Eşek güzellemesi

Yüksel Aksu’dan özür diliyorum  ''Entel Köy Efe Köy'e karşı” adlı filmine henüz gidemedim. Filmin tanıtımına Kadıköy’de rastlamıştım. Kocaman bir eşek maketi, darbuka, klarnet sesleri eşliğinde tanıtılmıştı. Madem filme gidemedik bari bu yaratıcı filmin Kahramı eşeğe övgü babında bir blog post ayıralım istedim. Öncelikle İstanbul’da modern köleler gibi mesai kavramı olmadan saatlerce çalışan sinema emekçilerine saygılarımı sunuyorum. Kameremanlardan,ışıkçısına, sesçisine, oyuncusuna kadar herkes canını dişine takıp çalışıyor, böyle rafine bir sektörün bu kadar hoyrat çalışması çok aşağılayıcı. Neyse konumuza dönelim. Kadıköy'de gördüğüm eşekten ilham alıp güzellemeye başlıyorum. 
Eşek zekâ küpüdür, tek günahı çalışkan olmaktır. Liderdir, koskoca kervanlarda devasa develerin başında hep bir eşek vardır. Eşek liderdir çünkü ondaki navigasyonun çakmasını insan evladı henüz yarım icat etmiştir. İşte bu yüzden eşek gittiği yeri hiç unutmaz. Mühendislere taş çıkaracak bir topografya bilgisine sahiptir, gideceği yolu en kolay, en tehlikesiz şekilde nasıl kat edeceğini bilir.
Derler ki 30’lı yıllarda Anadoluda yol yapımı vardır. Yokluk işte savaştan yeni çıkmış bir millet! Alet yok, adavet yok, kaynak yok. Yol yapımı için bizim Nafia mühendisleri(şimdiki Bayındırlık Bakanlığı) eşekleri bayıra salıyor eşeğin gidiş istikametine şerit çekilerek yolun güzergâhını belirliyorlarmış. Çalışmaları izlemek amacıyla orada bulunan İngiliz mühendis sormuş, napıyorsunuz siz? Bizimkiler pratiği bu mühendislere anlatmışlar; efenim eşek %7’lik eğimin üstüne çıkmaz, coğrafya bilgisi 10’dur, böyleyken böyle…. İngiliz mühendis gevrek gevrek gülmüş! Makaraya almak için, ya eşek bulamazsanız nolucak! Bizim Nafia mühendisi lafı yapıştırmış. “Eşek bulamazsak sana soracağız John!”
İşte böyle zaman zaman küfür ve hakaret amacıyla kullandığımız. Hatta çoğu kez adını kullanmadan önce "af edersiniz" ön cümlesini koyduğumuz eşeklerin son özelliği de  "düştüğü çamura ikinci kez düşmemesidir” şimdi oturup düşünmemiz lazım aynı çamura düşmeyenimiz var mı?


Fotograf Kaynak:Esotron

Yorumlar

teşekkürler, çok enteresandı benim için..bu arada çok da eğlendim..eşek diye hakaret etmenin aslında eşek için haksızlık olduğunu da bir kez daha anladım..
bossa nova dedi ki…
Okuduğum en güzel yazılarından biri Bolat:)

Eşeklere yıllarca resmen hakaret etmişiz, eşek diyerek ayıp ettiğimizi düşünürken!
BENİM GÖZÜMDEN! dedi ki…
Direksiyonda

Eşek var ise

Kaportanın içinde

Kaç beygir olduğunun

Ne önemi var..
deniz saatçioğlu dedi ki…
Haha, çok hoşuma gitti bu :)) eşekler hakkında bilmediğim çok şey varmış, bundan sonra küfür için kullanmiyicam onları :)) Ayrıca sinema emekçileri için yazdıklarına kesinlikle katılıyorum hatta dizi setlerinde çalışanların durumu çok daha kötü ilave etmek istiyorum. Çoğu evlerine gidecek vakit bile bulamiyor, sette bir iki saat uykuyla idare ediyor, üstelik başrol oyuncuları bölüm başı dünyanın parasını alırken, onlar üç kuruş paraya o oyuncuların kaprislerini çekiyorlar maalesef.

denizsaatcioglu.blogspot.com
Çılgın Mevdoş dedi ki…
Ben gittim filme ve çok beğendim güzel mesajlar ve göndermeler var.
Yazınız da cuk oturmuş tebrik ederim.
Mutlu Eller dedi ki…
Film hakkında okudum ama henüz izlemedim.
Eşek hakkında yazdıklarını her zamanki gibi keyifle okudum. Hayvanları çok seven biri olarak onlara zaman zaman hakaret ettiğimizi düşünürüm.
okuyan dedi ki…
Filmi daha önce duymamıştım, öğrenmiş oldum. Film tanıtımı pek hoş olmuş. Kadıköy'de denk gelmiş olmak isterdim:)
Eşekle ilgili ilk kez sayende öğrendiğim bilgiler için de çok teşekkür ederim.
Blogger Bolat dedi ki…
Dayatılanla yaşamak,
Bossa nova,
Seyir defteri,
Deniz, Çılgın Mevdoş,
Semi,
Okuyan,
Çok teşekkür ederim yazdıklarınız için :)
MAVİ TUTKU dedi ki…
Güzel bir yazı.. Hayatın içinde küçük gördüğümüz ama değerli ve güzel bir şey.!

Boş yere eşşeğin adı çıkmış..bu günden sonra adını değiştirsek bülbül desek güzelleşirmi acep!
Adsız dedi ki…
-her anlamda büyüklük taslayanlara;
''Devede de boy var ama,kervan başı
eşektir'' derler..
-en kocaman ve güzel gözlü hayvan
eşektir..
-düştüğü çukura da bir daha düşmüyor..

şeklen insan olduğunu iddia edenlerde bu kadar iyi özellik yok bilirsiniz!
Havadan Sudan dedi ki…
Eşekle ilgili verdiğiniz bilgileri güzel anlatımınızla beğenerek okudum.Yorumlardan yola çıkarak,bu akıllı hayvanın adını neden küfür olarak kullandığımızı da araştırıp yazarsınız diye umuyorum.Kolay gelsin.
bitter dedi ki…
bana herzaman sevimli gelmiştir o suratları gözlerine hiç bişey diyemiyorum zaten:) daha bilemediğim özellikleri de varmış şaşırmadım hiç:) bu arada filmi kesnlikle izlemelisinn!
Adsız dedi ki…
bak sen bizim eşeğe :) çok güzel olmuş. böle güzel posta eşeğimi seçtiğin için teşekkür ederim. eşekler de hiç yabana atılacak canlılar diillermiş hani :)
Blogger Bolat dedi ki…
Mavi Tutku, bülbül kadar güzel sesi olmasa da gözleriyle sevmeye değer :)cana yakın hayvan, tek şucu yüklerimizi taşıması herhalde :)

Destiny, çok haklısınız :)

Havadan Sudan, not alıyorum bunu lakin sözlük bloğuna dönmesin diye bir kaç hafta sonra yazalım bu konuyu :)

Bitter, film tavsiyeniz için teşekkürler. Yaşasın Türk filmleri git bitmiyor bu yıl, şenlik var :)

Böyle daha gerçekçi oldu Esotron, çok da sevimli çıkmış eşek, elinize sağlık :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Blog Yazarının Eşek İstavriti, Azman İstavritle İmtihanı