Nereye çekersen oraya!

İstanbul  Arel Üniversitesi öğrencileri   sosyal sorumluluk projesi olarak, çoğumuzun bilmediği ya da bilip de umursamadığı gerçeği yüzümüze vuruyor! Hani yazın kaldırım taşları üstünde ıslak lekeye benzer şeyler var ya, işte onlar çiğnenip kaldırımlara, sokaklara atılan sakızlar. Belediyeler bu iğrenç görüntüden kurtulmak için o kadar çok uğraşıyorlar ki! Çok zor oluyor, milyonlarca liralık kaynaklarımız heba oluyor! Bir de yere atılan o sakızlar kuşların ölümüne neden oluyor! Zavallı kuşlar yiyecek umuduyla gagalarına aldıkları sakızları yutamıyorlar ve açlık ve susuzluktan ölüyorlar! İşte Arel Üniversitesi’nden öğrenciler bu konuda duyarlılık yaratmaya çalışıyorlar. Sokaklara sakız kutuları konulmasını öneriyorlar. Peki, “neden normal çöpler varken sakız kutusu öneriyorlar” diyebilirsiniz, basın bülteninde buna dair ayrıntı yok ama ben şöyle açıklayabilirim. Eğer sakızımızı çöpe atarsak çöpten beslenen kuşlar da bu sakızı yemeye çalışıp ölebileceklerdir. Evet, gelin bu arkadaşlara, aferin diyelim onları alkışlayalım! 
Vaay, rot, balans, ayar merkezi oluverdin ha!
Yanlış anlaşılmamak için iki şeyi not olarak ekliyorum! Üçüncüsü etimoloji severlere bonusum olsun!

Not: 1- Ben çiğnemeyi beslenmenin tekelinden koparıp almış sakızlara düşman değilim! Ben de bilumum sakızları çiğnedim, tipi tip, bigbabol, özcan, falım, vivident, first... artık köşedeki büfede ne varsa! 
2-“Belediyeler bu iğrenç görüntüden kurtulmak için o kadar çok uğraşıyorlar ki!” şimdi kendimle çelişeceğim ama ben İstanbul’da  hiç sakız temizleme ekibi görmedim! Biri var derse buna da inanmaya hazırım. Olması gerekeni yazdım!
3-Bazen sakızı çiklet diye isteyenler var, neden ki? Çiklet Amerikalı Cadbury Adams şirketinin ürettiği "Chicklets" adlı markanın çiklet şeklinde okunuşundan kaynaklanıyor.  

Yorumlar

bende sakız severım ama zaten dısarda cığnemek ne kadar sacma bı goruntudur oyle,umarım bı cozum bulurlar sonucta hayvanlarında canı var Allah yardım etsın yazık gunah
gülümse dedi ki…
aaaa ben kuşların bu durumunu gerçekten bilmiyordum çok üzüldüm şimdi
Ayshenur dedi ki…
aayyy suan cookk üzldm yaa demk ölüyo kuslar,ztn nefret ederm sakız cgnemekten heleki onu yere atmak,medeniyeti bu kdr eskye dyanan bi millet olarak bu hareketler hıc yakısmıoo ;)
Hülya dedi ki…
Sakız çiğnemeyi ve yanımda çiğneyenlere tahammülüm yok.üniversitelilere aferin diyorum.kuşlara bu kadar zarar verdiğini bilmiyordum :(
arsené dedi ki…
oncelikle arel universitesini kutlayarak soze baslayalim..soyle bir sey de var : adi dogayla alakali olan okullar, ormani katledip sozum ona klipler cekerek dogaci oluyorlar.. doga ana bizi affetmeyecek zira kralin ciplak oldugunu gormezliktn geliyoruz, canak tutuyoruz insanoglu olarak ¡
Sis dedi ki…
Her zaman cebimdeki selpak paketinden çıkardığım bir adet selpaktan bir parça koparıp sakızımı ona sarar ve öyle atarım; sokaktaki çöpe de,evdeki çöpe de,arabanın küllüğüne de. Çok sosyal sorumluyum ben çook :D
Gerçi sevgili eşim sakız çiğnenmesine alerjik bir insan olduğu için ( alerjk tepkisi şöyle oluyor, çıkar o sakızı ağzındann diye hırlamak) bu sosyal sorumluluğumu pek sık sergileyemiyorum son 15 yıldır.
Demekki memleketimde bu kadar zeki(!) çocuklar var.Gerçekten bu kadar yaratıcı olduklarından dolayı kutlamak gerekiyor.Bu tür projelere gerek kalmaması için insanların bilinçlenmesi gerekiyor ama kendine bile hayrı olmayan insanın minik bir kuşun hayatını önemsemeyeceği bir evrende yaşıyoruz. En acısı da bu.
Kafe de Mola dedi ki…
Alkışlanmayan öğrenci özgüven kaybı yaşar ve yaratıcılığı daralır.Ben alkışlıyorum ama daha yaratıcı olunabilir.Sakızı başka maddeye çeviren kimyevi çalışmalar daha yararlı olur bana göre.Çünkü sakız çöplerini bizim insanımız kullanmaz öcü gibi görür yada gereksiz.Belkide trafik levhasına benzer kaldırım levhası olmalı:Dsakız atmak =böcek resmi yada itici bir resim görseli daha iyi anlarız.Gerçekten çok duyarlı olmuş umarım amacına ulaşır.Teşekkürler Bolat.
Kafe de Mola dedi ki…
Birde ben Bigbaboll delisiydim.Şıpsevdi vardı.Aromatiklerdi ben en çok kavun aromasını severdim.:)
deniz saatçioğlu dedi ki…
Ne güzel bir proje, helal olsun. Hiç bilmiyordum atılan sakızların kuşlar için tehlikeli olabileceğini ama gene de, bir kağıt parçasına sarmadan hayatta hiçbiryere atmam sakızımı. Öyle olsa da tehlikeli mi acaba merak ettim :/

denizsaatcioglu.blogspot.com
Mutlu Eller dedi ki…
Bolat, özellikle gençlerin böyle bir adım atması, dikkat çekmesi son derece önemli. Kuşların ölümüne sebebiyet verdiğini ise yıllar önce eşimden öğrenmiştim. Kendim çiğnemem ama çocuklar malum. Onların sakızlarını da atmadan önce mutlaka kağıda sardırıyorum. Çocuklar da öğrendi böylece.
Belediyelerin çalışmaları olduğunu hiç zannetmiyorum. Olsaydı duyar mıydık?? Bilemem. Bazen çalışma yok diyoruz, yurt dışından falanca yerden gelmişler dedikleri konferanslarda neler anlatıyor bizimkiler. Türkiye`de yapılan işlerin haddi hesabı yok(muş):))))
Arel üniversitesi öğrencilerini üzmek istemem ama sakız kutuları bir işe yaramaz!
Pil kutuları koydular ya her yere, bir zaman önce bizim yakındaki markete pilleri götürdüm. Adamlar atma yerinin üzerini bantlamışlar. A ne oldu ki derken, market görevlisi içine her türlü çöp atıldığını bu yüzden bu yolu seçtiklerini anlattı. Pil atmak isteyenin öncelikle bantı açması gerekiyor! Çöp hala çöp güzel memleketimde:)
Senin güzel yazına karamsarlık düşürmek istemem, burada kesiyorum....
Mia Wallace dedi ki…
blogumda mimin var
Stil Direktoru dedi ki…
Bin defa dedim her yerde söyledim ama anlayana umut işte bizimkisi kim bilir bir gün ayrıca bu soğuk günlerde sokak hayvanlarına yemek koyarken azıcık içine yağ damlatın donmasın mamaları. Hani belki biri okur bu notumu
Lavanta Evi dedi ki…
ne güzel bir proje ama bizki öyle bir milletiz ki daha çöpe çöp atmayı bilmiyoruz gayet doğal bir şekilde ortalığa çöpünü atanları görüyor ve sinirleniyorum umarım bu proje başarıya ulaşır çünkü hayvanların yaşam haklarını yeterince ihlal etmiş durumdayız onlarında bu dünyada yaşam hakları var....
coco-jelly dedi ki…
y bide arap kızı vardı hatırlıomusun? ben o sakızdan nefret ederim:D bigbabal seewrm:D hla neden mi çünkü istediğin kadar sakızı ağzına atıp kocaman bir balon şişirdiğinde ve o balon patladığında yüüzüne gözüne yapışayan tek sakız bigbabl da o yüzden
Blogger Bolat dedi ki…
Sakız çiğnensin ama yere atılmasın yeterli Biricit :) kağıda mendile sarılıp atılsın:)
Blogger Bolat dedi ki…
Maalesef bu kuşlar böyle ölüyorlar :(
Blogger Bolat dedi ki…
Çiğnense bile yere atmamak gerekiyor, bence ciddiyeti de sulandıran önemli bir aparattır sakız!
Blogger Bolat dedi ki…
Hülya malesef öğrenmiş olduk umarım bunu yeri geldiğinde etrafımıza da anlatmayı unutmayız!
Blogger Bolat dedi ki…
Arsene böyle bir şey varsa ayıplıyorum tabi ki! Uyarın için teşekkür ederim.
Blogger Bolat dedi ki…
Eşine haklı diyemeyeceğim ama bazen çirkin bir görüntü oluşturduğu da bir gerçek :)
Blogger Bolat dedi ki…
Yorumundaki "Kendine hayrı olmayan insan" vurgusu beni benden almıştır :))
Blogger Bolat dedi ki…
Tabi yaratıcı fikirler geliştirilmeli ancak kuşları bir kuşu farkında olmadan öldüreceğimizi çevremize de anlatmamız gerekir :)
Blogger Bolat dedi ki…
Vaayyyyy ben şıpsevdiyi şimdi hatırladım :))
Blogger Bolat dedi ki…
Deniz, öyle daha az tehlikeli olabilir, evet gelişi güzel sokağa atılan sakız kuşları öldürür!
Blogger Bolat dedi ki…
Semi, sakız çöp kutusu olmaz da başka bir şey olabilir yeter ki attığımız sakızların bu kötü sonuçlarından haberdar olalım insanları da haberdar edelim.
Yapmış olmak için yapılırsa işler işte senin anlattığın market gibi ya da bizim belediyeler gibi olur her şey :))
Blogger Bolat dedi ki…
Gördüm Mia teşekkür ederim :) harikasın.
Blogger Bolat dedi ki…
Bak ne yalan sölim bunu ben de ilk defa duydum :( biraz önce bir sokak köpeğini ellerimle besledim, zavallı çok ürkekti!
Blogger Bolat dedi ki…
Ne güzel bir yorum keşke herkes böyle düşünebilse!
Blogger Bolat dedi ki…
Ben hatırlayamadım coco-jelly ama o da çok iğrenç olur be öyle burnuna yapışmış sakızı tırnağında kazımak zorunda kalırsın :)
Poliganum dedi ki…
öncelikle etimolojik bilgilerine bayıldığımı belirtmeliyim :)
projeyi çok beğendim; ama insanlar biraz duyarlı olsa hiç gerek kalmayacak böyle ekstra şeylere.kağıda,peçeteye sarıp da çöpe atmak gibi fikirler gördüm yorumlarda.kesinlikle çok mantıklı.ben çok sakız çiğneyen biri değilim,ama çiğnediğimde doğrudan çöpe atıyordum.hiç aklıma gelmiyordu kuşların bu durumu tabi.bundan sonra mutlaka ama mutlaka kağıda sarıp atıcam.
LILA MOONLIGHT dedi ki…
Bolat yine cok anlamli bir konuya el atmissin, eline saglik. Kagida peceteye sarip cope atmak da insanlik icin buyuk bir adim bence. Bu sorun buralarda da var, Istanbul diye yuklenmeyelim. Sakiz kutusu projesi fikirde guzel ama uygulamada takilir, proje konusulup yazilip farkindalik yaratsin o da birsey.
Ferhat Bayram dedi ki…
bunu baska bi yerde gormustum itici gelyior bana sakiz ciyneyip yere atanlar
Blogger Bolat dedi ki…
Evet, kesinlikle kağıt ya da mendile sarıp çöpe atmalıyız. Güzel yorum için teşekkür ederim :)
Blogger Bolat dedi ki…
Sanırım biz de bu farkındalığa yorumlarımızla katkı sağladık yeterince:)Teşekkür ederim iltifatlar için:)
Blogger Bolat dedi ki…
Ferhat, kesinlikle yere atmak itici bir davranış, teşekkür ederim yorum için:)
mismet dedi ki…
şimdi ben var ya o yere sakız atanların .................... ay içime recep ivedik kaçtı.Nefret ediyorum ya heleki yürürsün ya böyle o sıcakta asfalta yapışmıştır sonra farketmeden ayakakkına yapışır o uzar uzar uzar ya nefret ediyorum.yemin ediyorum benim çantam çöplük gibidir.ne bulursam içine atıyorumhayatta yere birşey atmam heleki sakız aslaaaa.ya bide bak şimdi ben çok üzüldüm bu kuşlara yazık ya atmasınlar yerlere sakız.ozaman burdan şunu dilyorum yere sakız atanın attığı sakız ve hatta bütün sakızlar 100 adımda bir ayakkabılarına yapışsın tabi yaz sıcağında:)))

bi de şu ciklet olayı benim çevremde ben dahil kullanan olmadı ama hepte gülerim bu kelimeye en çok kullanıldığı yer eski türk filmleridir.
Bakkal amca bana bir ciklet verirmisin???
özge bayrak dedi ki…
Ne guzel bir arastirma, sayende pek cok seyi takip ediyor, ogreniyoruz bolat. Semi'ye katiliyorum, kutular bir ise yaramaz derim, sorun biziz, sorun duyarsiz yasamamiz sanirim, guzel yontem, kagida sarip cope atmak. Ay canim kuslar, balim kuslar, tatli minnoslar olmesin sakizlarimiz yuzunden, dikkat dikkat! Dikkat edelim.
Blogger Bolat dedi ki…
Kesinlikle artık iki kez düşünmeliyiz sakızlarımızı atarken, teşekkür ederim güzel yorumun için :)
Bu insanlar beni de benden alıyor ya. Elimizden bir şey gelmiyor :)
dizimanyaq dedi ki…
Şimdiye kadar sokaklara sakız atanlara kızardım deli gibi ama sebebi ayakkabılarımıza sakız yapışma ihtimaliydi. Hiç kuşlar açısından düşünmemiştim emeğine sağlık :)
Adsız dedi ki…
Bir şey daha öğrendim. Ciklet kelimesinin nereden geldiğini....

Ve kuşların ölebileceğini hiç düşünmediğimi fark ettim. Sadece görselliği rahatsız etmişti daha önce....
Teşekkürler Bolat'cığım

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hadımköy, İstanbul'un en tuhaf köyü

Vatoz Balığı Yaptım Evde İsyan Çıktı

Kavat ya da Gavat Kelimesinin Kökeni, Etimolojisi