Hoş geldin Ennion Usta

Hafta sonu Porland’ın Beykent Perlavista AVM’sine gittik. Tasarım denen şey inanın başka bir dünya. Mağaza son derece sade ve zarif tasarlanmış çok akılcı, kim tasarladı ise kutluyorum. Hayatın ana malzemeleri; Su, toprak, hava ve ateş ve bu malzemelerden doğan seramik ve cam insanı çekiyor. Bu zarif, kırılgan, berrak, şeffaf nesneleri sevmeyenimiz var mıdır? Eski simyacılara göre de cam, metafiziksel olarak filozof taşını temsil eder ve yaşamda var olan tüm elementlerin bir manifestosu olarak görülürmüş. Yukarıda reklam yaptığım düşünülesin! Önemli  bir girizgahın birazdan gelecek küçük bir parasıydı. Marmaray inşaatı kapsamında Sirkeci’deki arkeolojik kazılarda camın bu topraklardaki tarihsel süreç içinde gelişimine ait önemli bulgulara ulaşılmış. Kim diyor bunu? Doğuş Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı. Prof. Dr. Üzlifat Özgümüş der ki: “Roma dönemine ait camlar Bizans’tan daha kaliteli. En mükemmel ürünler Roma İmparatorluğu döneminde yapılmış.” Bugün cam eşya olarak kullandığımız bardak, kâse ve tabak çeşitlerinin temel formaları o dönemin geniş hayal gücünü yansıtıyor. Osmanlı cam sanatına ait birçok parça bulunmuş. Beni asıl heyecanlandıran olay Birinci Yüzyıl’a ait Ennion camının bu kazılarda bulunması. Lübnanlı Ennion usta cam alanının prestij ismi bir marka değeridir. Kalıpların içinde kendi imzası var ve bu camlar sayılı müzelerde ve özel koleksiyonlarda bulunuyordu, artık İstanbul’da da olacak.

Fotoğraf Kaynak:cmog.org

Yorumlar

Bengi Özkan dedi ki…
Anadolu toprakları ne kadar zengin değil mi?

Sevgiler,

Bengi
Begonvilli Ev dedi ki…
Sevmez olur muyum camı..Dünyanın en güzel dönüşümünü temsil eder. Silisyumun yani bildiğimiz kumun cama dönüşümü sihir gibi bir şey. bir de tasarım söz konusu ise artık dönüşüm sanattır bana göre. Bu işin ustaları da epeyce çıkmış tarih boyunca. Klasiğinden modernine çok seviyorum cam sanatını. Konu ile ilgili bir post da ben hazırlıyordum.
Blogger Bolat dedi ki…
Evet sevgili Bengi, bence cam sanatı ile ilgili bir müze kurulmalıdır. Hatta buna Şişecam gibi büyük firmalar buna öncülük etmeli. Ne güzel durur vitraylar :)
Blogger Bolat dedi ki…
Bego, okumak isterim yazacağın blog pots'u. Bir defa cam ocağını ziyaret etmiştim büyülendim yani :)
Mutlu Eller dedi ki…
Geçtiğim bayramda gittiğim Safranbolu`da küçük bir dükkanda usta camla çalışıp küçük takılar, mumluklar yapıyordu. Çocuklarla uzun bir süre daldık resmen. Nasıl güzel bir malzeme ve nasıl oynanabiliyor...

Bir müze açılması fikrine de katılıyorum.
Unknown dedi ki…
Cam öyle görünüyor ki kullanılmaya ilk başlandığı zamanlardan beri popülaritesini korumuş, hep bir ilgi nesnesi olmayı başarmış... Ennion camı ibaresini daha önce hiç duymamıştım, sayende merak edip araştıracağım Bolat. Not: Eski bir dergi editörü olarak seçici dikkatim yazım kurallarına ve kullanılan dile odaklanıyor, seni kutluyorum Bolat. (Yazıda bulduğum iki yazım hatasını es geçiyorum) :))
okuyan dedi ki…
Bugün kullandığımız tabak, bardak vs. formları asırlar önce şekil almış. Ne kadar enteresan.
Okuduğumda çok ilgimi çekmişti. Cam sanatına tarih boyunca önem vermişler.
Arkeolojik kazılara daha fazla imkan sağlansa kim bilir daha ne cevherler barındırıyoruz.
Blogger Bolat dedi ki…
Semi, gönül istiyor tabi bizim de bir müzemiz olsun Murano gibi cam odaklı yerlerimiz olsun:) Safranbolu başka bir şehir, masal gibi.
Blogger Bolat dedi ki…
Ehlikeyf ben de geçen yıl öğrenmiştim Ennion camlarını, elimizden geldiğince dikkat etmeye çalışıyoruz ama gene de yanlışımız oluyordur :) Malum yazmak için zamanımız kısıtlı.
Blogger Bolat dedi ki…
Okuyan, keşke demekten kendimi alamıyorum ama vatandaş olarak bizlerinde bu konularda talepkar olması gerekir :)
Sonsuz Dekorasyon dedi ki…
duyarlı olmak gerek gerçekten nadide parçalar
Blogger Bolat dedi ki…
Sonsuz dekorasyon, kesinlikle :)
füsun dedi ki…
Camı ben ve eşimde çok seviyoruz. Bu sebepten dolayı Gaziantep'te bir cam müzesi açtık. Bu yorumlardan anladığım kadarıyla müzeden haberdar değilsiniz. Türkiye.....2nin ilk arkeolojik cam müzesi. Ağırlıklı olarak Roma camları bulunmakta. Siz sevgili camsever dostları müzemizi ziyarete bekliyoruz. Biraz geç bir yorum , ama lütfen gelin. Çeşitli cam gösterileri de yapılıyor. MEDUSA ARKEOLOJİK CAM ESERLER MÜZESİ.
Blogger Bolat dedi ki…
Rica ederim, hiç bir şey için geç değil zira bu blog arşiv olarak okunuyor:) Antep'e geldiğimde mutlaka uğrayacağım.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi