Bilginin Mabedi Kütüphaneler


BEBELERE DEĞİL HÜKÜMDARA MASALLAR

Kütüphaneler kültürel mirasımızın en önemli parçlarıdır. Bana göre en güzel kütüphaneler de İstanbulda bulunmaktadır. İşte bunlardan biri İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi'dir. Özellikle yazma eserler bölümü derya gibidir.

Bilim tarihçileri İstanbul Üniversitesi' nin başlangıç tarihini 15. yüzyılın ikinci yarısı yani Fatih Sultan Mehmet dönemi olarak işaret eder. İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesinin dermesinde 15. yüzyıldan kalma Türkçe ve yabancı dilli yazmaları eserler vardır. 29 Ekim 1923 yılına kadar "Darülfünun Kütüphanesi" adını taşıyan bu kütüphane, 1933 yılında gerçekleşen üniversite reformuyla İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi adını almıştır. Kütüphanenin ilk yöneticisi mimardır.

Aslında bu kütüphane içerisinde doğunun rönasansını barındırmaktadır. Bugün birisiyle matrak geçmek onu alaya almak amacıyla sen neden bahsediyorsun anlamında "la fontenden masallar" şeklinde bir özdeyiş icat etmiş durumdayız. Oysa bin yıllar önce Hint filozof Beydeba hayvanları konuşturmuştur. Ezop ve La Fontain'in de bu eeserden esinlenmesi kadar güzel bir şey yok. İstanbul Üniversi kütüphanesinde bununla ilgili yazma eserler olduğunu biliyor musunuz?

Kelile ile Dimme: Hükümdarlar için hazırlanmış olan bir Hint masal kitabıdır. Beydeba tarafindan kaleme alınmıştır. Kelile ve Dimne ismi masalın iki baş kahramanı, yani iki çakal olan Kalilag ve Damnag’dan adını almıştır

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi