşırdım. 

Neden böyle tatlı bir durumu saçma sapan bir adetle taçlandırmışız hiç anlamamıştım. Kızı istemeye ailesiyle gelen erkeğe tuzlu kahve içtirilir size de saçma gelmiyor mu? Normal adetlerimize göre kız isteme törenlerinde öncelikle eve gelen misafirler içindeki kayın valide adayına evin kızı su ikram eder ve onun hayır duasını almaya çalışırmış. Sonrasında ise misafirlere tatlı veya lokum ikram edilir tatlı yiyelim tatlı konuşalım babında! Sonrasında kahveler şekersiz bir şekilde ikram ediliyormuş çünkü şekerin icadı çok eski değil.

Yani kızlar illa kendinizi dejenere, lüzumsuz bir adetin peşine takıp sevdiğiniz insanı tuzlu kahve ile kusturmanın alemi yok! 

Bence bir an önce terkedilmesi gereken, lüzumsuz, saçma sapan bir adet, terkedilmesinde büyük fayda var diyerek konuyu kapatıyorum.

Kahve falına bakmak da Topkapı Sarayındaki cariyelerin dedikodu yapmak için uydurdukları bir dedikodu aracıymış. Dedikodu saray içinde yasak olduğundan başkasının ardından konuşma vesilesi olarak kahve falı bir şey uydurulmuş.

Kahve kültürüne etkimiz büyüktür demiştim işte bir örneği

Avusturya Viyana Kökenli kahve firması Julius Meinl 

Efsaneye göre kahve, Etiyopya'nın Kaffa eyaletinde M.S 850'de ortaya çıkmıştır. 16. yüzyılda Kahve Osmanlı topraklarına Yemen'den Özdemir Paşa tarafından İstanbul'a getirildi. O zamanlar hem Arabistan hem de Afrika'nın Doğu Kıyısı, Osmanlı toprağıydı. Kahve, 1683'te Merzifonlu Karamustafa Paşa'nın Viyana kuşatması esnasında Osmanlı ordusu tarafından Viyana'ya getirildi. Julius Meinl Logosunu geliştirirken, Osmanlı fesi Orta Avrupa mimarisinde yaygın olarak kullanılan barok melek ile birleştirildi. 1924'te Viyanalı sanatçı Josef Binder bu kahve çocuğu logosunu tasarladı. İsterseniz bu markanın web sitesinden hikâyeyi teyit edebilirsiniz.


Yorumlar

oytunla hayat dedi ki…
Tuz katma olayı bu kadar yeni miymiş? Ben daha eskilere dayandığını tahmin etmiştim.
Bildiğin eski köye yeni adetmiş :/
*mehtap dedi ki…
Gençliğimin 80 ve hatta 90 larında tuzlu kahve falan yoktu.Bence 2000 lerin icadı.
Aksine kahvenin şekerli olması kızın gönlünün olduğuna işaretti. İnsan sevdiğinin kahvesine neden tuz koyar ki manasız bir uygulama.
N.Narda dedi ki…
Kusturacak kadar tuz atıyorlarsa müsaadenizle oha diyorum. (Galiba ben tuz atmamıştım, sormam lazim😅)Açıkçası bazı hemcinslerim düğün dernek vb. işlerde o kadar abartılı şeyler yapıp isteklerde bulunuyorlar ki şaşıyorum.
Blogger Bolat dedi ki…
Kesinlikle eski köye yeni dejenere adet :))
Blogger Bolat dedi ki…
Bence bu kötü adetin daha fazla yaşamaması lazım :) düşünsenize genzinize kaçtı tuzlu kahve...
Blogger Bolat dedi ki…
Hepimizin şaşırması lazım, abartı ve görgüsüzlükten kaçınmak en doğrusu :)
duygu özkan dedi ki…
Hiç sevmediğim bir adet. Ben uygulamadım tabi ki. Dediğiniz gibi çok abartılıyor, Allah'ın emrini değil bunları emir gibi yaparlar işte.
Adsız dedi ki…
Saçma sapan bir adet :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı