Yaman bir işkadını Nimet Abla

Yeni yıl yaklaşıyor. Bilet bulamazsanız kormayın Nimet Abla Online ya da nimetabla.com imdadınıza yetişiyor. Türkiye’nin her yerindeki insanımızı piyango heyecanı sardı. İstanbul’da kayda geçen en meşhur piyangocular Nimet Abla, Tek kollu Cemal, Cüce Simon,  Uzun Ömer, Ayakları Kesik Hampar, Kör Hiristo, Sezen Abla olmuştur.

Bugün en meşhur piyangocumuz ve bana göre acar bir iş kadını olan Nimet Abla (Nimet Özden) dır. II. Abdülhamit döneminin Şeyhül İslamı Cemaleddin Efendi’nin kardeşinin çocuğudur. Anlaşılacağı üzere hayli varlıklı bir ailenin üyesidir. Tayyare Piyangosu yıllarında kocası İsmail Efendi’nin Eminönü’ndeki dükkânında tütün, kırtasiye ve piyango bileti satmaya başlamıştır. İsmail Efendi sattığı veresiye pyango biletlerinin parasını alamayınca, iş Nimet Ablaya düşer. Kolları sıvayan Nimet Abla, promosyondan, reklama, ilandan inovatif satış yöntemlerine ne biliyorsa uygular ve kısa zamanda adı duyulan bir iş kadını haline gelir. Öyle parayı görünce şımaranlardan değildir. Zaten görmüş geçirmiş bir insan evladıdır. İçki ve sigara kullanmaz, piyango bileti de almaz. Çay tiryakisidir. Eminönü’ndeki küçücük gişede sa­bahtan akşama kadar koca­man bir semaver kaynar, karı koca işten zaman buldukça bardak bardak çay içerler.

Yardımseverliğinden dolayı halk arasında Nimet Abla adıyla tanınmıştır. Muhtaçlara yardım eder, yoksul ço­cukları giydirir, Öğrencilere burs verir, manevi evlat edinir ve bu çocukların her şeyiyle ilgilenir. Esentepe’de kendi adına bir camii yaptırmıştır. Nimet abla 1978 yılında vefat eder. Gişeyi bugün varisi olan yeğeni Nimet Hanım işletiyor.

Uzun Ömer
Bilecik’in Abbaslı köyünde 1919 yılında doğmuş, 16–17 yaşlarına kadar normal bir çocukken hipofez bezi’nin fazla salgılanmasıyla aşırı uzamış ve kendisine Uzun Ömer lakabı takılır. İlk dükkânını Karaköy’deki Ziraat Bankasının yakınlarında açar sonra adalar-Yalova Vapur iskelesinin yanına taşınır. Efendi yaradılışlı, yumuşak başlı, terbiyeli ve konuşmayı pek fazla sevmeyen bir insandır. 1960 yılında Üsküdar’daki evinde vefat eder. Yakınları onun hatırası olan 50 cm’e varan ayakkabılarını dükkânın camekânında sergilemişlerdir. Gişesi çalışmıyor.

Tek Kollu Cemal
Asıl mesleği askerlik iken ast subay rütbesiyle geçirdiği bir kaza sonuncunda tek olunu kaybetmiş ve piyango bileti satarak hayatını idame ettirmiştir. Gişesi Nimet Abla gişesinin yanındadır. Gişesi çalışmıyor.

 

Cüce Simon
Simon Sevsay 1892 yılında İzmit’te doğar. Bir metreden kısa boyuyla çok sevimli bir insandır. Günümüz seyyar bilet satıcılarının öncüsüdür. Bir ara Güllü Agop tiyatrosunda oyunculuk yapar. Elinde bastonu şık kıyafetiyle Taksim’de, Galatasaray’da, İstiklal Caddesi’nde dolaşır; Çiçek Pasajı gibi içkili mekânlarda biletlerini de birkaç saat içinde tüketirdi. Cüce Simon, 1976 yılında 74 yaşındayken kalbine yenik düşer.


Kaynak: Milliyet Gazetesi, Popüler Tarih Dergisi,Levon Panos Dabağyan “Zaman Tünelinde Şehr-i İstanbul’un Seyir Defteri” KadağYayınları, Milli Piyango

Yorumlar

Saadet dedi ki…
bilgü küpü oldum bugün: )iyi ki..

takipteyim..

www.saadetiblog.com
siyah kuğu dedi ki…
En çok duyduğumuz ,tanıdık gelen isim; Nimet abla onun sebebi de,yiğenin bu işi devam ettiriyor olması diye düşündüm.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı