Takmış Takıştırmış

Anadolu'nun Takı Mirası
İnsanoğlu karanlık dönemlerde başladı bu takma takıştırma işine. Neolitik Çağ’da obsidyenleri süs eşyası olarak kullanmaya başladılar ve o takılar gelişerek binlerce yıl öncesinden bugüne kadar bizlere ulaştı.
Herkes farklı amaçlarla kullansa da genelde insanlar daha güzel görünmek amacıyla takı kullandılar. Büyü’den korunma, bereket, inanç, gösteriş ve asaletin gösterilmesi de başlıca takı kullanma sebebiydi.
Müzelerimizde gördüğümüz takılara her uygarlık kendi damgasını vurmuştur.
Kemerler, tokalar, bilezikler, küpeler, muskalar üretilmiş.  Aslanın pençesi, kaplanın postu, kartalın tüyü, yılanın dişi derken şehirlileşmiş insanlık, bu sefer de çanaklar çömlekler, vazolar, taştan heykeller yapmış ve altından, yakuttan zümrütten takılar yapmaya devam etmişler.
Asurluların yüzükleri, mühürleri, Hititlerin altın takıları, Urartuların, kehribarları tanrı kabartmaları, aslanları, Frig fibulaları Türkiye Cumhuriyetine kalmış önemli takı miraslarımızdır. Moda ve obje tasarlayıcıların bu mirası iyi incelemeleri gerekir. İddia ederim ki hediye almak için Türkiye’de adam gibi broş bulmak neredeyse imkânsız gibidir.
Ne acıdır ki, Para Babası Lidyalıların mirasçıları bizler, Karun’un hazinelerine sahip bu coğrafya bu çağda inanılmaz bir fakirlik yoksulluk ve yoksunluk içindedir. Ana tanrıçalar memleketi Türkiye’nin bugün kadın katletmek gibi iptidai adetlerin ocağı konumuna gelmesi ne kadar utandırıcıdır.
Fotoğraf Kaynak:Epoctimes

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı