İstanbul'da Hıdrellez Kutlamaları

Çingeneler Ahırkapı Roman Orkestrası istanbul

Ahırkapı Şenlikleri Hıdrellez


İstanbul'un en eski mahallelerinden biri olan Ahırkapı'da Hıdrellez kutlanıyor. İstanbul baharını karşılamaya hazırlanıyor.

Atalarımız yaşadıkları avcı kültürü yıllarından bu yana bolluk, bereket için çeşitli törenler yapmışlardır. Her kültürde bolluk bereket için farklı törenler vardır. Hıdrellez kültürü de bizim için bolluk bereket  demektir.

Hıdrellez Kelimesinin Kökeni Etimolojisi


Hıdrellez kelimesi dilimize Farsçadan geçmiştir. Hızır ve İlyas sözcüklerinin birleştirilerek halk ağzında Hıdrellez şeklinde söylenmesinden oluşmuştur. İslamiyet’ten önce Türkler arasında bahar mevsiminde yapılan törenlerde önemli bir yeri olan  “su” ve “ağaç” kültü varlığını Hıdrellezle sürdürmüştür.

Hızır ve İlyas Peygamberlerin adlarından oluşan bu kelimede İlyas Peygamberden çok Hızır peygamberin adı öne çıkmıştır. Hıdırellez kelimesi yanlış bir kullanımdır aradaki ı yoktur.


Bahar Bayramı olarak kutlanan Hıdrellez ve Newroz baharı kutlamak için yapılan önemli törenlerimizdendir. Doğa ile daha barışık bir hayat için Hıdırellez Bayramını kutlamak ve yeni nesillerin bu geleneksel bayramlarımızı kutlamalarını sağlamamız gerekiyor.

Hıdrellez Adetleri ve İnanışları


Sokak kapısının üzerine Mushaf koyma, gün doğmadan teneke çalma, 40 çeşit ot toplayıp kaynatmak, kapı üzerine ısırgan otu bağlama, gül dibine gümüş para koyma, gece hamur mayalanıp iki ekmek yapılır biri varlık diğeri yokluktur. Dört yol ağzına ateş yakma, Hıdrellez sabahı suya bakma, gece ateş üzerinden atlama, gül fidanına eşyalar asma… daha bir çok adet vardır.

Hıdrellez Ne Zaman Kutlanır?



Eski takvime göre 23 Nisanda yeni takvime göre 6 Mayısta kutlanmaktadır.Tüm Estambulluların Hıdrellez günü  kutlu olsun, hanelerde bolluk ve bereket olsun.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi