İstanbul Şehir İçi Turları ve Rotalar


Boğaziçi Bosphorus Turu


Boğaziçi İDO vapurlarıyla yapılacak çingene vapuru turu hem kesenize uygun hem de çok keyifli bir Boğaz turu alternatfidir. Fakat derseniz ki ben bu Boğazı bir bilenle dolaşayım o zaman özel bir tekne turuna katılmanızı öneririm. Özellikle yaz ayları tercih edilmelidir. Kadıköy, Beşiktaş, Ortaköy, Eminönü'nden kalkan TURYOL tekneleri emrinize amadedir. Boğaziçi yalılarını yazan dostum Gazeteci dostum Mehmet Çelik ile gezmek isterdim, kısmet diyelim.


Fener Balat Turu


Agora Meyhanesi, Fener Rum Erkek Lisesi, Gül Cami, Kanlı Meryem Kilisesi, Patrikhane  ve Anemas zindanları, Fener ve Balat sokakları gibi bir çok dini ve tarihi yapıyı göreceğiniz bir şehir içi tur olup kesinlikle İstanbul'u daha iyi tanımak için mutlaka hayatta bir kez olsun bu rotayı gezmek lazımdır.


Haliç, Altın Boynuz Turu


Zamanın gelgitleriyle oluşmuş bu muhteşem doğa parçasını dünyada bilmeyen var mı! Yok, varsa da bizim onlarla işimiz olmaz. Haliç'i mutlaka rehber eşliğinde gezmeye çalışın. Haliç bir zamanlar deniz ticaretinin merkeziydi. Lale devrinde Kağıthane deresiyle beslenen Haliç bir zamanlar iğrenç kokularını artık hatırlamaz olduk. Haliç ve çevresi İstanbul'un kültür merkezi olmaya başladı. Eğer abuk subuk yapılaşmayla Haliç berbat durumda kentesel dönüşüm Haliç için şans ama doğru yapılaşma ile Zaha Hadid'e Kartal'a yapılacak projeni gibi Haliç ve etrafının da ayrıca tasarlanması gerekir.

Haliç'e Piyer Loti tepesi pardon İdrisi Bitlisi tepesinden bakmak insana bambaşka bir keyif verir. La havle Bolat!

Tarihi Yarımada Turu


Divanyolu, Çemberlitaş ve Kapalıçarşı, Milion Taşı, Atmeydanı-Hipodrom, Yerebatan Sarnıcı, Sultanahmet ve çevresi, Topkapı Sarayına  ve İstanbul Arkeolojisi Müzesine birer günü tamamen ayırmak ve bu iki kültür ocağını sindire sindire gezmek lazım. Bu müzelerimiz için ayrı bir planlama yapmalı.  Rahmetli Çelik Gülersoy tarafından yaptırılan soğuk çeşme sokağını gezmeyi unutmuyoruz  elbette.

Çorlulu Ali Paşa Külliyesi sizi bambaşka bir dünyaya götürecek biraz soluklanıp bir yudum çay içmek keyfinizi keyif katacak. Kapalıçarşı'ya giderken sahaflara da uğramak benim olağan gezinti rotam içindedir. Her misarifimi sahaflara götürürüm, körle yatan şaşı kalkar hesabı.

Biraz yüzeysel rotalar oldu ama mutlaka kesenize vaktinize uygun şehir içi kültür turuna katılmak İstanbulumuzu daha iyi tanımak için şans olabilir.


Tarihi Yarımadaya Ulaşım


Tarihi yarımadaya, metro, tramvay, marmaray, İDO Vapurları, TURYOL tekneleri gibi ulaşım imkanlarını kullanarak erişebilirsiniz. Hatta İETT'nin Beyazıt 61B Taksim-Beyazıt hattı hatta Atatürk Hava Limanı'ndan gelecekseniz 96T otobüslerini kullanmak bir alternatif olabilir. Hiç olmadı eğer Beyoğlu Taksimde iseniz nostaljik tramvay son duraktan tünel gibi bir imkanı ulaşarak yine Haliç'e gelirsiniz. Ben Taksim'deysem en iyisi tabanvaydır, hele Galata Kulesi'ne de çıkarsan ve yanında fotoğraf makinan ve vaktin varsa tadından yenmez bu rota. 


Dolmabahçe Sarayı Turu


Osmanlı Devleti’nin son dönem en görkemli sarayı Dolmabahçe Sarayı’ndan başlayıp,  Saat kulesi, saat müzesi ve İstanbul Boğazı’nın en görkemli kıyısında keyif yapacağınız belki kemerli köprüden geçip Beşiktaş’a doğru yürüyerek kafanızı dağıtacağınız günlük bir tur olabilir. 

Üsküdar Turu


Üsküdar Turu Bana tipik Anadolu şehirlerini hatırlatan Üsküdar da İstanbul'da gezilecek güzel rotalardan biridir. Mihrimah Sultan Cami ile başlayacağınız turu son dönemin en güzel camilerinden olan Şakirin camisi ve Kız kulesi ile bitirebilirsiniz. Üsküdarın sahil kordonu bence İstanbul'un en güzel manzaralarını sunar hele bir de fotoğrafçı iseniz.



NOT: Profesyonel turist rehberi olmadığımız için eksiğimiz gediğimiz elbette vardır, affınıza sığınıyoruz. Şürçi lisans ettikse affola. 

Fotoğraf Kaynak: cntraveller



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi