Kayıp şehir Bathonea bulundu ama!


Küçük İstanbul

Aziz Yeniay Başkan’dan çok özür diliyorum. Hayatımda görmediğim adam için yorum yapmış “ bir cacık olmaz” yaklaşımında bulunmuştum. Ama kendisi beni yanılttı. Küçükçekmece adına çok güzel şeyler yaptığına inanıyorum. Küçükçekmece'de oturmasam da yaptığı festivaller, inşaa ettiği tiyatrolar, kültür merkezleri ve sanata verdiği destek için teşekkür etmek lazım ama en önemlisi. Küçükçekmece’de kullandığı “ Küçük İstanbul” sloganı.

Neden, Küçük İstanbul?

Küçükçekmece'de 2007 yılında önemli bir araştırma için Bakanlar Kurulu kararıyla kazı çalışmaları başladı. Bu kararla İstanbul’un tarihinde yeni bir sayfa açıldı. Avrupa’nın geçmişine de ışık tutması beklenen kayıp kent Bathonea’nın İstanbul Küçükçekmece Gölü içinde bulundu. Yapılan sualtı çalışmalarında, 2,5 km. uzunluğundaki, 1.5 metre yüksekliğindeki surlarla çevrili yerleşim yerinin Bathonea antik kenti olduğunu açıklandı.

Küçükçekmece Gölü daha lagün olmadan önce denize uzanan mendireği ve feneriyle, Bathonea'yı barındırıyor. Adı, antik kentler arasında geçtiği halde, varlığı günümüze kadar ispatlanamamış olan böyle bir kentin ortaya çıkarılması, Türk arkeolojisi için de önemli bir gelişmedir.

Proje yürütücüsünün bir Türk olması da önemli. Neden? Çünkü Avrupalılar yıllarca, kazılarda elde ettikleri buluntuları yurt dışına kaçırmış ve çok yüksek fiyatlarla çeşitli müzelere satmışlardı. Bakınız Truva kazıları.

Her şeyi öğrendik de şu yayıncılık olayını bir türlü öğrenemedik. Bu kazılarla ilgili olarak uluslararası National Geographic Dergisi, Türkiye'ye geniş bir ekiple gelerek o dönemi anlatan canlandırmalarla çekimler yaptı. Bizim medya organlarımız biri bizi dikizliyor gibi aptalca programlarla uğraşırken insanlar belki de gösteriminden milyon dolarlar kazanılacak bir belgesel yaptı.

Avcılardan ya da Bahçeşehir, Isparta Kule evlerinin oradaki viyadükten geçerken göle bakıp şunu hayal edin. Burası geçmişte bizon, geyik, karaca, leopar, ayı, benekli sırtlan gibi pek çok yaban hayvanı ve kuş cinsinin yaşadığı yerdi. Sazlı dere vadisinde Altınşehir gibi bir hayalet bir kent yoktu! Yemyeşil bir alan, deniz, temiz akarsu ve tarih öncesinin avcı ve toplayıcı toplumu için harika bir alan! Ama şimdi neredeyse gölün içine kondurulmuş prefabrik yapılar var.

Antik kaynaklarda 557–558 yıllarında yaşanan depremin Küçükçekmece bölgesinde çok şiddetli hissedildiği ve bölgedeki tüm yapıların temellerine kadar yıkıldığından söz ediliyor. Peki Küçük çekmece’nin denizle bağlantısını kesen küçük kara parçasında yolun sağında ve solunda bulunan eciş büçüş binalar ne oluyor?

O binalar o kadar harabeler ki ,insanın yaşam enerjisini alıyor Sayın Başkanım! İşin kötüsü orada devlete ait yapılar da var. Göl ve Deniz manzarasına kıyan o harabe binalar için umarım bir çözüm üretirsiniz.

Küçükçekmece'deki Bathonea antik kenti, Amerikan Arkeoloji Enstitüsünün yayınında, 2009'un dünyadaki en önemli keşifleri sıralamasında ilk 15 içinde yer aldı. Bazılarının küçümsediği Küçükçekmece hakikaten köklü yerleşim yeri “Küçük İstanbul” sloganı bence olumlu ve önemli bir gönderme.

Not: Küçükçekmeceli balıkçıların "gölün içinde minare gördük" dedikleri aslında fotoğraftaki gibi bir roma feneri.

Abstract:
Istanbul is the largest city in Europe, and one of the five largest cities in the world.It's incredible, therefore, to think that it took until 2009 for someone to spot the ancient and long-lost Roman city of Bathonea just 2,5 kilometres away, amid a historical landscape eight kilometres wide, dating from the classical era back into the mists of prehistory.

The site - first inhabited by humans 15 millennia ago - has been hidden in plain view, beneath farm land, on the banks of Lake Küçükçekmece, a small inlet west of Istanbul. The remains of Bathonea may be partially submerged in the waters. A reported minaret in the middle of the lake is believed to be the remains of Bathonea's lighthouse. If this is verified, it'll represent one of just three Roman lighthouses known to have existed in the eastern Mediterranean, next to those at Alexandria and Patara.
English Source: The Independent

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi