İstanbul neden Boğazın güneyinde kuruldu?

İstanbul'un yerleşimi


İstanbul’un, Boğazın Güneyinde kurulmasının en büyük nedeni Haliçtir. Çünkü Haliç’in ağzı bütün rüzgârlara kapalıdır. Bu durum Haliç’i korunaklı, kuytu bir liman haline getirmiştir. Eskiden Akdeniz hayalleri ile yanıp tutuşan kavimler İstanbul Boğazını dolayısıyla İstanbul’u ele geçirmek istemişlerdir.


İstanbul'un iklimi


Yaz ayları  sıcak ve nemli, kış ayları ise bol yağışlıdır. Küresel ısınmanın etkileri İstanbul ikliminde de hissedilmektedir. İstanbul'un iklimi Akdeniz iklimi ile paralellik göstermektedir. Bosphorus Bizans döneminde M.S 401 yılında donmuştur. Rivayet odur ki yine Bizans döneminde 739 ve 755 yıllarında yine donmuştur. Osmanlı döneminde 1621'deİstanbul Boğazı donmuş ve halk yürüyerek Üsküdara Boğaz üzerinden geçmiştir. İstanbul Boğazı 1921'de yine 1954'te ayrıca donmuştur. Haliç'de de sık sık don olayına rastanmış, don olayının yaşandığı yıllarda İstanbul çeşmeleri de donduğu için halk susuzluk çekmiştir. Günümüze yakın bir tarih verecek olursak Haliç yani Goldenhorn 1929 yılında donmuştur.


İstanbul'un rüzgarları


Hakim rüzgar poyrazdır. İstanbul'un lodosu da etkilidir ve çok baş ağrıtır. Karayel kış aylarında, ayrıca yıldız rüzgarı keşişleme ve kıble gibi rüzgarları vardır.

İstanbul'un Akarsuları, Gölleri, Barajları

İstanbul'daki akarsular: Riva, Göksu, Kağıthane Deresi, Sariyer Deresi, İstinye Deresi, Kurbağalı Dere, Karakulak. Küçükçekmece Gölü, Büyük Çekmece Gölü, Elmalı Barajı, Ömerli Barajı, Alibey Barajı, Sazlıdere Barajı, Darlık Barajı...

Bugün İstanbul sulak alanları büyük tehlike altındadır, bunun en büyük sebebi çarpık kentleşme anlayışımızdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı