J-J TEKEL'e Bir Alkış Rica ediyorum!


1890 yılında İsviçreli Walter ve Adolf Bomonti kardeşler tarafından İstanbul Şişli'de 120 yıl önce bu topraklarda biranın “B” si bile yokken doğar. Öyle olur böyle olur, 1994 yılına kadar TEKEL Bomonti Birası'nı alır götürür. Her nedense TEKEL Bomonti Bira adını markası olarak tescil ettirmez. Bu ihmali iyi değerlendiren Anadolu Grubu Efes Pilsen markanın haklarını alır. Bundan sonrada Bomonti Birası Türkiye’nin ve Dünyanın en iyi markalarından biri olur diye umuyorum. Anadolu Grubu bu bira için gönlümün orta yerin Asmalı Mescit sokağında bir ‘bira evi’ de açacakmış. Aslında güzel fikir. Yakup, Refik, Sofyalı Restaurant’tan sonra bir güzel mekân daha olacak demek ki.
Kökleri Cumhuriyetten de öteye giden Bomonti Birası'nın yeniden dirilişine şahit oluyoruz. Arkasında böyle bir tarih ve Anadolu Efes Grubu gibi işini iyi yapanlar olunca marka konumlandırması gayet kolay oldu. Bazıları “Tarihe Meydan Okuyan Bira” sloganının altındaki biranın 1890’da sunulan bira ile herhangi bir benzerlik göstermemektedir ibaresinin uyuşmadığı söylenmesi çok da önem arzetmiyor hatta olumlu katkı sağladığını bile söylemek mümkün.
 Şişe tasarımı da pek güzel! Tebrikler. Bomonti Bira Fabrikasını Çelebi Holding, Marriott Bomonti Hotel Convention Center olarak kullanmak istediğini biliyorduk. Henüz bir gelişme olmadı. Four Season gibi başarılı bir iş yapılmış olur.

Yorumlar

Nilay Lale Yılmaz dedi ki…
Tekelin bomonti birası diye bir markası yoktuki.. Neyi tescil ettirsin? Sadece Bomonti bira fabrikasında Tekel birası adı altında bira üretiliyordu.Biliyorum çünkü Tekel tasarım atölyesinde 20 yıl çalıştım. bira ilanlarını ,şarap, yeni rakı etiketini,sigara poşetlerini ,afişleri ve özellikle şarap yarışmasının tüm işlerini yapan grafik tasarımcılarından biriyim.

Nilay yılmaz
bizimatlye.blogspot.com
Blogger Bolat dedi ki…
Nilay Hanım Merhaba,
Ben de onu diyorum bomonti adını marka nasıl tescil ettirmemiş. Bu arada bloğunuzdan harika şeyler öğrendik. Elnize sağlık
Nilay Lale Yılmaz dedi ki…
Bomonti bira fabrikası değildi adı :) Burada bir yanlış anlaşılma var. Bomonti de Tekelin bira fabrikası vardı. Adı Tekel bira fabrikası olarak geçiyordu . Bomontide olduğu için işimiz olduğunda Bomontiye gidiyoruz derdik.Ancak çok eski yıllarda Tekelin bu birası çok sevilirmiş. gerçekten doğal olduğu için çabuk tüketilmesi gerekirdi. Dışarıda kalınca bozulurdu o nedenle şöhretini biraz yitirmişti.Hele özel ve yabancı biralar işin içine girince.. Dağıtım yapan şöförlere rüşvet verilip dağıtımı engelledikleri söylenirdi.Şimdi herkes rahat Tekel kalmadı. İnsan sağlığına sağlıksız ürünlerde önem veren bir kurum daha yok oldu. Bu BBomonti bira gene o fabrika da mı yapılıyor bilmem ama Tekelin eski ününden yararlandığı kesindir. Eskiden babamdan duyardım, Bomonti güzel bir yermiş.
Blogger Bolat dedi ki…
Bomonti bira fabrikası 1890'da kurulmuş İsviçreli Bomonti kardeşlerce :) Tekel onradan devralmış o fabrikayı:) http://www.efespilsen.com.tr/bomonti.aspx
http://tr.wikipedia.org/wiki/Bomonti_Bira_Fabrikas%C4%B1
aslibo dedi ki…
Bomonti'deki fabrika tam dibine inşa edilen Rixos otel tarafından kültür merkezi olarak işlev görecekmiş bundan sonra. Tam karşısında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi / Fen Edebiyat Fakültesi var. Ve bütün fakültenin en büyük hayıflanması 'keşke üniversitenin bir uzantısı, sergi salonu olsaydı' şeklinde. Özellikle Sanat Tarihi bölümü adına iç geçirdiğimizi söyleyebilirim.
Kesinlikle katılıyrum. O bira fabrikası hem rixos hem de anthill rezidansın tam ortasınd kalmış durumda. kultur merkezı olması guzel olur. ayrıca Efesin alması da bana göre dha da ileri goturur markayı tesekkur etmek lazım:)
"EFES PILSEN" birasi dunyanin ilk BES bira serisine esdeger olur.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi