İstanbul'da Erguvan Şenliği

boğaziçi erguvan festival

İstanbul Boğazı'nın Erguvanları


İstanbul her mevsim güzeldir fakat baharda bambaşka güzelleşir şehir. Çünkü Baharda Erguvan ağaçları çiçek açar ve İstanbul'un tadına doyum olmaz. Erguvan ağacı nisan, mayıs aylarında açar. Bu naif çiçekleri seyretmek için Estambul Boğaz’ına buyurmak lazımdır. Erguvanlar Boğaziçi’nin sultanıdır. 

Erguvan Ağacının Hikayesi


Erguvan ağacına Judas Tree denir. İngilizcede Bizans İmparatorluğunun sembol ağacıdır. 
Judas Tree yani "Yahuda Ağacı" denir. Hristiyanlar  tarafından kutsal sayılan bir ağaçtır. İlginç de bir hikayesi vardır.

Erguvan ağacının ismi almasının sebebi: Efsaneye göre erguvan ağacı, mor değil beyaz çiçekli bir ağaçtır.  Fakat Hz. İsa'ya ihanet eden 13. havâri Yahuda İşkariot, ihanetinin utancı ve pişmanlığı içinde günlerce çok büyük bir vicdan azabı çeker. Nihayetinde bu ızdıraba dayanamayarak kendini asarak bir erguvan ağacına asar. Yani intihar eder! Bu günahkar insanın günahına dayanamayan erguvan ağacı  kızarır ve en sonunda mosmor kalır. İşte her ilkbahar'da erguvan ağaçları bu utanç verici durumu hatırlayıp mosmor çiçekler açarlar.

Bütün Erguvan Ağaçları Mor mu Açar?


Hayır, bazı erguvan ağaçları hala beyaz çiçek açmaya devam eder. Bosphorus Bosphorus olalı böyle güzel ağaç görmemiştir.

İstanbul erguvanları baharın müjdecisidir. Erguvan İstanbul’un ve Bursa’nın Marmara Denizi çevresinin karakteristik ağacıdır. Estambul'da ilk baharı erguvan ağaçları müjdelerken  son baharı ise denizler sultanı lüfer müjdeler. Ama lüfer tezgaha düşer mi bilinmez. Yüzüne hasret bırakmıştır İstanbulluyu.

Abstract

Erguvan Judas Tree istanbul

The Judas tree (erguvan)has been a symbol of İstanbul. It starts of spring in May and disappearing quickly. Every city has a unique color, flower and scent. İstanbul's tree is the Judas tree.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi